Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A Fertő–Hansághoz tartozhat az Őrség?

A Kisalföld információ szerint a Fertő–Hanság Nemzeti Park fenn- hatósága alá csatolnák az Prség védett területeit.
Kormányzati szándék szól arról, hogy az Prségi Nemzeti Park (PNP) a Fertő–Hanság Nemzeti Park része legyen. Az PNP igazgatóságának megszüntetésével természetesen nem csökkenne a védett területek nagysága, ugyanakkor jelentős anyagi források szabadulhatnak fel. Azért csatolnák az igazgatóságot a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz, mert az Prség tájvédelmi körzetként korábban is oda tartozott – indokolják az illetékesek a minisztériumi felvetés jogosságát.

A környezetvédelmi tárca elgondolása ugyanakkor széles körű tiltakozást is kiváltott. Példátlan eset ugyanis, hogy egy olyan, mindeddig jól működő nemzeti parkot szüntetnének meg önállóságában, amelyet alig hat esztendővel ezelőtt hoztak létre. Amennyiben az PNP-t valóban a Fertő–Hanság Nemzeti Park irányítása alá vonnák, akkor az ezzel járó névváltoztatást – a táblákon a Fertő–Hanság–Prség Nemzeti Park felirat szerepelne – a bécsi kormányzattal is el kellene fogadtatni, tekintettel arra, hogy a Fertő–Hanság közös magyar–osztrák nemzeti parkot alkot.
Lapunk értesülései szerint a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács a napokban kritikával illette az elgondolást. Több civil szervezet is tiltakozó levelet küldött állami hivatalok vezetőinek, továbbá nemzetközi természetvédelmi fórumoknak. Egyelőre tehát nincs végleges döntés az összevonásról. Úgy tudjuk, a Regionális Fejlesztési Tanács január 11-i, zalaegerszegi ülésén folytatódik a téma megvitatása.

Dr. Kárpáti Lászlót, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóját a Fertő osztrák oldalán érte utol szerkesztőségünk. Az üggyel kapcsolatban elmondta: nem akar a dolgok elé szaladni. Csak akkor tud konkrétan tájékozódni az ügyben, ha napvilágra kerül az összevonásról szóló kormányhatározat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: még nem késő védőoltást kérni

Sopronban és környékén influenzás megbetegedéssel még nem találkoztak a szakemberek. Azt… Tovább olvasom