Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A Fertő tó meghódítója: erőpróba a magyar tavakon

A Fertő-tó átúszását az északi szél felkorbácsolt, hatalmas hullámai tették emlékezetessé, a Velencei-tónál a táj nyugalma, békéje, a Balatonnál pedig a tó szeszélye jelentett különleges élményt Mányoki Attilának.

A sportember a Tisza-tó átúszását meg azért tartja nagy kihívásnak, mert most ismerkedik meg a legnagyobb alföldi folyóval. A harminchét éves távúszó az utóbbi két évtizedben több mint félszáz nemzetközi bajnokságon, világkupán vett részt.

Közel 40 kilométert úszott a jéghideg óceánban az amerikai Atlantic City-i erőpróbán, 88 kilométeres távot teljesített Dél-Amerikában a Paraná folyón, átszelte a Nílust, a Szuezi-csatornát, a kanadai tavakat, és részt vett Görögország, Olaszország, Németország, Szerbia partjainál szervezett versenyeken. Koroni városa 2004-ben díszpolgári címet adományozott a magyar úszónak, aki 1991 óta minden évben elindult a görögországi Mediterrán kupán.

A zalaegerszegi születésű fiatalember idén a hazai tavak meghódítását tűzte ki célul. Négy egymást követő nyári hétvégén startolt; az erőpróbával a hazai táj szépségére, az aktív pihenés lehetőségeire szeretné ráirányítani a figyelmet. Bevallása szerint bejárta már a fél világot, de eddig arról például elképzelése sem volt, hogy milyen lehet a Tisza.

A magyar tengert 2008-ban már sikerült legyőznie, amikor elsőként úszta át hosszában a tavat. A Balatonkenese és Keszthely közötti 80 kilométeres távolságot megszakítás nélkül, 25 és fél óra alatt tette meg. Az első nyílt vízi emléke is a Balatonhoz kötődik: 1989-ben Siófok és Balatonfüred között úszta át a tavat. Idén - talán egy kicsit nosztalgiából - ismét megtette a közel 13 kilométeres távot.

Kezdetben azt hitte, könnyű lesz, de az út második felét megnehezítették a kellemetlen hullámok, az erős szél. A következő hétvégén, a Velencei tó átúszásakor már kegyes volt hozzá az időjárás. A tó vize tükörsima volt, így életében először nézhette végig a vízből a partszakaszt. A Velencei tó szép emlék maradt számára, de a Fertő tó meghódítása már nehéz, kemény feladat volt.

Az időjárás még az eredeti elképzeléseit - mindazt, amit korábban vélt és gondolt a nyíltvízi úszásról - is megváltoztatta. Amikor Fertőrákosról elindult, még könnyedén átvészelte a szembe fúvó szelet, óránként átlagosan négy kilométeres sebességgel tudott haladni, de amikor a csatornából a nyílt részre ért, az 50 km/órás szélben szinte álló helyzetben úszott - elevenítette fel az emlékeit Mányoki Attila, aki kilenc órát töltött a 17 fokra lehűlt vízben.

Egy két-három főből álló csapat - hajóvezető, edző, orvos - GPS-szel felszerelt hajón kíséri végig valamennyi útján, egy vitorlás hajó pedig távolabbról követi őket. A víz hőmérsékletétől, a táv hosszától függően már jó előre beosztják az optimális folyadékmennyiséget. A különleges energiaital minden elvesztett ásványi anyagot, folyadékot, kalóriát pótol.

A magyar tavak átúszását edzőjével, segítőivel, a Magyar Turizmus Zrt. szakembereivel közösen dolgozták ki, de a döntőszót Mányoki Attila mondta ki. Ismeri a teljesítőképességét, a szervezetét, nem vállal irreális feltételeket.

- A természetet tisztelni kell, nem lehet alábecsülni - jelentette ki. Szavai szerint a környezeti viszonyok, az elemek mindent meghatároznak, mindig tudnak meglepetést okozni. Felkészüléskor inkább a kitűzött út rosszabb oldalát, a kellemetlenségeket helyezi előtérbe. Ilyenkor mindig plusz ajándékot jelent, ha mégis ideálisak a körülmények, de gondot okozhat, ha "lazábban fogja fel", és nem készül fel a nehézségekre.
Minden úszásnak megvan a maga szépsége, de ezek az erőpróbák már nem a fizikai megterhelésről, hanem inkább a mentális kihívásokról szólnak. Azt már tudja, hogy tüdővel, izomzattal ki fogja bírni a távot, de azt is meg kellett tanulnia, hogy a környezeti tényezőket fejben kell legyőzni.

- Az úszás lételemnek számít az életemben, rengeteg örömöt jelent... Nem tudok és nem is akarok lemondani róla - közölte a hosszútávúszó, hozzátéve, hogy így érzi teljesnek az életét. Napirendjét Nikos Gemelos edző táblázza be, átlagosan 10 kilométert úszik naponta, de mindezt nem érzi nyűgnek, kötelező feladatnak, mert szenvedélyből csinálja.
A családalapítás megfoghatatlanul távolinak tűnik, mert nehéz elképzelni, hogyan lehet ezt az életformát összetársítani, összeegyeztetni a normál családi élettel - válaszolta elgondolkozva.

Az erőpróbákon gyorsúszással halad előre, csak a célra gondol, minden más másodlagossá válik. - Soha sem féltem a vízben, hiszen tudok úszni - jegyezte meg tréfásan, hozzáfűzve, hogy csak az adott körülményeken kell mindig túltennie magát, mert a célhoz vezető útnak ez is egy része, amelyet le kell küzdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kő landolt a szélvédőn, késlekedik a biztosító

A soproni férfi nem gondolta, hogy hetekig nélkülöznie kell autóját egy balul elsült fűnyírás után. Tovább olvasom