Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A Fertő őrgrófjának látásmódja

Wosinszki Kázmér festőművész születésének 120. évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás nyílt a Liszt-központ Munkácsy Termében.

– Szüleim lakásában a Szent család című Wosinszki-akvarell annak idején egy életre szóló élményt szerzett a számomra, így már gyerekkorom óta a művész rajongótáborához tartozom.

Wosinszki Kázmér több mint nyolcvan alkotását láthatja a nagyközönség augusztus 23-ig. Fotó: Magasi
Wosinszki Kázmér több mint nyolcvan alkotását láthatja a nagyközönség augusztus 23-ig. Fotó: Magasi


Fejér Zoltán soproni festőművész Wosinszkit találóan a Fertő őrgrófjaként emlegeti – mondta Winkler István műgyűjtő, aki Ybl-díjas építész testvérével, Barnabással és a Munkácsy-díjas grafikusművésszel, Sulyok Gabriellával együtt rendezte a kiállítást.

– A nagyszabású, több mint nyolcvan festményt felsorakoztató tárlat gondolatát Keresztény Richárddal, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnökével évek óta dédelgettük.

Wosinszki Kázmér minden korszakát felölelő, széles körű kiállítása csak azért jöhetett most létre, mert a Pro Kultúra biztosította számunkra impozáns Munkácsy Termét. Bízunk abban, hogy Wosinszkinak találunk Sopronban egy megfelelő állandó kiállítóteret, amely a soproniaknak és a turistáknak is kedvelt művészeti találkozóhelye lehet. A mostani tárlat augusztus 23-ig látogatható.

Wosinszki Kázmérról

Wosinszki Kázmér (Kismarton, 1895–Sopron, 1967) ősi lengyel nemesi család sarja. A Bécsi Képzőművészeti Akadémián három félévet végzett el, majd hazatért Balfra. 1924-ben a budapesti Műcsarnokban állított ki. Impresszionista festő, az akvarell mestere. Műveit a Fertő tó milliónyi színe, a halászok élete, a nádtenger, valamint Balf ihlette. A zsánerképek mellett bibliai témák is foglalkoztatták. 
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában bontják a határon útban lévő bódékat

Az útlevél- és vámkezelés miatt az épületek a befelé és kifelé haladó sávok között álltak, ezt a… Tovább olvasom