Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A Deák téren a játszótér a legnépszerűbb

Sopron - A bejelentést követően – hogy hosszú évek várakozása után megújulhat Európa egyik legszebb és leghosszabb tere – három év telt el, míg a soproniak és a város vendégei ismét birtokukba vehették a Deák teret.
Sopronban még egyetlen beruházás sem váltott ki olyan heves és indulatos vitát, mint ez a beruházás. A civil társadalom egy része a tervek nyilvánosságra kerülésének pillanatától támadta az elképzelést, no nem magát a rekonstrukciót, hanem a felújítási terv egyes elemeit, különösen annak részben föld alá süllyesztett építményeit. Megtámadták az építési engedélyt, tüntetéseket szerveztek. Azt szerették volna, ha a felújított Deák tér olyanná válna, mint amilyen a szüleik és az ő gyermekkorukban volt. A tervezők viszont olyan teret álmodtak, amely egyesíti a „klasszikus" értékeket a XXI. század stílus- és formavilágával. Másoknak tetszett ez az elképzelés, különösen, hogy „faltól falig" megújul a tér és közvetlen környezete.

De ne szaladjunk előre az időben. Kolber István akkori területfejlesztési miniszter 2004 októberében jelentette be Sopronban, hogy zöld utat kapott a rekonstrukció, amelynek befejezési határideje 2007. június vége volt. Végül „csak" négy hónapot csúszott az építkezés, és nem csak ellenzői miatt.

Az Európai Unió a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 498 millió 730 ezer forint, a kormányzat 99 millió 700 ezer forint támogatást adott a programhoz, a város önrésze pedig 66 millió 500 ezer forint volt. Ebben nem szerepel a turisztikai centrum kialakítása, amely Phare-programból valósult meg, összesen 116 millió forintért.

Kerekes Attila városi főmérnök az első pillanattól kezdve figyelemmel kísérte az építkezést. Miközben sétálunk a téren, felidézi, milyen célok megvalósítására is kapta Sopron az uniós támogatást.

A játszótér a Deák tér legkedveltebb része, jó időben zsúfolt gyerekekkel és szüleikkel, nagyszüleikkel. Fotók: Magasi Dávid

– A szerződésben több cél is szerepelt, többek között új funkciók kialakítása, a zöldfelület növelése, közösségi létesítmény építése, új játszótér kialakítása, az utak és járdafelületek felújítása. Ennél azonban sokkal több is történt. Mielőtt a kivitelezők – a fővállalkozó a FÉSZ Zrt. volt – hozzáláttak volna a rekonstrukcióhoz, ugyancsak uniós forrásból, az ISPA-program keretében szétválasztottuk az egyesített csatornarendszert külön szenny- és csapadékvíz-elvezetésre. Az utak és járdák alatt teljes alépítménycserét hajtottunk végre, valamint a járda és a parkolók térkőburkolatot kaptak. Kicseréltük a közvilágítást önkormányzati forrásból, hiszen csak a park megvilágítása szerepelt a támogatási szerződésben. Megtisztítottuk a szobrokat is. A kivitelezés során minden vállalt kötelezettségünket megvalósítottuk, s ahol lehetett, figyelembe vettük a lakosság és a civil szervezetek véleményét is.
A megszépült, megújult Deák teret szinte azonnal birtokba vették a soproniak. A végeredmény egy nyitott, „átlátható" tér lett sok-sok zöldfelülettel, vízfelületekkel, szökőkutakkal, közösségi létesítményekkel – turisztikai centrummal, internetkávézóval, amelynek szabadtéri részét amfiteátrumszerűen alakították ki, s alkalmas kulturális, szabadidős rendezvényekre is –, új padokkal és sok-sok virággal, növénnyel. Teljes az akadálymentesítése is.

A kivitelezőnek ötéves a garanciális kötelezettsége, s évente egyszer a várossal közös bejáráson mérik fel a tér állapotát, amelyre biztonsági őr vigyáz, a fenntartója pedig – a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. – kiemelt figyelmet fordít tisztán tartására, a használatból eredő esetleges hibák kijavítására. Tagadhatatlan, a Deák tér legnépszerűbb része a hatalmas, a legszigorúbb európai szabványoknak megfelelő játszótér. Jó időben szinte ellepik a gyerekek, s a környező óvodák is szívesen hozzák ide a piciket, ahol biztonságban és önfeledten játszhatnak. A tavasz közeledtével az idősebbek is szívesen időznek a kényelmes padokon és a fiatalok is felfedezték már.

Fehér Boglárkának, az Eötvös-gimnázium 10. osztályos tanulójának tetszik az új Deák tér.
– Ahogy elnézem, délelőtt és délután a gyerekeké és a szüleiké tér, este pedig a tiniké. A játszótér fantasztikus, sajnálom, hogy nem most vagyok gyerek. Ha a növények megnőnek, még szebb lesz. Egy kicsit talán sok a beton, de még elviselhető. Örülök, hogy fiatalos, biztos, hogy sokan megkedvelik.

