Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Caritas osztja, a rongyüzem mossa

A soproni Caritas konténereit a városban sok helyütt látni, gyűlik is bennük az adomány. A ruhák azonban nem közvetlenül a szervezethez, hanem egy rongyüzembe kerülnek, ahonnan szétválogatás után jutnak vissza a Caritashoz.
– Egyik alkalommal láttam, hogy egy teherautó megállt, és a sofőr kiürítette a Caritas feliratú konténereket. Odamentem hozzá és megkérdeztem, hova viszi, mire azt felelte, hogy a Halász utcába. Mondtam, hogy oda csak a hét meghatározott napjain tud menni, mire kiderült, hogy a szállítmány egy fertőszentmiklósi rongyüzembe kerül. Az emberek azt hiszik, hogy a rászorulókon segítenek, nem egy vállalkozást akarnak támogatni – panaszolta Vándor Endréné soproni nyugdíjas, aki maga is gyakran ad ruhákat a segítő szervezetnek.

Az érintettek felkeresése után kiderült, hogy az összegyűlt, hetente akár 1000–1500 kilogrammnyi ruhát valóban Fertőszentmiklósra, egy rongyüzembe viszik. – Január óta állunk szerződéses viszonyban a Caritasszal. A konténereket mi ürítjük, a ruhákat kiválogatjuk és közülük a jó minőségű, viselhető darabokat, annyit, amennyire a szervezetnek szüksége van, visszaszállítjuk. Ezért még fizetünk is – mondja Németh Gábor, a kft. ügyvezetője.

A Caritas részéről a Katolikus Konvent elnöke, dr. Divós Lajos arról számolt be, hogy a szervezet csak nyert a rongyüzemmel való szerződés megkötésével. – Először mi is féltünk ettől a kapcsolattól, de jó megoldásnak bizonyult. Az összegyűlt ruhák úgy húsz százaléka használhatatlan, ha azt nekünk kellene kidobni, a szeméttelepre eljuttatni, bizony sokba kerülne. Az így megmaradó pénzt másra tudjuk fordítani, azzal is segíteni tudunk a rászorulókon. A fertőszentmiklósi üzemből tisztítva, zsákokba rakva kapjuk vissza a bőségesen elegendő ruhaneműt, annyit, hogy szinte nem is győzzük szétosztani, az ott maradókért pedig pénzt kapunk – mondta az elnök.
A soproniakon kívül Kapuváron és Fertőszentmiklóson is vannak ilyen ruhagyűjtő konténerek, amelyekből szintén az említett üzembe kerülnek a bedobott ruhaneműk. Válogatás és tisztítás után pedig – dr. Divós Lajos szavaival élve – bőségesen jut belőle mindenkinek, akinek szüksége van rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen levélíró

Az MSZP Soproni Baráti Köre aláírással kapott a baloldalnak tett szolgálataiért köszönő levelet… Tovább olvasom