Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A cselkirály a rácsok mögött is játszik

Menyhárt Ernő, a Rába ETO és a Debrecen egykori válogatott-kerettag játékosa jelenleg kilencéves büntetését tölti Sopronkőhidán, mert második feleségét hétszer megszúrta. A Vasárnapi Kisalföldnek szomorú élettapasztalatairól, legszebb sikereiről és arról a bizonyos szörnyű napról beszélt az egykori közönségkedvenc.

A hetvenes-nyolcvanas évek ünnepelt labdarúgójához ellenőrzések és vaskos kapuk után jutunk el – Sopronkőhida érezhetően továbbra is Magyarország egyik legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézete. Menyhárt Ernő – vagy ahogy legszebb napjaiban a közönség egyemberként hívta, Menyus – a börtön könyvtárában Coelho egyik kötetével, „A Zahirral" vár bennünket. „Nagyon sokat jelent nekem ez a kötet. Többször elolvastam, egy-egy sorában a saját életemre ismerek rá, meg aztán úgy érzem: sokat tanulhatok még ebből a gyönyörű történetből" – kezdte Menyus.Az egykori cselkirállyal, jelenlegi könyvtárossal elnézelődünk még a polcokon, büszkén mutatja, hogy a Gyűrűk urától kezdve a Harry Potter könyvekig sok újdonság nagy népszerűségnek örvend a rabok körében. Elindulunk a börtön focipályájához. Sokat tapasztalt fotós kollegám út közben kedvesen megjegyzi: anno rengeteget fotózta mind a Rába Stadiont, mind Menyhárt Ernőt. Apropó, stadion. Menyus szomorúan meséli, hogy ugyan többen meséltek már neki az épülő győri stadionról, mégsem nagyon tudja elképzelni a 21. századi küzdőteret. „Remélem, megadatik még számomra, hogy ne csupán halljak róla, hanem a saját szememmel is lássam egykori sikereim helyszínét" – teszi hozzá.

Őszinteség és a pofonok
Ha csak Menyhárt Ernő játékos karrierjét vesszük lajstromba, ez a legkevesebb, ami kijár neki. A magyar foci tán utolsó sikeridőszakában, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején válogatott kerettagnak számított. Miután eligazolt Győrből első osztályba vezette a Debrecent, a cívis városban számos felejthetetlen siker főkovácsa volt, vezetésével nyert a Loki Kádár kirakatcsapata, a Vasas ellen 4:1-re, de a Nyilasival felálló Fradit is többször megtréfálták. Pályafutása végén tért vissza a Rába partjára, a Verebes-féle aranykorszak utolsó éveiben egy bajnoki bronzot ő is megcsípett.

„Tudja, az életem legszomorúbb tapasztalata – egészen a focipályáktól a bíróságig –, hogy nem éri meg őszintének lenni, egyenesnek maradni. Pontosabban igen, mert az ember tisztán tud tükörben nézni, csak utána bírja állni a pofonokat. Anno például azért kellett Győrből eligazolnom, mert olyan időben vettem el első feleségem, amikor a klub nem adta rá áldását. Ezt hiába vallottam be a vezetőknek, fegyelmit kaptam, majd a vagongyárba száműztek három hónapig napi nyolc órában. Később számos remek idény után a cívis városból is szednem kellett a sátorfám: csak azért, mert a korábban egyébként remek edző tudta rólam, hogy alkalmatlannak tartom alkoholizmusa miatt a feladatra. Az egyik meccs után megengedhetetlen hangon beszélt velem, mire bedobtam a törülközőt. Igaz, hírnév ide vagy oda, két hónap múlva a klub vezetése is belátta tévedését, s elküldte az öreg mestert" – vallott szomorú élettapasztalatairól Menyhárt Ernő.

„Akárhogyan is volt a múltban, leginkább magamat hibáztathatom, hogy ide kerültem. Amikor képeslapokat kapok a szurkolóktól, vagy egy súlyosan rokkant debreceni ember áldoz rám a szegényes havi költségvetéséből, mindig elgondolkozom, hogy megérdemlem-e ezt a szeretet" – folytatta Menyus.

„Még egy esélyt kapni"
Ha nehezen is, szavaiból aztán összeáll a szerencsére emberéletet nem követelő tragédia története. Második felesége válni szeretett volna tőle, ezért aztán egy heves családi vitában hétszer mellkason szúrta az asszonyt, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, de életben maradt. A egykori játékmester a bűncselekmény elkövetése után elment otthonról, majd rövidesen föladta magát a rendőrségen.

