Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

A csalók a hihető mesék nagymesterei

Sopron - Nem lehet megszokni, mégis meg kell próbálni elfogadni: gyakran semmi sem az, aminek látszik. Az elmúlt hónapokban több százezer forintot csaltak ki megyeszerte a gyanútlan idősektől a legelképesztőbb, ám hihető meséikkel a „trükkös csalók".
Trükkös csalók, rablók, tolvajok nyomára bukkannia a rendőrségnek nem könnyű. A rossz szándék ugyanis mindig újabb és újabb furfangot eszel ki, s most már nemcsak a jóhiszeműséget használják ki, hanem a legkülönbözőbb hazugságokkal jutnak be a lakásokba, házakba. Ráadásul ezek a bűnözők csak rövid időt szánnak egy-egy térségre, gyorsan felmarkolják a pénzt, s máris odébbállnak egy-két megyével. A Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának megbízott vezetője, Nagy Ernő alezredes éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Olvasóinknak csokorba gyűjtötte az elmúlt hónapok trükkös lopásait annak érdekében, hogy okuljunk belőle...

Röjtökmuzsajon csatornatisztítónak adták ki magukat a csalók, így jutottak be a házba. Fertőszentmiklóson vizet kértek a szomjas utazók, míg egyikük ivott, társának volt lehetősége kifürkészni a házi kasszát. Ugyancsak Fertőszentmiklóson történt, hogy az idős háziaknak nyugdíj-kiegészítést hozott az álpostás – aztán nemhogy pénz lett belőle, azt is elvitte, ami otthon volt. Hidegségen szintén ezzel a hazugsággal csaptak be egy idős asszonyt.

– Gyakran azzal férkőznek az emberek bizalmába, hogy megemlítik egy ismerős nevét – magyarázza az alezredes. – De melyik faluban nincs például Mariska néni...? A tolvajok kedvenc trükkje az is, hogy pénzt hoztak ugyan a háziaknak, általában tízezer forintot, de most csak húszezresük van. Erre az otthoniak persze sietnek elővenni a váltópénzt, csakhogy közben kiderül, hol a házi kassza.

Egyikük eltereli a figyelmet, a másik már nyúl is a táskába, szekrénybe, polc mélyére – ritkán tévesztik el. Mire az áldozat rájön, hogy meglopták, a bűnözők már árkon-bokron túl vannak. Sokan – talán szégyellve is a történteket – még a rendőrségi feljelentést sem teszik meg. Ennek ellenére a kapitányságra milliós nagyságrendű károkról is érkezik bejelentés.

Nagy Ernő olyan esetről is tud, amikor egy lakásba három nő csengetett be, akik ágyneműket, takarókat kínáltak megvételre. Mi-
után az ajtót nyitók elutasították a vásárlást, arany ékszereket ajánlottak, miközben ketten bementek a lakásba, mondván, ne hallják őket a szomszédok. Miután ez sem vezetett „üzlethez", az egyik nő bekéredzkedett a mosdóba.

A háziak azóta sem tudják, mikor történt a lopás, az azonban tény, az ismeretlenek távozása után kiderült, eltűntek az előszobai szekrényben tartott ékszerek.

A rendőrség tehát nem tehet egyebet, ismételten felhívja a figyelmet: legyenek óvatosak, idegeneket ne engedjenek be a lakásba. A csalók gyakran hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég képviselőjeként lépnek fel, s főleg kampányidőszakban fordul elő, hogy valamelyik pártnak a képviseletében próbálnak a lakásokba jutni. Sokszor hátrányos helyzetű gyerekeknek gyűjtenek vagy alapítványok ügyében járnak. Csak ellenőrizni akarnak – mondják, de sikeres módszerük az a megtévesztő magatartás is, hogy állításuk szerint túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki. Ilyen esetekben mindig kérjék a munkáltatók által kiállított arcképes igazolványt. A valódi hivatalnok, óraleolvasó vagy postás nem fogja ezt zokon venni!

Támogatást pedig postai csekken fizessenek be. A bűnözők nem riadnak vissza attól sem, hogy rosszullétet színlelnek, vizet vagy gyógyszert kérnek. Ám ilyen esetben se engedjék be a lakásba az illető(ke)t, vigyék ki a vizet, súlyosnak ítélt esetben hívják a mentőt, illetve a rendőrséget.
Ha az óvatosság ellenére is sikerült a trükkös tolvajok akciója, azonnal hívják a rendőrséget! Az elkövető által használt tárgyakat ne dobják ki, ne mossák vagy töröljék le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban. Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írják fel a rendszámát, jegyezzék meg tulajdonságait – tanácsolja az alezredes.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron és a francia kapcsolat

Budapest - A francia–magyar gazdasági év alkalmából rendezett hétvégi budapesti rendezvénysorozatra tizenhárom magyarországi települést hívtak meg, közöttük – mint erről beszámoltunk – Sopront is. Tovább olvasom