Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A demonstrációtól sem riadnak vissza

Sopron - Sopron pedagógusait megdöbbentette, hogy a közgyűlés döntése értelmében normál iskolákba írathatók az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek. Az integrált oktatásnak nincsenek meg a feltételei. Ha nem fogadják el érveiket, a pedagógusok demonstrációba kezdenek.
– A szülők körében is felháborodást váltott ki a közgyűlés legutóbbi döntése, hiszen a normál iskolákban nincsenek fejlesztő szakemberek, akik a speciális igényű gyermekekkel foglalkozhatnának – állítja Nyikos Tivadar, a Pedagógusok Szakszervezetének soproni vezetője. A pedagógus-szakszervezet szerint az integráció nem kötelező, csupán lehetőség, ezért is érthetetlen számukra a lépés. Nem szűnt meg a speciális iskola.

– Ha minden így marad, megeshet, hogy a szülők az erőszakos integrációba be nem vont egyházi iskolákba íratják majd a gyermekeiket, esetleg Ausztriába viszik őket – mondta Nyikos Tivadar. – A sérült gyermekek számára két speciális iskola is működik Sopronban, ahol felkészült szakemberek várják a nebulókat. A normál iskolák tanárai előtt kérdés, hogyan fogják fegyelmezni, nevelni, osztályozni az átlagostól eltérő képességű gyermekeket, és ez idő alatt ki fog segíteni a többieknek a normál haladásban.

Így is kihívás a pedagógusok számára a viselkedészavaros, beilleszkedési problémákkal küzdő, hiperaktív, diszlexiás fiatalok tanítása.
El sem tudják képzelni, mi lesz, ha még az enyhén értelmi fogyatékosokkal is foglalkozniuk kell – tette hozzá.

A pedagógusok nem fogadják el a polgármesteri hivatal magyarázatát, miszerint az integráció lehetősége részképességzavarral küzdő, lisztérzékeny, mozgáskorlátozott gyerekekre vonatkozik. Nyikos szerint nemcsak az ő integrációjukat tervezik, hanem az enyhén értelmi fogyatékosokét is. Hogy ezt megakadályozzák, találkozót, újabb egyeztetést kezdeményeztek a polgármesterrel, s ha érvelésük süket fülekre találna, a pedagógusok a demonstrációtól sem riadnak vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni útfelújítások: sok munka, sok helyen

Lépten nyomon útfelújítási munkákba botlik Sopronban a járókelő. Dolgoznak többek között a Csengery,… Tovább olvasom