Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlások attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek.
Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége. Legutóbb a „Kezdeményezés a Fertő tó vízállásáért" akció keretében vitorlázók egy csoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy nyomást gyakoroljon a politikusokra. Ennek keretében eddig 3000 aláírás gyűlt össze, amelyet átadtak Hans Niessl burgenlandi tartományfőnöknek.

Hans Niessl kijelentette: a Fertő tó fontos a környéken élők számára, gazdaságilag és ökológiailag is. Ezért olyan megoldást kell keresni, amely mindenki érdekét szolgálja. A tartományfőnök elmondta, legutóbbi látogatásán is tárgyalt a magyar kormány illetékeseivel a kérdésről. Niessl szerint mindkét ország érdeke, hogy a Fertő tó kiszáradását megakadályozzák, és meg van győződve arról, hogy létezik egy megoldás, mely a természettel összhangban segíthetne a helyzeten. A bécsi egyetem tanulmánya szerint nem kizárt, hogy ha nem is rövid időn belül, de a gyakorivá váló száraz, aszályos nyarak következtében kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava.

Idén vitorlás-világbajnokságot rendeznek az osztrák oldalon, amelyet az alacsony vízállás veszélyeztethet, ezért is foglalkoznak fokozottan a vízpótlással a burgenlandiak.

Az osztrák oldalon évek óta terítéken van az az elképzelés, hogy a Dunából Wildungsmauer térségében vennének vizet, amelyet aztán 16 kilométeres csővezetéken juttatnának Pándorfaluig (Parndorf), ahol az ottani patakban folytatná útját a Duna-víz, majd végül egy zsilipen keresztül jutna a Fertő tóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telített lakáspiac

Csökken a kereslet az új építésű lakások iránt, ezen a különböző otthonteremtő hitelek sem változtatnak. Az újságok hirdetési rovatai ontják az ajánlatokat, de a vállalkozók nem adják fel, futnak a pénzük után, újabb és újabb házakat építenek. Mindenki arra számított, hogy uniós csatlakozásunk fellendítheti a külföldi keresletet, de nem így lett. Tovább olvasom