Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A csendes gyilkos

A krónikus veseelégtelenség a népesség tíz százalékát érinti, tehát minden tíz emberből egyet.
Sopron környékén ugyan jobb a helyzet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyt, s hogy vigyáznunk kell az egészségünkre. Holnap lesz a vese világnapja.

A vesebetegség a csendes gyilkos – mondják a szakemberek. Az elégtelenül működő páros szervünk ugyanis kezdetben nem okoz fájdalmas tüneteket, sokszor a beteg már csak akkor kerül orvoshoz, amikor helyrehozhatatlanul károsodik a veséje. Ezt felismerve hat kontinens több mint száz országában idén tizedik alkalommal hirdetik meg március 12-én a vese világnapját, elsősorban a figyelemfelkeltés, a megelőzés érdekében.

A soproni műveseállomáson hetven-nyolcvan beteget gondoznak, akiknél minden második napon egy speciális gép végzi el azt, amit egészségeseknél a vese. Fotó: Nyikos Péter
A soproni műveseállomáson hetven-nyolcvan beteget gondoznak, akiknél minden második napon egy speciális gép végzi el azt, amit egészségeseknél a vese. Fotó: Nyikos Péter

– Sopron környékén szerencsére az átlagosnál jobb a helyzet. Országos viszonylatban százezer emberből száz a művesekezelt beteg, a soproni dialíziscentrumhoz tartozó 117 ezer lakosból átlag hetvenöten pácienseink – mondja dr. Pálvölgyi Nóra, a soproni műveseosztály főorvosa. A kedvezőbb adatok oka egyrészt az életszínvonalnak köszönhető, másrészt a felvilágosítómunkának. Ma már sokkal többen időben jutnak el a szakemberekhez, a súlyos, előrehaladott állapotra nemcsak akkor derül fény, amikor már csak a dialízis (művesekezelés) tartja életben a beteget. Ezt támasztja alá az is, hogy bár a szakrendelésen négyszeresére nőtt az elmúlt esztendőkben a forgalom, több művesekezelés nem vált szükségessé.

– Nyolc aranyszabályban össze lehet foglalni a kockázatok csökkentésének lehetőségeit. Fontos az aktivitás, a vércukorszint, a vesefunkciók és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, az egészséges táplálkozás, a napi két liter folyadék. A dohányzás és a gyógyszerek túlzott fogyasztásának kerülése segít vesénk egészségének megőrzésében. Rossz magyar szokás, hogy mindent sózunk, márpedig ez is károsítja a vesét. Nagy kockázati tényező a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a túlsúly és ha a családban van vesebeteg – sorolja a tudnivalókat a főorvos asszony, hozzátéve: a csendes gyilkos minden korosztályt érint, legalább ne könnyítsük meg a dolgát!

Szűrővizsgálatok
A vese világnapjának idei mottója: Egészséges vesét mindenkinek! Hogy ez tényleg így legyen, a Soproni Gyógyközpont március 12-én, csütörtökön 9 és 11 óra között ingyenes szűrővizsgálatokat tart a kórház új épületében. Lesz vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat, dietetikai tanácsadás és dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus is szívesen válaszol az érdeklődők kérdéseire.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodai falomlás Sopronban: bocsánatot kért a kivitelező

A kivitelező és a műszaki ellenőr ült a vádlottak padján a 2013-ban leomlott óvodafal kedden kezdődött büntetőperében. Tovább olvasom