„Két feleségem volt, egyiket sem tudtam elereszteni. Nem tudom elszakítani magamtól azt, akit szeretek. Az első feleségem a válás után magával vitte Ausztráliába az akkor kilencéves fiamat. Ma sem tudok róluk semmit, egyetlen sor nem érkezett tőlük. A második feleségem 53 éves koromban három fekete nejlonba pakolta mindenemet, kitette az ajtó elé, s azt mondta, vége, ennyi volt. Nem tudtam elereszteni, valóban megszurkáltam, szörnyű bűnt követtem el, pedig még mindig szeretem az asszonyt. Két nővel éltem 30 éven keresztül, s azóta egyik sem írt egy sort sem. Hiába látogat rendszeresen az édesapám, a testvérem, egykori tanítványaim, számtalan barátom, az egykori családomat nem pótolhatja senki. Nagyon fáj, hogy a feleségemtől sem elköszönni, sem bocsánatot kérni nem tudtam, tudok" – mondta könnyeivel küzdve Menyhárt Ernő, majd hozzátette: jó esetben három év múlva szabadul, s szeretne még egy esélyt kapni az élettől.

Kultúra és sport útravalóul
Hajdanán, még a nyolcvanas években a jelenlegi intézetparancsnok, Pantali Zoltán tábornok kezdte meg Sopronkőhidán a rendszeres kulturális programok szervezését. Hitt abban, hogy az élmény, a katarzis, az új inger kedvező hatással lesz a rabok lelki életére. Ennek szellemében tartott itt egykor előadóestet Váradi Hédi, Major Tamás, Kazal László, énekelt Bródy János és Dinnyés József is. Az utóbbi időben azonban a fogvatartottak átlagéletkora lecsökkent, a rácsok mögött élőket inkább a sport köti le, mint a kultúra. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy akit megérint a tanulás vagy a sport szelleme a rácsok mögött, az könnyebben illeszkedik vissza a társadalomba, s főként nem követ el újabb bűncselekményt" – mondta a Vasárnapinak Ábrahám Tibor főhadnagy, aki a rabok szabadidős programjait szervezi, s mellesleg korábban NB II-ben vezetett mérkőzéseket, az első osztályban pedig tartalékbíróként szerepelt. Ha már a kultúra szóba került, úgy tudjuk, hogy az emberölésért elítélt Magda Marinko sokat fest Kőhidán, s a képeiből a többi elítélt alkotásaival együtt hamarosan tárlat is nyílik Sopronban. A Vasárnapi információi szerint nyilatkozni viszont nem hajlandó a sajtónak, annak ellenére sem, hogy az egyik kereskedelmi televízió még pénzt is ajánlott volna fel neki egy interjúért.

 

 


 

Olvasóink írták

 • 16. betuveto 2009. október 24. 00:35
  „Menyhárt tanár úrról annyit, hogy bármikor rá merném bízni az életemet egy-két volt kollégájával ellentétben. Sajnálattal hallottuk és először fel sem fogtuk a történteket, pedig az ominózus reggelen még minket is ébresztett. Súlyos tettének ellenére is remélem minél előbb szabadul és sikerül egy újabb esélyt kapnia.

  Egy volt kollégista tanuló”
 • 15. betuveto 2009. október 24. 00:35
  „Menyhárt tanár úrról annyit, hogy bármikor rá merném bízni az életemet egy-két volt kollégájával ellentétben. Sajnálattal hallottuk és először fel sem fogtuk a történteket, pedig az ominózus reggelen még minket is ébresztett. Súlyos tettének ellenére is remélem minél előbb szabadul és sikerül egy újabb esélyt kapnia.

