Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A farsangi mulatságok a kisebb közösségek ünnepeivé váltak

A hagyományos soproni bálok nagy részét idén is megtartják, de egyre általánosabb trend, hogy ezek nem több száz fős rendezvények, hanem kisebb közösségek táncos mulatságai.

Az egyházi kalendárium szerint a farsang ideje vízkereszt és hamvazószerda közé esik, s a népi hagyományok szerint ilyenkor megyünk bálozni. Sopronban idén is több táncmulatságot rendeznek, bár a több száz vendéget szórakoztató színvonalas estből mintha évről évre kevesebb lenne. Helyette a közösségek tartanak vidám táncos, zenés összejöveteleket.

Persze a bálok között is jelentős különbségek vannak. Külön kategóriába tartoznak az iskolai, a szülői bálok, megint más hangulatuk van az úgynevezett batyus összejöveteleknek, és megint másról szólnak az elegáns, nagyestélyis, a protokollra többet adó rendezvények. Ez utóbbi körébe tartozik pédául a Rotary-bál, amit szombaton tartanak a Liszt-központban vagy a január 26-i Iparosbál, aminek ezúttal is a Hotel Pannonia ad otthont.

A legtöbb táncos mulatságot idén a GYIK Rendezvényházban tartják: a középiskolák többsége itt ropja majd, és a német nemzetiség is tartja a bálját február 23-án. A helyszínek választéka néhány éve bővült az egyetem közgazdasági karának Erzsébet utcai aulájával, itt táncoltak az elmúlt szombaton például a bánfalviak.

A szállodák is ideális helyszínek: a Pannoniában lesz többek között február 8-án az egyetemnek is táncos mulatsága, és itt tartják a jövő hónap 16-án a Huszárbált is. A Hotel Sopronban február 16-án a tűzoltók, 23-án pedig a Fertő tavi vitorlázók bálját tartják. Mindezek mellett a nagyobb éttermek is vállalják, hogy otthont adnak a zenés rendezvényeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkubátort kapott a gyerekosztály

A mostoha időjárás ellenére is személyesen adta át dr. Pápai Lajos megyés püspök csütörtökön a… Tovább olvasom