Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A Fertőn minden fejlesztésért kiált

A Fertő egyetlen magyarországi strandján minden fejlesztésért kiált, de évek óta nem történik semmi.

A Fertő tó elmaradt fejlesztései jól példázzák a nagy magyar semmittevést, no és a pénzhiányt. Amikor az osztrák–magyar határon lebontották a szögesdrótot, a Fertő szerelmesei azt hitték, olyan fejlesztések valósulhatnak meg a tó egyetlen magyarországi strandján – a fertőrákosi öbölben –, amelyek vonzzák majd a hazai és a külföldi turistákat.

Ehelyett gyakorlatilag nem történt semmi, illetve alig valami.
Épült ugyan magánberuházásban a virágosmajori öbölben egy vitorláskikötő, az Európa-szerte megcsodált nádtetős cölöpházak némelyike gazdát cserélt – néhány osztrák tulajdonba került –, a strandot elválasztották a parkolótól, a területét pedig csinosították. Nagyjából ennyi és semmi több. A tó, illetve a strand környéke persze így is szép, de viszonylag kis összegekből még komfortosabbá lehetne tenni. Nem véletlen, hogy magyarok százai, ezrei nem itt, hanem a Fertő másik oldalán keresnek felüdülést a kánikulai napokon...

Pedig a terület rendezésére még a kilencvenes évek elején kiírtak egy tervpályázatot – erre épült a hat éve elkészült, de a soproni önkormányzat elé sohasem került rendezési terv –, amely alapot jelentett (volna) a fejlesztési elképzelések megfogalmazásához. A tervek azonban papíron maradtak, mert az akkori vízügyi igazgatóság és a soproni önkormányzat nem tudott megállapodni, és persze a fertőrákosiak sem akartak kimaradni a fejlesztésekből. A vitát ugyan egy 2000-ben született legfelsőbb bírósági döntés lezárta, egyértelműsítve a vízpart és a szárazulatok tulajdonviszonyait, vagyis hogy jogilag csak vízfelület létezik, ez a magyar állam tulajdona, kezelője a vízügy. A strandterület bérlője pedig – napjainkban – a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. (Korábban a fürdőüzemeltető kft. volt, amelyet 2002-ben olvasztottak a vízműbe.)

Szóval volt rendezési terv – amely napjainkra elavult – és volt hosszú évekig tartó parttalan vita, huzakodás, amelyből talán kilábalnak az érdekeltek. Erre utalt az a közelmúltban megtartott egyeztetés, amelyen az érdekelt felek elvben megállapodtak, hogy a soproni önkormányzat egy új tervet készíttet (vagy módosíttatja a korábbit). Mert figyelembe kell venni környezetvédelem, a nemzeti park és a turizmus érdekeit, nem beszélve arról, hogy hónapokon belül a schengeni övezet tagjai leszünk. Lesz tehát egy újabb rendezési terv, de hogy a konkrét fejlesztések mikor kezdődhetnek, azt ma még senki sem tudja megmondani.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltanák a vendéglátóhelyekről

Jogszabállyal tiltanák ki a vendéglőkből a dohányosokat, arra hivatkozva, hogy Európa számos országában már tilos rágyújtani a közösségi helyeken. Kérdés: nálunk betartható-e egy hasonló rendelet? A tulajdonosok szerint nem. Tovább olvasom