A 89 éves Kóthy István 1940 óta lakik a Deák téren.
– Kevés lett a parkoló, gyakran nem tudok a ház előtt megállni. Nem is értem, hogy miért nem rézsűs megállóhelyeket alakítottak ki. A park kavicsos sétaútjai nehezen járhatók, babakocsival pedig szinte lehetetlen közlekedni.

Szalay Csaba (63 éves) nem csupán a lokálpatrióta, hanem a turisztikai szakember szemével is nézi teret.
– Ötven évig szinte naponta jártam a téren, az utóbbi időkben csak hétvégenként, mert már máshol élek. Gyermekkoromból legjobban a virágzó gesztenyefákra emlékszem. A tér felújítását figyelemmel kísértem. Nekem egy kicsit sok a vízfelület, de örülök a sok növénynek. A családomtól tudom, hogy mennyire kedvelt a játszótér és magam is láttam az óvodások hadát. Egészen különleges a tér megvilágítása, a rejtett fények sajátos hangulatot varázsolnak az egész térre, és végre a kerékpárosoknak is külön út épült.

– Az ablakunk a játszótérre néz – mondja Pintér Mária, a fiatalos nagymama, aki Andrea unokáját épp az egyik mászókára segítette fel. – Szuper az egész, ideje volt, hogy felújítsák.

