Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A csatorna kiöntésétől tartanak

Sopronbánfalva - Aggódnak a Temető utcaiak az egykori karmelita kolostor átépítése során kialakítandó csatorna miatt. Félnek, nagy esőzéskor kiönthet utcájukban a víz.

Javában zajlanak a bánfalvi hegyi templom melletti egykori kolostor kulturális központtá alakításának munkálatai. Ennek során közműmunkákat is végeznek a kivitelezők, amelyek érintik a hegy lábánál elterülő térséget, köztük a Temető utcát. A lakókat nem is annyira a mostani közműépítkezés folyamán rendre előforduló csőtörések aggasztják, hiszen az csak ideiglenes probléma, gyorsan kicserélik azokat, hanem a karmelita kolostor csapadékvíz-elvezetésének módja.
 

– Alapvetően azt látjuk problematikusnak, hogy az egykori karmelita kolostor csapadékvíz-csatornáját a hegyről az utcánk felőli részen vezetik le a Rák-patakba – foglalta össze a Temető utca lakóinak észrevételét Bella János. – A vezeték mélyebben fekszik a földben, mint a miénk. Mivel a mi csapadékvíz-csatornánk is a Rák-patakba torkollik, tartunk attól, hogy nagy esőzésekkor, amikor felduzzad a Rák-patak, a kolostor felől érkező nagy tömegű víz visszanyomja az utcacsatornáét. Félünk, hogy kiönt majd a csatorna, ami károsíthatja házainkat.

A Temető utcában a csatornaépítés miatt Barilich László és Bella János tart attól, hogy nagy esőzésekkor elöntheti a víz az utcát. Fotó: Magasi
A Temető utcában a csatornaépítés miatt Barilich László és Bella János tart attól, hogy nagy esőzésekkor elöntheti a víz az utcát. Fotó: Magasi

– A tervező a terepviszonyokat figyelembe véve találta meg a legjobb megoldást a hegy csapadékvizének elvezetésére – mondta ezzel kapcsolatban Nagy Zoltán, a kivitelezés művezetője. – Ha nem a megadott mélységben vezetnénk a hegyről jövő csapadékvíz-csatornát, akkor az egyes részeken kijönne a földből. Megoldásként nem zárjuk le a régit, pluszban még egy 400 milliméteres átmérőjű csövet is rákötünk a kolostor csatornájára. Így akár hatvan centimétert is emelkedhet a Rák-patak, visszafolyásról, kiöntéstől nem kell tartani.

Olvasóink írták

  • 2. Hozzászóló 2009. november 16. 11:56
    „Uramatyám! Eddig talán nem volt eső? Eddig hová folyt? Nyilván a terepviszonyoknak megfelelően lefelé és végül ugyanúgy a patakba. Óriási tragédia, hogy most végre normálisan, vezetékben folyik és nem hömpölyög. Legalábbis remélem, hogy így lesz és nem lesz igaza a lakóknak...”
  • 1. psanyi 2009. november 16. 09:38
    „Csak laikusként: A Rák-patak szintje nem ritkán emelkedik 60 cm-nél jóval többet is. Szóval ilyenkor akkor majd gond lehet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogot találtak az autóban

A fertődi közúti határátkelőhelyen a rendőrök ellenőriztek egy személygépkocsit a közelmúltban... Tovább olvasom