Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A bíróság épülete megközelíthetetlen

Sopron - A környéken működő igazságügyi szervek előzetes értesítése nélkül kezdték meg a Színház utca gázvezetékének rekonstrukcióját. Ez főképpen a fogvatartottak bírósághoz való eljutásában okoz gondot.
A Kisalföld információi szerint sem a bíróságot, sem az ügyészséget nem értesítették arról, hogy nagyszabású közműmunkák kezdődnek a Színház utcában. A gázvezetékkel kapcsolatos munkálatok során a bíróság épületéhez gépkocsival sem az Ógabona térről, sem a Színház utcából nem lehet behajtani. Emiatt az előzetes letartóztatásban, illetve az őrizetben lévők bíróságra szállítása lehetetlenné vált. Ugyanis az előbbieket lábbilincsben viszik rabmobilon a bíróságra, a rendőri őrizeteseket pedig kézbilincsben. Az előzetesben vagy őrizetben lévőknek a lehető legrövidebb távot kell megtenniük a bíróságra. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy tilos őket közterületeken, utcákon átvezetni. Nemcsak a személyiségi jog védelme, hanem a szökés, illetve a megszöktetés veszélyének a kiküszöbölése is indokolja ezt a gyakorlatot. Márpedig – értesüléseink szerint – heti rendszerességgel foglalkozik a Soproni Városi Bíróság és az ügyészség ilyen esetekkel. Legközelebb például holnap várnak a bíróságra lábbilincses előzetes fogvatartottat.

A Színház utcában elkezdődött közműmunka lehetetlenné tenné a lábbilincsben szállított előzetes letartóztatottak bírósághoz jutását. Fotó: Gosztonyi
A Színház utcában elkezdődött közműmunka lehetetlenné tenné a lábbilincsben szállított előzetes letartóztatottak bírósághoz jutását. Fotó: Gosztonyi

A megoldást az jelentené, ha a bíróság másik oldalán a Bünker János közt lezáró oszlopokat ideiglenesen eltávolítanák, s így a rabszállító busz vagy a rendőrautó az épülethez juthatna.

Lapunk megkeresésére Kuslics Balázs, a városháza szóvivője haladéktalan intézkedést ígért. – Az önkormányzat a probléma kapcsán – és a bíróság elnökének kezdeményezésére – Simon István alpolgármesterrel azonnali egyeztetést kezdeményezett, s a Bünker János utca fenntartójával, az evangélikus egyházzal közösen megoldották a problémát. A közműmunkák befejezéséig eltávolítjuk a közt lezáró oszlopokat, s így a bíróság elé hajthatnak a rabszállító buszok, illetve az igazságszolgáltatási és rendőrségi feladatokat ellátó személyek autói – mondta el a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 5. orgona 2008. április 20. 00:42
  „Nem kell csodalkozni, ez Magyarorszag!Nalunk minden igy müködik,szervezetlenül!Elöször kaszalunk, utana majd aratunk ha epp ugy gondoljuk!”
 • 4. zso 2008. április 10. 23:01
  „Magyarország 21.század......”
 • 3. hOPP 2008. április 10. 17:14
  „Aki képes a munkák megkezdése előtt 2 héttel kirakni a 30as táblákat (Csorna), attól miért várunk logikus gondolkodást? Ennek az országnak vége, be lehet zárni, itt már sosem lesz semmi normális.”
 • 2. matriné 2008. április 10. 09:23
  „Jó mélyre ássanak! Ott , igen a bányász béka ülepe alatt még az igazságszolgáltatást is megtalálják, ha már egyszer a bíróság köről ásnak!”
 • 1. Szalai Mihály STKH kft részlegvezető 2008. április 10. 07:21
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  A Szinház utca felbontása a szemétszállítást is akadályozza. Ahogy a bíróságot, ugy Kft-nket sem értesítették a munkálatokról.

  Ez egyébbként szinte sohasem történik meg.

  Szalai Mihály
  részlegvezető”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vállalkozásokat segítik

Sopron - A tűzoltóság a tűzmegelőzésben, a rendőrség az objektumok védelmében segíti az ipartestület… Tovább olvasom