Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A fertődi kastély díszudvarát a Múzeumok éjszakáján avatják

Szeptemberre pedig megújulnak a kastély díszterei, köztük a zeneterem, a nyári hűsölő, a belső lépcsőház és a díszterem.

A fertődi Esterházy-kastély felújított díszudvarát júniusban, a Múzeumok éjszakáján avatják fel.

Szeptemberre pedig megújulnak a kastély díszterei, köztük a zeneterem, a nyári hűsölő, a belső lépcsőház és a díszterem - közölte Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója a helyszíni bejárással összekötött sajtótájékoztatón pénteken.

Ismertetése szerint őszre helyükre kerülnek a díszterek ékességei: a kályhák, a kandallók és a négy évszakot jelképező szobrok, amelyeket restaurálásra szakmai műhelyekbe szállítottak. A termek eredeti mintázatú parkettát kapnak, amelynek rajzolatát az egyik szobor posztamense alatt találták meg.

A díszterek és a díszudvar rekonstrukciója - a barokk kastély homlokzatának megújításával és parkolók kialakításával együtt - az Eszterháza kulturális és turisztikai központ elnevezésű uniós projekt első ütemében valósul meg. A rekonstrukció első ütemét az Európai Unió több mint 1,3 milliárd forinttal támogatta.

A helyreállítás alatt folyamatosan nyitva tart a kastély, s a látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani az éppen folyó munkálatokba is. Bár a rekonstrukció miatt az Esterházy "Fényes" Miklós és tündérvilága című kiállítást átmeneti időre be kellett zárni, márciustól újra láthatja a tárlatot a közönség.

Az idei koncertévad viszont elmarad, mivel a határidők nem teszik lehetővé, hogy - mint tavaly - több mint két hónapig szüneteltessék a kivitelezést. A 2012-es évad zenei programját viszont már kialakították, s azzal igyekeznek kárpótolni a zenekedvelőket - mondta az igazgató.

A rekonstrukció második ütemében a kastélyban található kínai lakkszoba restaurálását tervezik, amely igazi hazai kuriózum. Továbbá helyreállítják, lefedik és közösségi térré alakítják a világítóudvarokat, renoválják a bábszínházat és a narancsházat, valamint a pálmaház belső terét. Felújítják a gránátos házak homlokzatait, és új fogadó centrumot építenek, amely a Fertő-táj Világörökség helyszíneit magában foglaló régió turisztikai központja lesz.

A második ütem tervezett költségvetését szűkítették, a projektből kivették a kamarakertek megújítási terveit - mondta az MTI érdeklődésére Varga Kálmán. Hozzátette: a támogatási szerződést várhatóan márciusban írják alá, így rövidesen elindulhat a második ütem kivitelezése is.

A műemlékek nemzeti gondnoksága jelenleg már a harmadik ütem összeállításán dolgozik. Ennek legfontosabb eleme az úgynevezett kiskastély-együttes helyreállítása lenne.

A barokk-rokokó kastélyegyüttest Esterházy "Fényes" Miklós herceg építtette a XVIII. század második felében. Az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidencián mindennaposak voltak a fényűző ünnepségek. Még Mária Terézia is vendégeskedett a hercegi rezidencián.

Olvasóink írták

  • 1. macskaszem 2011. február 21. 09:41
    „Nagyon régen jártam a kastélyban,de akkor is csodálatos volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: A fideszes városvezetés súlyosan eladósította Sopront

- Az elmúlt négy évben, a soproni városvezetés súlyosan eladósította a várost, ezért most brutális megszorítások lesznek - jelentette ki Kalmár István az MSZP helyi elnöke. Tovább olvasom