Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

A Fertő-táj sokszínű ünnepe - fotók

Tíz éve, hogy a Fertő-táj elnyerte a világörökségi rangos címet a kultúrtáj kategóriában. A világörökség napját immár ötödik alkalommal rendezték meg az érintett tíz településen.


Igen nagy érdeklődés övezte a Fertő-táj világörökség napja alkalmából rendezett programot a hétvégén. Tíz településen kereshették fel a látogatók a helyi látványosságokat, a múlt emlékeit, vagy épp ismerkedhettek meg régi mesterségekkel. Fesztivál, szabadtéri műsorok, tájházak és múzeumok kincsei várták az érdeklődőket, akik szerint elegendő egyszer részt venni a világörökség napján, azután minden évben visszatérő vendégei lesznek az eseményeknek. 

A balfi Péter Géza citeramuzsikája fogadta a világörökség napján a helyi művelődési házba betérőket, akik az alkalomra készült fotókiállításra voltak kíváncsiak.

Nagy  sikert aratott a fertőbozi rántott bodzavirág. Fotó: M. D.
Nagy sikert aratott a fertőbozi rántott bodzavirág. Fotó: M. D.


– Stílszerű tárlatot állítottunk össze erre a jeles napra, Hip-
ságh Gyöngyi fotóművész „A Fertő-táj, ahol élünk" című anyagát  – közölte Huszár László a művelődési ház részéről.

Fertőbozon e napra időzítették a bodzavirág-fesztivált.  – A bodza kérem, az mindenre jó – mondta nemes egyszerűséggel Bekéné Szegh Ágnes helyi lakos, miközben szörppel kínálta az embereket. – A bodzaszörpkészítés fortélyát édesanyámtól tanultam. A leszűrt virágot sem dobom ki, télen abból készítjük a forró teát. Ízesíteni sem kell.
Igen kapós volt a helybéli Gyarmatiné Németh Erzsébet és társai által készített rántott bodzavirág is. Megtudtuk: sok évszázados receptről van szó, a háborúban ezt ették a helyiek rántott hús helyett. Ugyancsak rántott bodzavirágot sütött a  nagycenki Havasi Jenőné és Pölczné Lőrincz Márta. „Szinte csukott szemmel csináljuk" – mondták mosolyogva.

Hegykőn az íjászattal is megismerkedhettek az érdeklődők.
Hegykőn az íjászattal is megismerkedhettek az érdeklődők.


– Három éve voltam először világörökségi napon, most egykori postás kollégámat, Czinder Lászlónét is elhívtam a látványosságokra. Fertőboz után még legalább három-négy helyszínt megnézünk, ameddig a lábunk bírja – lelkendezett a soproni Fülöp Lászlóné nyugdíjas.  A bodzafesztivál meseszínházánál a soproni Major Ákos feleségével és   Kata lányával sütkérezett a napon. „Tavaly annyira megtetszett a világörökségi program, hogy idén is sok helyre elmegyünk, regisztráltattuk is magunkat. Sőt, jövőre is eljövünk" – fogadkozott a családfő.
A fertőszéplaki Kovács Gábornéval és gyermekeivel, Annával és Ádámmal a hegykői tóparti programon találkoztunk, épp gólya-
lábaztak.

Sarródi asszonyok – Sipos Stefánia, Szalainé Rózsa Katalin, Kemenár Katalin, Gergácz Tiborné –  a nevezetes frászkarikával.  Fotó: G. M.
Sarródi asszonyok – Sipos Stefánia, Szalainé Rózsa Katalin, Kemenár Katalin, Gergácz Tiborné – a nevezetes frászkarikával. Fotó: G. M.


– Sarródon lovagoltunk, a falunkban a lámpamúzeumot néztük meg, itt íjászkodunk még és csónakázni is megyünk. Igazi felüdülés egy ilyen nap – mondták.

 A népi gyógymódokról és hiedelmekről a sarródi tájházban hallhattunk érdekességeket. – A frászkarika tulajdonképpen kilenc helyről származó lisztből sütött, kerek péksütemény. Ezen húzták át a kisgyerekeket, hogy levegyék róluk a rontást. A kilencet, ugyanúgy, mint a hármast, mágikus számnak tekintették eleink – bólogatott Kemenár Katalin. Szalainé Rózsa Katalin pedig tizenkétféle gyógyteával kínálta a vendégeket: „Legyenek egészségesek, jövőre is várom önöket." 

Mozgásban volt a Fertő-táj
A világörökségi cím tízéves múltra tekint vissza. A civilek közreműködésével az ötödik világörökségi napot rendeztük, amely igen sok embert vonzott, mozgásban volt az egész Fertő-táj – összegzett Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke. – A program azt célozta, hogy az érintett települések szervezett keretek között mutathassák be értékeiket, látnivalóikat. Tíz helység tizennyolc állomása fogadta az érdeklődőket. Akadt, aki kerékpárral látogatta végig a településeket, elmondása szerint 84 kilométert kerekezett szombaton.

    
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebben az országban hasznosítsák magukat

Az új felfedezések versenyelőnyt teremtenek; ez pedig olyan plusz, amire rendkívül nagy szüksége van az országnak a mostani nehéz helyzetben.

Tovább olvasom