Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A falu apraját-nagyját várják: fánkot kérnek belépőül

A falu apraja-nagyját várják a fertőhomoki óvoda és bölcsőde csütörtök délutáni farsangi mulatságára a kultúrházban. A falu hagyományainak megfelelően, fánkot kérnek belépőül.

Fertőhomokon tavaly óvodai intézményátalakítás során jött létre az óvoda-bölcsőde egységes intézmény. Korábban nem volt bölcsőde a faluban. Tizenhét csöppséget nevelnek és gondoznak a falak között kétéves kortól. A mai, délután 4-kor a kultúrházban kezdődő vidám program lesz az első közös farsangi mulatság a bölcsődésekkel és szüleikkel.

– Hosszú évek óta ˝farsang farkában˝ rendezzük meg a télkergető ovifarsangot – mondta Becska Péterné Zsóka néni intézményvezető. – A falu régi hagyományait felelevenítve ˝fánkos bál˝ ez a javából, hisz csakúgy, mint a régiek, mi is fánkot kérünk belépőül. Szívesen látjuk vendégül a kultúrházban a falu apraját-nagyját, mindenkit, aki vidámsággal, játékkal kívánja a telet elűzni. A falu lakossága a vendégünk ezen a napon: az óvodások és bölcsődések szülei, testvérei, nagyszülei, rokonai és barátai. Örömmel nyújtunk lehetőséget az itt élő emberek számára barátkozásra, beszélgetésre, tartalmas együttlétre. Így nemcsak a gyermekek kaphatnak ˝érzelmi útravalót˝, de a felnőttek is gazdagabbak lehetnek egy közösségi élménnyel. Az óvoda-bölcsőde így járul hozzá a falubeli összefogás növeléséhez.

A fertőhomoki óvoda-bölcsőde egységes intézmény farsangjára már nagyon készülnek a csöppségek Becska Péterné Zsóka (jobbra) és Horváth Anikó vezetésével. Fotó: Magasi
A fertőhomoki óvoda-bölcsőde egységes intézmény farsangjára már nagyon készülnek a csöppségek Becska Péterné Zsóka (jobbra) és Horváth Anikó vezetésével. Fotó: Magasi

– Az együtt töltött ünnepnapok – amelyből több is van egy évben – talán segítenek a hétköznapok túlélésében, azok építőköveivé válhatnak, erősítve az itt élőkben a falujukhoz, a környezetükhöz való kötődést – folytatta Zsóka néni. – A népi bölcsesség úgy tartja, hogy két dolgot kell adni gyermekeinknek útravalóul: gyökereket és szárnyakat. Talán egy kicsit mi is segítünk a megkapaszkodásban, s ha már szárnyaik lesznek, nem feledik tán a gyökereiket sem. Újdonság, hogy a farsangra idén meghívókat küldtünk a régi óvodásainknak is, hogy jöjjenek, játsszanak velünk újra, köszöntsék ők is kedves régi barátunkat: Rosta Géza énekes-előadóművészt, aki évek óta fergeteges műsorral szórakoztat bennünket. Lesz tombola, tánc, játék, móka és kacagás! Rajtunk nem fog múlni, mi teli torokból kiabáljuk majd a soproni költő, Sarkady Sándor verseiből : ˝Kelj, kelj, kikelet, Seprűzd ki a hideget. Ereszd be a meleget, dideregtünk eleget." „…takarodjon el a tél, Örvendezzen, aki él!˝ Reméljük, eltakarodik a tél, és jöhet a kikelet!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették az egyetemi oktatót

Dr. Tolvaj László évente mintegy száz egyetemi hallgatónak adja át tudását az előadásokon és a… Tovább olvasom