Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A betörések megelőzhetők

A tavasz nem csupán a természet éledést hozza magával, hanem ilyenkor jelentősen megemelkednek a gépjármű feltörések, családi- és hétvégi ház betörések.
Babelláné Lukács Katalin százados, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója volt a kisalfold.hu segítségére, amikor a hétvégi- és családiház betörések, valamint gépjármű feltörések elleni védekezési tanácsokat vettük sorra.

A témának már csak az is aktualitást ad, hogy a napokban egy lakásbetörési kísérlet történt. Itt a terasz ajtón keresztül próbáltak meg betörni, a tulajdonos szerencséjére a riasztó megszólalt, így az elkövetők nem tudtak a lakásba behatolni. A tettes elmenekült.

Hétvégi házak
- Az ajtókat, ablakokat védjük ráccsal, redőnnyel, lehetőség szerint több ponton záródó nyílászárókat szereltessünk fel. A földszinti ablakokra rakathatunk védő fóliát, amely nagy hatékonysággal nehezíti meg az üveg betörését. S ez a plusz munka már elriaszthatja az idegeneket - kezdte a százados. - Lehetőség szerint mozgásérzékelős lámpákat is helyezzünk el a kertben, illetve azon utak mentén, ahol közlekedünk. Ennek fénye megzavarhatja a betörőt. Lehetőség szerint tartsunk rendet, a rendezetlen kert ugyanis felhívhatja az elkövetők figyelmét a ház elhagyatottságára, időszakos használatára. Nagy értékű berendezéseket - fűnyíró, elektromos készülékek, szerszámgépeket - ne tartsunk itt, azokat tartós távollét esetén lehetőleg vigyük haza magunkkal.

Babelláné Lukács Katalin százados, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója adott hasznos tanácsokat.
Babelláné Lukács Katalin százados, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója adott hasznos tanácsokat. Fotó: P. H. L.


Családi házak
- A fő bejárati helyre általában figyelünk, ezt kihasználva számos esetben a hátsó ajtón vagy a terasz-ajtón keresztül mennek be a házba az illetéktelenek - mondta el Babelláné Lukács Katalin. - Az ablakokat védjük redőnnyel, vagy spalettával. A földszinti ablakokra érdemes betörés biztos redőnyt szereltetni és ezeket engedjük le amennyiben elutazunk otthonról. Ugyanakkor kérjünk meg egy megbízható szomszédot, vagy rokont, hogy távollétünk alatt rendszeresen ürítse a postaládánkat, néha szellőztessen ki, hogy látsszon, hogy valaki figyel a házra. A kaput, ajtókat akkor is zárjuk be, amikor otthon vagyunk. A riasztók esetében az olcsóbb változat hangot ad, de némi plusz pénzből olyan is beszerezhető, amely a rendőrségre is ad le jelet. Ami még nagyon fontos, hogy lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartsunk otthon, amennyire feltétlenül szükség van. A készpénzt, az ékszereket, az okmányainkat és fontos dokumentumainkat bútorhoz, vagy falhoz rögzíthető mini széfben zárjuk el. Ezeket a nagyobb bevásárlóközpontokban már tízezer forint körüli összegért megvásárolhatjuk. A nagyobb értékű tárgyakról készítsünk fényképes leltárt. Ez segít az esetleges rendőrségi nyomozás során, valamint a biztosítás elintézésben is. A listát ne tartsuk otthon, hanem egy ismerősnek, rokonnak adjuk át.

Gépjárműfeltörések
- Gyakran érkezik a polgároktól olyan jelzés, hogy a gépjárműből táska tűnt el - folytatta a százados. - Nem elég hangsúlyozni, hogy mindig állítsuk le az autót és zárjuk be. Nem elegendő érv, hogy csupán egy percre ugrottam ki a boltba. Mert ez a kis idő elegendő ahhoz, hogy a tolvaj kihasználja. Vigyük magunkkal a forgalmi engedélyt és az egyéb iratokat is. A táskákat, értékeket, nagy értékű műszaki cikkeket (laptop, navigációs rendszer) ne hagyjuk látható helyen. Sose álljunk meg elhagyatott helyen, parkolásnál lehetőség szerint forgalmas térséget, vagy őrzött parkolót válasszunk.

Olvasóink írták

  • 2. Dörgés 2010. március 17. 21:39
    „Rács az ablakra, rács az ajtóra. És a saját házam lesz a börtönöm. Nem kéne inkább jobban dolgozni és egy jó ügyésszel a tolvajt be rácsozni?”
  • 1. Csetneky 2010. március 17. 19:43
    „És mit csináljunk akkor, ha egy átjárón kívánunk átkelni és egy drogos cigány megtámad?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövedékiadó-visszatérítés – helyrajzi számok birtokában eljár a hivatal

A mezőgazdasági munkák után járó gázolaj jövedéki adó visszatérítéshez földhivatali igazolás… Tovább olvasom