Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A fertőrákosi pék könnyelműsége majdnem az életébe került

Győr - Nem a sorsot, hanem saját magát okolja Bögi Alajos azért, hogy a múlt hét keddjén nemcsak a bal karját, hanem kis híján az életét is elveszítette. A fertőrákosi pék könyöktől leszakadt végtagját a győri Petz-kórházban varrták vissza: most már egyre biztosabb, hogy a 7 és fél órás műtét sikeres volt.

Nincs jobb kifejezés: horrorfilmekbe illő jelenet zajlott le Bögi Alajos házi pékségében múlt hét kedden. Az 58 éves fertőrákosi férfi kora délután a fatüzelésű kemencébe készült fát vágni, a tüzelő ugyanis elfogyott. A kúpos hasító gépet a pék már évtizedek óta használja, pontosan tudja tehát, hogy az óriásszerkezet, amely képes az egy méter hosszú, 60–70 centi széles farönköket is darabokra vágni, veszélyes üzemnek számít...

A kórházi ágyon fekve azt is precízen sorolja már, miben hibázott aznap: „Nem vettem figyelembe, hogy az időjárás miatt nedves volt a fa, vastagabb pulóvert vettem fel a kelleténél, s a gépet sem készítettem elő megfelelően. Ezek mindegyike kellett ahhoz, hogy a baleset megtörténjen. De mind az én hibám."

A csaknem tragédiába torkolló favágás során a kúpos hasító bekapta Alajos pulóverét, majd a karját, végül az egész férfit berántotta, s egyszer át is fordította a saját tengelye körül.

Bögi Alajos: Aki elolvassa a történetemet, annak azt üzenem, tanuljanak az én hibámból. Fotó: H. Baranyai Edina
Bögi Alajos: Aki elolvassa a történetemet, annak azt üzenem, tanuljanak az én hibámból. Fotó: H. Baranyai Edina

A pék bal karját könyöktől leszakította (csupán egy vékony bőrdarab tartotta a végtagot), a jobb karját kificamította, s a nyakát is megrántotta. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a falujában Laliként ismert férfi teste leállította a hasítógépet: „Annyi erőm még volt, hogy segítségért kiáltsak. A feleségem ugyanis a házban tartózkodott, de mivel előző nap éjjeles volt, ezért aludt. A szomszédos bolt eladóját kértük meg, hogy hívjon mentőt. Fájdalmat nem éreztem, az azonban rögtön bevillant az agyamba, hogy elvérezhetek. A mentők szerencsére gyorsan a kiértek Sopronból, s miután az állapotomat stabilizálták, küldtek is tovább Győrbe. Végig eszméletemnél voltam, felfogtam, mi történik velem, a műtőben az utolsó gondolataim egyike az volt, hogy igen: elveszíthetem a karomat. Aztán amikor felébredtem, láttam, hogy megvan a kezem – az orvosaimtól tudom, hogy hét és fél órán át küzdöttek érte: köszönöm ezt a kézsebészeknek, dr. Palkovits Zoltánnak és dr. Király Gézának; valamint az érsebésznek, dr. Banga Péternek, az altató és műtőscsapatnak."

A győri Petz Aladár oktató kórházban az elmúlt negyven évben hat leszakadt kart és egy lábat próbáltak megmenteni – az utóbbi kivételével mindegyik műtét sikerült. Itt kell azonban hozzátenni, hogy egy ilyen operáció nem jelenti azt, hogy a végtag ugyanúgy tud működni a későbbiekben, mint a balesetet megelőzően. Bögi Alajos esetében is fontos tisztázni – mondja a műtétet végző Palkovits doktor és az ezúttal asszisztáló Király főorvos –, hogy a három idegből csupán egy maradt meg. Ennek az egynek köszönhetően azonban a pék már most is tudja valamelyest mozgatni az ujjait, amit azt jelenti, hogy a visszavarrt karja – az orvosi szakzsargon szerint – kielégítő segítő kézként működhet a későbbiekben. „A betegek számára pszichésen sem mindegy, hogy az alkarjukat látják-e a testükön vagy sem" – teszi még hozzá Király doktor, aki a nyolcvanas évek elején az első végtagvisszavarrást végezte el Győrben. De visszatérve a mostani esetre: Bögi Alajos karján leszakadtak az izmok, az inak, s ahogy már mondtuk, a három idegből kettőt is széttépett a gép.

