Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

A boldogság ára: Drágább lehet az esküvői ceremónia Sopronban

Növeli a házasságkötések költségeit a soproni közgyűlés elé kerülő új rendelettervezet.

A soproni közgyűlés soron következő ülésén a képviselő-testület elé kerül az az előterjesztés, amely az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályaival kapcsolatos. 

A Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségeiben történő házasságkötés tényleges költségei meghaladják a jelenlegi szabályzatban meghatározott térítési díj összegét. (A tényleges költségek közé tartozik az alkalmazottak, anyakönyvvezető bére, közterhei, a fűtés, világítás, takarítás költségei.)

A fentiek miatt a rendelettervezetben a jelenleginél magasabb összegű térítési díjakat határoztak meg.

A jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzése során felmérte a szabályozás várható következményeit, amelyről a képviselő-testületet tájékoztatni kell - szerepel az előterjesztésben.

Társadalmi hatások
Az anyakönyvi szolgáltatások, hivatali időben – a kialakult gyakorlat szerint péntek délután ún. ˝irodás esküvőkön˝ – a város házasságkötő terme mellet található Tükörteremben, illetve az anyakönyvvezető hivatali helyiségében ingyenesek voltak.

A házasságkötő teremben és a Díszteremben, valamint a külső helyszínen tartott esküvőkért díjat kellett fizetni. A családi esemény ünneplését a házasulandók nagy része különböző, a Hivatal által nyújtott szolgáltatásokkal (pl. szülőköszöntés, koccintás) egészítette ki, melyekért szintén járt díjazás. Az e szolgáltatásokért fizetendő díjakat a hivatal által nyújtott szolgáltatásokról szóló szabályzat határozta meg.

A rendelettervezetben a külső helyszínen történő házasságkötés engedélyezésének feltételei, illetve a hivatali munkaidőn túli házasságkötések engedélyezhető időpontjának meghatározásakor figyelembe vették a korábbi évek tapasztalatait (szokásos helyszínek, ahol a megfelelő körülmények biztosítottak, illetve pénteken és szombaton 13.00-18.00 óra közötti időpontban).

Gazdasági, költségvetési hatások
A rendelet mindenképpen növeli a házasságkötések költségeit, a házasságkötéssel kapcsolatos kiadások – ruha, virág, gépkocsi, lakodalom, díszítés, a fotózás, stb. –között azonban a szertartás díja mértékét tekintve még mindig elenyésző.

˝A hivatal költségvetéséből, éves szinten, a házasságkötések lebonyolítására, mintegy 6.000.000 Ft körüli összeget fordítottunk. Ezek részben dologi (a házasságkötő terem, a menyasszonyi váró, a koccintó, a technikai helyiségek, az illemhelyiségek, fűtési, világítási, takarítási költsége) részben személyi kiadások (a szertartást vezető anyakönyvvezető, a szertartás technikai lebonyolítását végző munkatársak munkadíja és túlmunka díja, közterhei, költségtérítése).

Ezzel szemben a bevétel a ráfordított összegnek mintegy a felét tette ki. Ezért emeltük meg a Házasságkötő terem illetve Díszterem bérleti díját.

Az anyakönyvvezetők díjazásánál a részükre korábban kifizetett túlmunkadíjakat vettük alapul. A megállapított megbízási díj kifizetése nem ró nagyobb terhet az önkormányzatra, mint a túlmunkáért fizetett díj.

A külső helyszínen történő házasságkötések díja a korábbi jogszabályi környezetben is fedezte a bekerülés költségét˝ - olvasható az előterjesztésben.


 Házasságkötés díja hivatali munkaidőben

- Anyakönyvvezető irodájában ingyenes
- Tükörteremben ingyenes
- Házasságkötő teremben 20.000 Ft
- Díszteremben 40.000 Ft
- Külső helyszínen 50.000 Ft

Házasságkötés díja hivatali munkaidőn túl

- Házasságkötő teremben 20.000 Ft
- Díszteremben 40.000 Ft
- külső helyszínen 50.000 Ft

Házasságkötő terem és Díszterem térítési díja a következő alapszolgáltatásokat tartalmazza:
- Az ünnepség céljára megfelelően berendezett termet, lépcsőház, folyosók szőnyegezését, virágtálat ill. tálakat, házassági emléklapot, az anyakönyvvezető ünnepi beszédét, zenei közreműködést és a zenei jogdíjat.


Olvasóink írták

 • 6. IkvaHírLACEE 2011. február 24. 20:42
  „Hódmezővásárhelyen most tették ingyenessé, nem?”
 • 5. Annny 2011. február 17. 15:07
  „Ha emelkedik a "tarifa",akkor a színvonal is vele együtt fog emelkedni?”
 • 4. norbi29 2011. február 16. 18:21
  „lehet hogy költségesebb a vállás, na de mennyivel nagyobb buli :)))))”
 • 3. muskátli 2011. február 16. 07:37
  „Ez nagyon is jó, hogy drágább lett! Ezáltal csökken a válások költsége! Ha nem házasodnak, akkor nem kell elválni.
  Egy válás sokkal többe kerül mint egy összeházasodás. Gondolkodjunk el, hát nem igaz?
  Így sokkal jobban járnak a házasodni akarók. ;)”
 • 2. norbi29 2011. február 15. 18:27
  „no sebaj, emeljék csak :)))

  eddig azon panaszkodtak hogy kevesen házasodnak meg

  most majd még kevesebben teszik meg, vagy mennek máshova :DD”
 • 1. petry 2011. február 15. 12:17
  „Kiegészítés:
  A közös élet kezdetének szimbólumaként a régi hiedelmek szerint az ifjú párt megzavarni készülő rossz szellemek a küszöb alatt bújnak meg, ezért legyőzve az utolsó akadályt a férj ölében emeli át feleségét a küszöbön, becsapva a gonosz szellemeket, hogy csak egy ember lépett be a házba.

  Ezen felbuzdulva idéntől a polgármesteri hivatal bevezeti a gödörátugrást, mellyel az önkormányzat környékén lakozó gonosz szellemeket verheti át az ifjú pár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kaptak fizetést a bányászati múzeum dolgozói a hónap elején

Információink szerint két hetet csúszott a fizetése a Központi Bányászati Múzeum dolgozóinak.
Tovább olvasom