Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A diákok látják kárát a módosításnak

Sopron - Egyre kevesebb pedagógus vállalkozik arra, hogy a gyerekeket múzeumba, színházba vigye, a tanulmányi kirándulások pedig gyakorlatilag megszűntek. A közoktatási törvény – finoman szólva – nem ösztönzi az iskolákat a kötelező tanórán túli foglalkozásokra.
A gyerekek a vesztesei a közoktatási törvény elmúlt évi módosításának, ugyanis a pedagógusokat anyagilag nem ösztönzi, hogy a kötelező tanórán túl – akár a tananyaghoz kapcsolódó – foglalkozásokat tartsanak a gyerekeknek, múzeumba, kiállításokra, kirándulásokra vigyék őket.

Sőt, könnyen előfordulhat, ha tanítási időkeretüket nem töltik ki, a többletmunkát nem díjazzák.

– A közoktatási törvény módosítása bevezette a tanítási időkeret fogalmát – magyarázza a helyzetet Palotai György, a humánszolgáltatási osztály vezetője. – Ez – az egyszerűség kedvéért maradjunk az általános iskolai tanároknál – jelenleg 22 tanítási óra hetente, munkaidejük pedig 40 óra. A pedagógusoknak azonban a gyerekekkel való közvetlen foglalkozáson túl még számos intézményi feladataik is vannak az órákra való felkészülésen túl. Ilyen például az adminisztráció, a továbbképzéseken való részvétel, szakköri és sportfoglalkozások.

Az iskola pedagógiai programja részletesen leírja, milyen tevékenységeket kell elvégezni a tanórákon túl a gyermekek nevelése érdekében. A pedagógus és az intézmény alapvető érdeke, hogy megtartsák a kötelező órákat és elsősorban azok a tanárok, akiknek ezt előírták. Mondok példát. Abban az esetben, ha egy tanár elviszi délelőtt az osztályát múzeumba, az minimum két órát vesz igénybe, tehát kettővel csökkenhet a kötelezően teljesített óraszáma, ráadásul egy másik pedagógustól is elvehetett egy órát. Ez számára így nem jelent keresetkiesést, de ha lenne túlmunkája, amiért pluszpénzt kapna, abból azt a két órát levonnák, tehát rosszul jár. Ráadásul a jelenlegi rendszerben nem hetente számolják el az órákat, hanem nyolchetente, így nagyobb az esély, hogy „elveszti" azokat az órákat, amelyért pluszdíjazás járna. Ezért az iskolák az ilyen helyzetek elkerülésére és hogy a gyerekeket ne érje hátrány, számos, korábban nem alkalmazott eljárást vezettek be. Teszik mindezt azért is, hogy az iskola valódi nevelő színtér maradhasson.

Elsősorban tehát a pedagógusokon múlik, hogy mennyi pluszt nyújtanak a gyerekeknek, mennyit áldoznak rájuk, hivatástudatból, térítés nélkül. Rosszabb a helyzet a tanulmányi kirándulásokkal, mert ilyenek napjainkban már alig vannak.

– Az adott iskola pedagógiai programjába felvett tanulmányi kirándulások a diákok részére teljesen ingyenesek volnának, ezekre azonban nincs forrás, ezért ilyeneket már nem is szerveznek – folytatta az osztályvezető. – Elvben maradnak az osztálykirándulások – amiért már fizetni kell a tanulóknak –, de ennél a pontnál visszakanyarodunk a kötelező óraszámok problémájához, ezért ezek is megritkultak. Az igazsághoz tartozik, hogy a kirándulások költségei – utazás, szállás, étkezés – jelentősen drágultak, és ezek is hozzájárulnak számuk csökkenéséhez.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételcsodák versenye

Sopron–Bécs - Szakácsversennyel kezdődött, s holnap a Liszt-központban szakmai kiállítással és… Tovább olvasom