  Egy volt kollégista tanuló”
 • 14. 3641 2008. április 10. 10:33
  „először is, nem két felesége volt, hanem 3. Érdekes az elsőt a lányával együtt el tudta még engedni?!
  Aki szereti a feleségét, az nem így bánik vele. Nem igaz, hogy nem tud semmit a fiáról, hiszen már többször volt itthon és az Ernőnél is volt.
  Az újságírónak is utána kellene nézni a tényeknek, mielőtt valamit leír!”
 • 13. jucus35 2008. április 08. 11:37
  „Kisfenyő!!! Kit érdekel ebben a cikkben az Ábrahám!!!!”
 • 12. KISFENYŐ 2008. április 07. 20:25
  „Én csak gratulálok Ábrahám Tibornak a játékvezetésben elért kiváló eredményeihez, méltánytalan, hogy csak tartalékként szerepelhetett az " első " osztályban.”
 • 11. EGY NŐ 2008. április 07. 16:34
  „KEDVES DON KARTÁCS, NEM CSAK AZ A PROBLÉMÁM, HOGY A FELESÉGÉT BÁNTALMAZTA HANEM EGY GYENGÉBB EMBERT. EGY NÁLA ERÖSEBBEL BIZTOS NEM MERT VOLNA KIKEZDENI.ABBAN VISZONT IGAZAD VAN, HOGY A NŐK SEM MINDIG ÁRTATLANOK, TÉNYLEG MEG KELLENE HALLGATNI A VOLT FELESÉGEIT IS.”
 • 10. ritus40 2008. április 07. 12:25
  „A lényeget mindenki elfelejti?? Gyilkossági kísérlet!!!! Ha szegény felesége meghalt volna most gyilkosságért ülne..ez nemfontos???Csak hogy focista volt??Aki ismerte mindenki tudja hogy Súlyos agresszivitása volt...nemá hogy sajnáljuk!!! Ezt gondolnátok 7 késszúrás után is?? Innen látszik az agresszió...nem is egy hanem hét késszúrás!!!Emberek térjetek már észre!! Nemhiába kapott 9 évet...többet érdemelne mint azok is akik gyilkosok...és más életére törnek!Itt nincs külömbség...csak szerencséje a volt feleségének ,hogy életben maradt!!!Sajnálom őt..mert ezt nemlehet kiheverni soha!!....olyan bűnt nem követhet el egy nő sem hogy az életére törjenek....undorító ha egy férfi kezet emel egy nőre...nemhogy meg késeli!! maradjon csak ott ahol van!!”
 • 9. aha 2008. április 07. 09:45
  „Ernő jó gyerek volt addig a mig el nem borult az agya. Igaz az agresszivitást igazán csak a nők tudták kiváltani belőle. Például amikor az első feleségét éppen nálunk akarta agyonverni, és a terhes párommal alig tudtuk róla leszedni, annyira elöntötte az agyát az idulat, tulajdonképpen egy apróság miatt. Szerintem már akkor egy psichiátriai kezelés sokat segített volna rajta, talán még a börtönt is elkerülhette volna és lehet hogy még az első felesége a felesége lehetne. Talán........ ki tudja?”
 • 8. csingiz 2008. április 07. 08:04
  „Don Kartács te egy gentleman vagy...! De, hogy védenéd meg magad??”
 • 7. Don Kartács 2008. április 07. 07:18
  „Csak annyit tennék hozzá egy nő reakciójára reagálva:

  nem vagytok ti sem annyira ártatlanok, nem kell bennetek félteni. Tény, hogy a nők bántalmazása nem etikus dolog, de azért meg lehet nézni, hogy sok eset van, ahol a nő jelentősen aggresszívabb, mint a férfi és a férfi nem egyszer jelenik meg kék-zöld foltokkal a munkahelyén. Csak a férfi túl büszke ahhoz, hogy megszégyenítse magát azzal, hogy egy nő verte meg. Ha meg visszaüt, mert megvédi magát, akkor ő a szemét.

  Én tisztelem a nőket, kezet sose emeltem egyre sem, de ha egy bármilyen okból nekem esik megvédem magam. Attól, ha még nő, attól még ember, és ahogy mondtam : a nő többszörösen túl tesz aggreszivitásban a férfiakon.”
 • 6. -xyz- 2008. április 06. 19:17
  „Egy férfi!

  Súlyos?!?! Te miről beszélsz? Akkor megérdemelte????
  És az első feleségét ismered? Talán ő is súlyos???”
 • 5. csingiz 2008. április 06. 19:11
  „De a következő cikhez kapcsolt képen miért van Menyuson egyenruha? És mintha a haja már nem ilyen fekete lenne...!”
 • 4. Egy férfi 2008. április 06. 17:27
  „Az biztos, hogy nem egy ártatlan bárány, de azért nem ártana ismerni a volt feleségét is...súlyos”
 • 3. EGY NŐ 2008. április 06. 16:35
  „AZ ILYEN EMBERT NEM LUXUS BÖRTÖNBE KELLENE ZÁRNI, HANEM EGY 2X2 MÉTERES LYUKBA VAGY VALAMILYEN NEHÉZ FIZIKAI MUNKÁRA FOGNI, HOGY ELMENJEN A KEDVE A NŐK BÁNTALMAZÁSÁTÓL. PERSZE A SOK GYILKOSNAK ÉS EGYÉBB BÜNÖZŐNEK SEM A LUXUSBÖRTÖNÖKBEN LENNE A HELYE HANEM VALAHOL OLYAN HELYEN AHOL SZENVEDHETNÉNÉK EGY KICSIT ÉS ELGONDOLKODHATNÁNAK A BÜNEIKET.”
 • 2. -xyz- 2008. április 06. 13:43
  „Ez egyszerűen felháborító, hogy ezt az embert itt sajnáltatják, nem véletlenül ül évekig börtönben, ha jól emlékszem első felesége sem véletlenül ment külföldre, akkor is ült előzetesben, nem is keveset. Méghogy a fiáról azóta sem tud semmit, hihetetlen... És a lányát meg sem említi, aki tényleg látogatja ...”
 • 1. csingiz 2008. április 06. 10:57
  „Nagy spíler voltál Menyus! Ezeknek a mai "focsisztáknak" a többsége a csukádat sem pucolhatná..Remélem helyrerázódik a sorsod! Találkozzunk a pályán..!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sátán sztálini bajusszal

Básthy Zoltán a sopronbánfalvai templomban ördögként ábrázolta a rettegett diktátort 1950-ben.
Tovább olvasom