Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A felhőszakadás után elúszott Sopron - fotók

Két napig is eltarthat, amíg a Sopron Holding megtisztítja a várost a keddi felhőszakadás okozta hordaléktól, sártól.

A négy felhőszakadás során 26,5 milliméternyi eső hullott Sopronban kedden délután és este. Legelőször, 16 óra után alig negyed óra alatt 13,9 milliméternyi hullott - számoltunk be portálunkon. Ezt pedig nem tudta "befogadni" a város vízelvezető rendszere.


- Szerencsénkre kedden még időben elállt az eső - idézte fel a történteket az Úttörő utcában élő Szeneczei Gyula. - Ha tovább esik, akkor megint bajban lettünk volna. Csakúgy, mint két éve, amikor a ház falát is elérte a víz. Sőt, volt olyan estünk is, amikor a falakon keresztül szivárgott be.
Szeneczei Gyula azt mondja, szerinte az lehet a fő baj, hogy a környező utcákból feléjük folyik le a csapadék. Nagy eső esetén pedig megtelik a patak és az visszaduzzad.

- Ígérték, megoldják a problémánkat, például úgy, hogy egy átereszt építenek - folytatta. - Erre azonban nem került sor. Most ismét feltett szándékom felkeresni a hivatalokat. Félünk attól, hogy idén lesz még felhőszakadás. S nem szeretnénk, ha elúsznánk.

Összefoglaltuk felhőszakadás után kialakult állapotokat

Szinte nem volt olyan utca a városban, ahol ne állt volna - helyenként több tíz centiméternyi - víz. A kanálisok pedig nemhogy elnyelték volna, inkább visszanyomták a csapadékot.


Zivatar Sopronban - 2014


A bajokat tetézte, hogy a magasabban lévő területekről szó szerint leáradt a hatalmas mennyiség.

A lezúduló ár elöntötte a Kőszegi úti aluljárót is. A víz kilépve az elvezetőből, egyenesen az útra folyt.

Ahogy az a nagyobb esőzések során lenni szokott, az Úttörő utcában is állt a víz. Igaz, idén szerencsésebbnek mondhatták magukat az ott élők, ugyanis most nem kellett a homokzsákokkal védekezni, és a pincék sem úsztak el. Az autósoknak viszont kerülniük kellett, ugyanis nem merték megkockáztatni az áthaladást.

 
Olvasóink írták a vihar után

˝Nem oly régen elkészült Sopronban, a Győri út, Kórház előtti szakasza. A kivitelezés valóban kifogástalannak látszik, határidőre elkészült. Az esővíz elvezetés azonban most sem sikerült. Az a néhány víznyelő képtelen volt elvezetni a lezúduló vizet. Sajnos ez városunkban nem egyedi probléma, hiszen ezt tapasztalhatjuk az egyetem kollégiumánál lévő aluljárónál, a Barátság parknál is. Én nem értek hozzá, de ez egy megoldhatatlan műszaki probléma? A leesett víz mennyiségét jól mutatja, hogy a Rák patak is pillanatok alatt feltelt.˝

˝Egy kicsit fura, hogy az úttestre folyik le a víz a Kőszegi úti gyalogos felüljáráról, amikor ott van a vízelvezető árok. S ez csak egy kis eső volt. Úgy tűnik, az elvezetés nem úgy működik, ahogy kellene. Mi lesz akkor, ha olyan nagy csapadék hullik, mint 2008-ban volt? - tette fel a kérdést a kisalfold.hu Facebook oldalán egy olvasónk.

Az Úttörő utcából is kaptunk észrevételt. ˝Sajnos a nagy esőzések után, mindig megáll nálunk a víz. Volt, amikor a házakat is elérte, a pince is elúszott.˝


A GYIK rendezvényháznál lévő vasúti aluljáró is elázott. A Rák patak kiöntése miatt pillanatok alatt megtelt hordalékkal. A Vas Gereben utcában egy helyen megsüllyedt az útpadka. Itt forgalomkorlátozás van érvényben. A Szent Margit utcában építési anyagokat vitt magával a víz. A Panoráma úton pedig kimosta a kavicsot az út széléről.

A katasztrófavédelem ügyeletére a felhőszakadással kapcsolatban nem érkezett olyan bejelentés, ami miatt helyszínre kellett volna menniük.

Szerdán reggel számos utcát sár, kavics, törmelék borított.

A Sopron Holding Zrt. munkatársai az utakra került hordalék eltakarítását már kedden, az esőzés közben megkezdték. Öt munkatársuk a balesetveszélyes helyszínek táblázását és a hordalék eltakarítását végezte. A balesetveszély elhárítás itt befejeződött.

A vihar után Sopronban - 2014


Szerdán az erősebben hordalékos részek sártalanításával folytatták a munkát, majd jöttek a kevésbé szennyezett részek. A város teljes megtisztítása csütörtökre várható.

Az egész közterület-tisztítási divízió végzi a város területén a takarítást, ez 25 fő állandó munkavállalót és 5 fő közmunkást jelent. A költségek ilyenkor nem jelentősen, de emelkednek, ezt a város önkormányzata, mint megrendelő téríti meg - közölte a kisalfold.hu-val a holding.

Nagy vihar volt 2012-ben is
2012. nyarán özönvízszerű esőzés nehezítette a közlekedést Sopronban és környékén. Néhány óra alatt 60,1 milliméter csapadék hullott. Akkor mintegy húsz alkalommal riasztották a tűzoltóságot fakidőlés, ágleszakadás és pinceelöntések miatt.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfutásos baleset Sopronnál a 84-esen

Egy autó fékezett a 84-es főúton Sopron és az osztrák határ között. Mögötte két kocsi belerohant… Tovább olvasom