Olvasóink írták

 • 16. SKH=Semmi Közöd Hozzá 2008. március 18. 20:29
  „Pető Balázs-a vesztes,totál bolond vagy?”
 • 15. joco1 2008. március 18. 05:53
  „Pető Balázs-a ... Neked talán elég lett volna a meggyözödésböl irányitó polg.mester vesztes pereire költött több tizmillás ügyvédi(tudod a majdnem titkositott) sikerdij is.”
 • 14. Petö Balázs-a vesztes 2008. március 16. 20:00
  „Ezen a felújitási pénzen már feladhattam volna a több milliós tartozásomat a bankok fele.
  De ha van pénzem eliszom a Klubba!!
  HA NINCSEN HITELRE ISZOK A BILIARD KLUBBA.”
 • 13. FREDDY/S 2008. március 16. 18:45
  „Akkor azért drágára sikerült ez a játszótér, nemde...”
 • 12. belvárosi 2008. március 16. 13:01
  „A tér megújult, nem olyan, mint régen, de szerintem szép, modern.
  Inkább azokkal kéne foglalkozni, akik nem szedik össze a kutyapiszkot, sőt, a kavics közepére engedik dolgát végezni kutyájukat. Én kitiltanám a térről a kutyásokat, aki kutyát tart, vigye messzebbre a kedvencét és tartson magánál zacskót, amibe összeszedi az ürülékét. Ha nem tudnák a kutyatartók, a gyerekek meg is vakulhatnak a kutyaürüléktől! Ezt jó lenne szem előtt tartani.
  Az illetékes hatóság meg jó lenne, ha többször ellenőrizne a téren, mert bizony magas bevételt szedhetnének össze. Én is összeszedem a gyerekem után, amit a fűbe csinál, mert nyilvános WC az sajnos nincs a téren, tehát ha dolog van, nem tudja máshová elvégezni.
  Ha nem lennének a vandálok, akkor nem lenne semmi baj az üvegfalakkal sem. A bokrok idővel megnőnek majd és akkor zöldebb lesz a tér.
  Varga Gábor pedig, ha ilyen ráérős ember még mindig, akkor akadályozza meg a Mukkon a kórház építését, mert az valóban nagyon felháborító. Van Sopronban máés hely is, ahol kórházat lehetne építeni. A Hotel Maronit ajánlgassák a befektetőnek és akkor annak a sorsa is megoldódik, jó levegőn a Lővérekben kialakíthatja a kórházat, de nem az erdő közepén.”
 • 11. erdész 2008. március 15. 11:09
  „Tisztelt nem mondom meg!Teljes mértékben igazad van.A várost az építési hiénavállalkozók,és a rengeteg betelepülő tönkretette!Olyanok laknak itt,akiket 20 éve Kapuváron visszafordították volna a határőrök,és ott építkeznek,ahol bűn.A Deák tér ronda,eszement tevezők delíriumos rémálma,Muck beépítése a természet megerőszakolása újgazdag kö...... által.De Fertődöt is sikerül majd tönkretenni.”
 • 10. joco1 2008. március 15. 06:38
  „T.koloszár: a perkovátzi terecske sem kutya, az sem , hogy több tizmillás gk.ja töbször a terecskéjén parkol. Ja, hogy neki a csak sajátja jó? akkor ne irjátok, hogy a Városért "dolgozik" A "városszépitök" korábban küzdöttek a perkovátzi terecske ellen, de ment a lové? Megj: Mivel én nem vagyok olyan gazdag, csak a véleményemet irtam a perkovátzi tünetröl, "oszt,jonapot"”
 • 9. csabazs 2008. március 15. 05:31
  „T.koloszár miklós!
  Igen, Perkovátzot lehet szeretni és nemszeretni, s én sem vonom kétségbe a civil mozgalmi tevékenységét...
  De az a baj, hogy a fent említett úr igen elszállt magától! Kezdeményezései (sör/bor túra, zenei estjei )nem a város kispénzű embereit szolgálja!
  A Deák tér ügyében anno felelemelte a szavát számomra negatív értelemben!Vissza lehet keresni a fórumban!
  Hogy kinek tetszik nem tetszik az új Deák tér az mindenkinek a maga dolga, de miért nem tett valamit a Deák térért 10évvel ezelőtt?
  S ha már a városszépítésről esik szó, akkor megemlíteném a Fő teret is!”
 • 8. koloszár miklós 2008. március 14. 23:51
  „Tisztelt csupor Asszony?/Úr?!
  Perkovátzot lehet utálni, vagy szeretni, de szerepét a civil mozgalom támogatásában nem lehet vitatni. Meg lehet vádolni azzal, hogy üzleti érdekek motiválták, de ahhoz illenék tényekkel előrugaszkodni. Kár, hogy most annak a városszépítő egyesületnek a sorait erősíti, amely Deák tér ügyben eddig mélyen hallgatott. Muck ügyben várom a városszépítők állásfoglalását. És, persze nem csak a Soproni Szemlében kéne megszólalniuk, mert azt sajnos kevesen olvassák.”
 • 7. FaPofa 2008. március 14. 22:26
  „A Deák tér elnyerte eme végső formáját, kinek tetszik, kinek nem, /még nekem is inkább nem/. Volt két avatás is, azt hiszem a szociké volt a sikeresebb... Lehet, hogy ez a baj? Mert a jelenlegi városatyák kutyába sem veszik Deák terünk sorsát, nem lettek gazdái kapott örökségüknek. Félek, mire letelik 4 éves mandátumuk, ebek harmincadjára kerül a Deák tér. Városatyáink várhatóan a 4 évük alatt saját kitalációikat fogják favorizálni /lásd az új koncepciókat ismertető újságcikkek/, a város érdeke, az összkép és a város pénze mit sem fog számítani. Elszomorító...”
 • 6. hosiner 2008. március 14. 21:40
  „Elcsufitották Közép-európa egyik leghosszabb és legszebb terét. Persze ez jellemző erre az országra. Valóban még elhanyagolt állapotában is szebb volt mint most. Na és azok a föld alatti bunkerek. Szivszoritó látvány az egész. Lényeg,hogy valaki meggazdagodott rajt.”
 • 5. csupor 2008. március 14. 21:09
  „A Deák térrel az a legnagyobb gond hogy a Perkovác nem kapott újabb lehetőséget a tér elfoglalására.A többi mellékes.Ha a Sopron további fejlesztésében a Perkovác lehetőséget kap az újabb kocsma kialakításához akkor nem lesz gond ,ellenkező estben a vének tanácsa felemeli a szavát”
 • 4. koloszár miklós 2008. március 14. 17:13
  „Nekem kissé tendenciózusnak tűnik a cikk, azt sugallja, bár vannak kritikák, de örüljünk, milyen szép Deák terünk lett. Nos, eltelt fél év és a turisztikai és multifunkciós bunkereknek még egyike sem üzemelt. Utóbbiról azt sem tudjuk, mire lesz jó. Előbbinek lenne haszna, hisz ott a nyilvános WC: kulcs az irodában, irodanyitás áprilisban, a végeredmény pedig kis barna halom formájában látható a lift beugrójában. A lámpák vesébe hatoló fényéről egy katonai objektum megvilágítása jut eszembe és visszasírom a sárga gömböket csúf tartóoszlopaikkal együtt. A medencét átszelő út kész életveszély. Előre lehetett tudni hogy az üveglapok csak rongálásra lesznek jók. A park teljesen elvesztette meghittségét ami még lerobbant állapotában is megvolt. A felújítással kapcsolatos problémákat Varga Gábor foglalta össze a ide kapcsolódó "Városvédő egyesület lesz a Deák tér Fórum" című cikkben, érdemes elolvasni.”
 • 3. soproni* 2008. március 14. 14:19
  „Naná,hogy szerettük volna,ha olyan marad ,csak szebbé és tisztábbá téve,mint amilyen gyermekkorunkban volt,hisz akkor öröm volt ott sétálgatni a szüleinkkel! Most viszont? Hol vannak a szemet gyönyörködtető fák és növények? Nevetséges ,elfuserált,ocsmány az egész Deák-tér,kivéve a játszóteret.”
 • 2. nem mondom meg 2008. március 14. 13:52
  „Sopron szépen lassan veszíti el a soproniasságát. Lassan már semmi nem marad belőle. Oda a csendes, nyugodt város, oda a tiszta levegő, oda vannak a szép erdők, oda a békebeli hangulat.”
 • 1. FREDDY/S 2008. március 14. 12:17
  „A tér a patináját elvesztette, de a játszótér az azért namgyon fontos, ha más jellemzője már hiányzik, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvendégek Sopronban a tavaszi napokon

Sopron - Sztárvendégek és a helyi művészeti élet jeles szereplői lépnek közönség elé a péneken… Tovább olvasom