Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A díszudvar után jön a rózsakert és az angolkert felújítása Eszterházán

Folytatják a fertődi Esterházy-kastélypark rekonstrukcióját: a díszudvar után a kastélytól nyugatra fekvő kertek rehabilitációja következik.

A ˝Magyar Versailles˝ rózsakertjének, angolkertjének és az északi park egy részének rekonstrukciója kapcsolódik az Eszterháza nagyprojekt összesen 3,6 milliárd forintos beruházásához - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek pénteken.

A kertrekonstrukcióval, valamint a bábszínház és a narancsház felújításával, amely a projekt második ütemének része, azt az élményt akarják fokozni, amellyel a vendégek a főépületből a déli parkba kilépve szembesülnek - fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy a tájrégészeti feltárások és a parkrekonstrukció kiviteli terveit az ősz folyamán készítik el, a kivitelezést pedig jövő év tavaszán kezdik.

A revitalizációban érintett kerteket a kastélyegyüttes második fénykorában, a XX. század első évtizedében létesítették Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából.

Az 1908-ban épült rózsakertben a helyreállítás után ismét húszezer rózsatő pompázhat majd. A rekonstrukció keretében a magyar rózsafajták teljes gyűjteménye kap ott helyet, köztük az a több mint 700 rózsafajta, amely Márk Gergely nemzetközi ismertségű rózsanemesítő nevéhez fűződik. A rózsakert így génbankként is szolgál majd.

A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A projekt fontos része az angolkert helyreállítása, amelyet Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezett úgy, hogy a sétálók természeti élményét a legkülönlegesebb növények, köztük mamutfenyők, páfrányfenyők, paratölgyek, vérbükkök látványa tegye emlékezetessé.

A rehabilitáció keretében több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pedig pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasort a fertőszéplaki templom sziluettje zárja.

A projekt során az északi park patakparti területét is rendbe teszik. Kibontják az évszázados platánokat és a mocsári ciprusokat az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult növényi állományból, és több ezer elpusztult cserjét pótolnak.

A parkrekonstrukció tervezésére 12 millió forintot, kivitelezésére 200 millió forintot költenek. A szükséges forrást pályázat útján nyerte el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezet és Energia Operatív Programból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős nénit csaptak be csalók Sopronban

A Soproni Önkormányzat embereinek adta ki magát az a két férfi, aki egy 81 éves idős asszonyt… Tovább olvasom