Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

A cél hasznosan tölteni a vakációt

Nyáron sem feledkeznek meg a gyermekekről Sopronban és a környék falvaiban. A napokban több helyen is táborban fogadják az elfoglaltságot és szórakozást kereső lurkókat.
A nyári vakáció alatt számos diák eljut valamilyen táborba. Manapság már válogatni lehet a különböző lehetőségek közül, többek között a helyben szervezett táborok is igazi kikapcsolódást nyújthatnak a gyerekeknek.

Kézművesek Fertőhomokon

illusztráció
A fertőhomoki kézművestáborban kis csoportokban lelkesen dolgoznak a gyerekek. Kosarat fonnak, gyöngyöt fűznek, babát készítenek, belekóstolnak a fafaragásba, fazekasságba, íjászatba, textilfestésbe.
– A tábor július 7-től 12-ig tart. A programok 9 és 12, illetve délután 2 és 5 óra közt zajlanak, alkalmazkodva a helyszínünk, a faluház nyitva tartásához – mondja el Kovács Alajos, a tábor szervezője.
– A Fertő–Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány pályázaton nyerte a pénzt, így ingyenes a tábor. Célunk egyrészt az, hogy a gyermekek megismerkedjenek a hagyományokkal, technikákkal, fejlődjön anyagismeretük, kézügyességük. Közel száz gyerekünk van, a környék szinte összes településéről. Második célunk ezzel függ össze: szeretnénk összefogni a Fertő tó térségének városait, falvait.
– Fontos, hogy a gyerekek megismerjék egymás kultúráját, hagyományait. Ittlétünkkel elindulhat a Fertő-part és a Tisza-part együttműködése is – mondja Deák Péter, aki Szolnokról érkezett kilenc diákkal.

Szalakóta Fertőendréden

Fertőendréden már harmadik alkalommal rendezik meg a Szalakóta Napközis Tábort, mely július 7-től 12-ig tart.
– A Szabó János Katolikus Népház szervezi a tábort a helyi egyház és az önkormányzat támogatásával – meséli Rádler Edina és Ács Anita. – Érkezett hozzánk 5 éves és 18 éves gyerek is. Hogy jól érezzék magukat, mindennap mást találunk ki: van többek között sport-, egészség- és fazekasnap. A lányok számára izgalmas program a jelmezek és díszletek készítése, a fiúk érdeklődését pedig katonai programmal csigázzuk fel. Az utolsó napon „bennszülöttnap" keretében táborozást, sátorozást élvezhetnek a gyerekek, gulyást készítünk, és vetélkedők is lesznek.
Pánácz Csaba Fertőendrédről jött: – Már harmadik éve itt töltöm a nyár egy részét – lelkesedik a fiú. – Az összes barátom itt van. Nagyon tetszenek a programok.

Három testőr a völgyben

A balatonboglári 622. számú Gaal Gaston Cserkészcsapat Brennbergben táborozik július 7-től 17-ig.
– A mi csapatunkhoz csatlakoztak még soproni, kárpátaljai és vajdasági cserkészek. A budapesti Válaszút Alapítványtól jöttek hozzánk heten, ők a kábítószer-megelőzésre hívják fel a táborlakók figyelmét – mondja el Pauer Sándor, a csapat vezetője.

Munkatársaitól megtudjuk, hogy programjaik két téma köré csoportosulnak, az egyik a Rákóczi-szabadságharc, az ezzel kapcsolatos mondákat dolgozzák fel. A másik a tábor úgynevezett keresztmeséje: a Három testőr című regény szereplőit formálják meg. – Az GyISM egyik pályázatán nyertük a pénzt a táborhoz. Így is van valamennyi részvételi díj. Ezt nem mindenki tudja fizetni, és ebben segít nekünk a Somogy Megyei Önkormányzat, az egyház és csapatunk alapítványa. Hálásak vagyunk a soproni városvezetésnek ezért a csodás helyszínért és a segítségért – teszik hozzá a szervezők.

– Hetven éve vagyok cserkész – mosolyog az energikus, 83 éves Szőlősi Ferenc plébános, a csapat parancsnoka. – Mi nem kérdezzük, ki milyen vallású. Laknak itt zsidók, katolikusok, unitáriusok, evangélikusok. A lényeg a hit Istenben és, hogy a ránk bízott gyerekek jól érezzék magukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A veszteséget a vásárlók fizetik

A forint kiszámíthatatlan árfolyamváltozásai különbözőképpen hatnak a magán- és a vállalkozói… Tovább olvasom