A orvoscsoportot irányító dr. Palkovits Zoltán a kollégájával úgy látja, még legalább három műtét vár a fertőrákosi betegre, a következő ma esedékes: bőrt ültetnek át a sérült karra. Várhatóan idegpótlással is próbálkoznak ezután – most ugyanis még nem érez a kezével a páciens –, s a könyökízület mozgását is meg kell próbálni helyreállítani. Bögi Alajosra tehát még hosszú hónapokig tartó lábadozás vár. Hogy mi lesz vele utána?

„Egy ilyen baleset után – s ezek nem nagy szavak – mindent átértékel az ember – mondja a szakálla alatt mosolygó férfi. – Én is, s azt hiszem, a családom is ezt tette. Három fiam van, akik eddig a világot járták, de most úgy tűnik, lenne hajlandóságuk folytatni a pékség üzemeltetését."

Én még nem tudom, mire lesz képes a bal, illetve a jobb kezem, de mindennél többre értékelem, hogy itt vagyok, hogy túléltem a balesetet.
Aki elolvassa a történetemet, annak azt üzenem, tanuljanak az én hibámból: csak felkészülten, gondosan álljanak neki a munkának, főképp, ha forgó alkatrészes géppel dolgoznak. Az engem műtő orvosokon kívül a mentőknek, az ápolóknak s a családomnak is köszönök mindent – érzem a féltő szeretetüket. S köszönök mindent a falumnak, illetve a környékbelieknek: megkaptam a jókívánságaikat. Üzenem nekik: Várjanak, mert Lali ígéri: hamarosan visszatér hozzájuk!"

Min múlik a műtét sikere?

Egy ilyen műtét nem számít már orvosi szenzációnak, de a statisztikából kiderül, hogy ritkán találkoznak hasonló esettel az orvosok. Győrben 40 év alatt összesen hét ilyen műtétet végeztek. A most operáló szakemberek szerint az úgynevezett vágásos amputálásoknál jobb esélyekkel indulnak a betegek, mint a szakításoknál – Bögi Alajos sérülése sajnos ilyen volt. Számít természetesen az orvosok felkészültsége (Sopronból időben értesítették a győri kórházat, így felkészülten várták a mentővel érkező pácienst), de az is, hogy milyen gyorsan kerül műtőasztalra a beteg. A vérkeringés visszaállítása ugyanis sorsdöntő. A fertőrákosi pék esetében egyre inkább úgy tűnik, ez utóbbi sikerült, a kar tehát nagy-nagy valószínűséggel megmenekült.

Olvasóink írták

 • 4. istván51 2008. november 29. 19:56
  „Tudod Lali mindig is szerettünk,És ha szeretetünk gyithatna akkor hamar kijössz a korházbol.Vigyázz magadra és siess meggyogyulni várunk haza!!”
 • 3. Armador 2008. november 28. 21:08
  „Apán két kezén vágta át hosszában a mutatóujját... mind a kettőt megúszta :D

  Jobbulást Bögi bácsinak, remélem hamar visszajön, rég ettem már a kenyeréből ^^”
 • 2. DrDon 2008. november 28. 20:41
  „Apám kezét sok éve egy szalagfűrész kapta el, majdnem elvesztette a gyűrűsujját, de szerencséje volt.

  Jobbulást a pék bá´nak!”
 • 1. setretmc 2008. november 28. 16:46
  „Minden tiszteletem és elismerésem az orvosoknak, fatteromnak 95 be egy gép lyukat ütött a kezén is azt is a győri korház orvosai rakták össze itt sopronba meg amputálták volna csuklóból!!!! A Pék bácsinak meg jó bullást”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeroldalnyi irat, tizenegy gyanúsított

Sopron–Győr - Immár tizenegy gyanúsítottja van annak az eljárásnak, amelyet egy soproni… Tovább olvasom