Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A csodálatos növények nemzetközi napjához csatlakozik a soproni egyetem

Bemutatják a különféle fűszernövényeket, gyógynövényeket, sőt a mérgező növényekről is tájékoztatják az érdekesnek ígérkező program résztvevőit.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Élő Növénygyűjteménye a növények megismerését és megszerettetését elősegítő programot rendez pénteken Sopronban, csatlakozva az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt szervezett első nemzetközi "Csodálatos növények" napjához.
A nemzetközi kezdeményezés törekvése, hogy világszerte minél többen ismerjék fel a növényeknek a természetben, a környezetmegőrzésben és a mindennapi életben betöltött szerepét - mondta Ezerné Lóth Annamária, a gyűjtemény igazgatója az MTI-nek.

Ezt a célt szeretné elérni a soproni program is, amelynek keretében egyebek között "Lenyűgöző növénycsodák" címmel kiállítás nyílik Sitkei György professzor természetfotóiból. Bemutatják a különféle fűszernövényeket, gyógynövényeket, sőt a mérgező növényekről is tájékoztatják az érdekesnek ígérkező program résztvevőit.
A szervezők elsősorban óvodásokra, általános- és középiskolásokra számítanak.

A campushoz tartozó 17 hektáros botanikus kertben a különböző korosztályok különféle sétautakat járnak majd be, az óvodások megkóstolhatják a madársóskát, megtapogathatják a különféle faleveleket, megszagolhatják a virágokat és tobozt gyűjthetnek. A diákok egyebek között arról tájékozódnak, hogy a természet adta értékeket mi mindenre lehet használni. A látottak alapján a kicsik játékos feladatokat oldanak meg, a nagyobbak totói és keresztrejtvényei viszont már az iskolai tanulmányokra is alapoznak.

Emellett lesz gyógytea-kóstoló, a legkedveltebb virágokról vetítettképes előadás, a növénykedvelő felnőtteknek pedig bemutatják a legújabb szakirodalmat, az újonnan megjelent szakmai könyveket.

Az "Azok a csodálatos növények" napot a kezdeményező brüsszeli központú nemzetközi szervezet, az EPSO 2000-ben létesült, kutatásokat végez, tudományos eredményei alapján ajánlásokat tesz az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek. Ezentúl a következő évtizedek kutatási irányairól is megfogalmaz szakmai javaslatokat - ismertette a szakember.

A növénytudomány fontosságáról szólva a botanikus kert igazgatója rámutatott arra, hogy a kutatások nélkülözhetetlenek a fenntartható mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás szempontjából és számos iparág, köztük a gyógyszergyártás és az energiatermelés fejlesztése szempontjából is elengedhetetlenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron, Gyár utca, prostituáltak és happy finish?

Hiába az elzárás, a pénzbüntetés, a prostitúciót visszaszorítani nehéz. A soproni Gyár utcában most… Tovább olvasom