Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

A betegek érdeke minden szempont feletti

Sopron – Csak a legkisebb érdeksérelem mellett épülhet meg a soproni egészségház – vélekedik Molnár Ágnes soproni országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), aki szerint a gyógyszerészek ellenkezése érthető, de az önkormányzatnak a betegek érdekeit kell néznie.
Molnár Ágnes, a parlament egészségügyi bizottságának tagja, szakpolitikusként értékelte a Sopronban kialakult egészségházvitát. Véleménye szerint az önkormányzatnak számos szempontot figyelembe kell vennie, mielőtt meghozza döntését.

– A vihar továbbra sem csitul a Sopronba tervezett egészségház körül. A jobboldali politikusok gyakran hangoztatták, nem jó, ha a magántőke megjelenik az egészségügyben. A mostani történetben pedig úgy tűnik, ez következik be.

– A kérdés összetett. Felvázolnám az egészségügy jelenlegi és közelmúltbeli helyzetét és rögtön árnyaltabb lesz a kép – kezdte Molnár Ágnes. – A gyógyszertárak már tizenöt évvel ezelőtt magánkézbe kerültek. Bár a háziorvosok praxisjoggal rendelkeznek, az alapellátás feltételeinek megteremtése mégis az önkormányzat feladata. Szó sincs arról, hogy megváltozott volna az álláspontunk. Ám mint ismeretes, a szocialista–szabad demokrata kormányzat hatalmas forrásokat, mintegy 250 milliárd forintot vont ki az egészségügyből. Ellentételezésként azonban nem csökkentette az egyébként is forráshiányos önkormányzatok kötelező feladatait. Ilyen például az egészségügyi alapellátás, amelynek része a háziorvosi rendszer működtetése, feltételeinek megteremtése. Ez rendkívül nagy teher a településeknek. A praxis ugyan az orvos tulajdona, de munkájához az infrastrukturális hátteret, a rendelőt, a műszereket az önkormányzatnak kell biztosítania. Az ÁNTSZ ma már igen szigorú feltételeket szab a rendelők kialakításához és működéséhez. Sopronban pedig néhány rendelő bizonyos tekintetben nem, vagy alig felel meg ezeknek a feltételeknek.

Molnár Ágnes
Molnár Ágnes

– Ön szerint sérül bárkinek az érdeke, ha felépül az egészségház?

– Mivel a háziorvosok alulfinanszírozottak, így nem tudnak lemondani az önkormányzat által kínált támogatásokról. (A tervezett egészségházban fizetnék a rezsijüket, és szó volt arról, hogy a bútorokat is az önkormányzat vásárolja... – a szerz.) A gyógyszerészek ellenkezése érthető, de az MSZP–SZDSZ koalíció 2006-ban patikaliberalizációt hirdetett, azóta bárki nyithat gyógyszertárat. A Fidesz–KDNP szövetségének azonban nagyon fontos itt, Sopronban is, hogy figyeljünk a gyógyszerészek egzisztenciájára, figyelembe vegyük az ő érdekeiket is. Véleményem szerint, amennyiben úgy dönt az önkormányzat, hogy felépülhet az egészségház, az csak a legkisebb érdeksérelem mellett történhet meg.


– Mit szól ahhoz, hogy az önkormányzat Fidesz-frakcióját megosztotta az egészségház ügye?

– Számomra ez, és magának az egészségháznak a gondolata is azt mutatja, hogy az önkormányzat felelősen gondolkodik a város egészségügyéről. A Fidesz–KDNP frakció felelőssége a végső döntés, melynek során nyilván a fent említett szempontokat is figyelembe veszik. A kérdés alapos megfontolást igényel a képviselőktől, de minden szemponton felül kell kerekednie a betegek érdekének.

Tapasztalatcsere az elnökökkel

Szerdán Horváth Vilmossal, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Károlyi Gyulával, a soproni ipartestület elnökével találkoztak a helyi gyógyszerészek. A szervezetek képviselői támogatásukról biztosították a patikusokat, megértik helyzetüket, s tanácsokkal is szolgáltak, hiszen korábban nekik is voltak hasonló gondjaik. A beszélgetésre elment Horváth Csaba, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének megyei elnöke is.


Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Korrekrt döntés 2008. szeptember 23. 11:34
  „Sopronnak igen is kell az egészségház, csak nem a jelenleg tervezett ehlyére. Száz más helyen lehetne azt felépíteni, nem a Gárdonyi Iskola udvarára.”
 • 60. nemjocó 2008. szeptember 23. 11:24
  „Igazi és nem igazi Jocók! Különösebben nem érdekel, hogy mit műveltek, de két kérdés felmerül bennem. Az első, miért csak most regisztráltattad a nevedet? A második, ha kapsz egy nyolcjegyű számot, mit érsz vele?”
 • 59. /joco1-azigazi 2008. szeptember 23. 05:59
  „49-ben(2008.09,21.-én 12:50-kor) nevemben reagálonak üzenem: most már probálkozhat, regisztráltam a "nevemet" Most már csak arra várok, hogy a moderátor hátha közli az IP.számodat, tanulság szempontjábol.”
 • 58. /joco1-azigazi 2008. szeptember 23. 05:56
  „58.már irtam, hogy a több hete folyo vitában böven 5 érvet már irtam , keresd ki.Érdekes akkor nem reagáltál egyikre sem, most miért kéred számon tölem azt amit már korábban megirtam”
 • 57. unommárahülyeséget 2008. szeptember 22. 21:21
  „56.

  /joco1-az igazi!

  Komolyan mondom, nem tudom, hogy nevessek rajtad, vagy sírjak miattad. Remélem emlékszel, arról volt szó, kértem tőled 5 érvet, miért nem jó a városnak ez az egészségház. Elsőre azt írtad, hogy elsősorban azért, mert ez egy nyílt fórum. Miután ezen válaszon egy kicsit értetlenkedtem, azt írtad, hogy ez nem érv. Ezt követően én írtam, hogy nem is kell öt, elég lesz három érv. Na erre írtál három nem is akármilyen érvet, a 49. hozzászólásban. Ezt követően azt írtad, hogy ezeket nem te írtad. Én erre úgy reagáltam, hogy rendben, ezek után már nem kellenek az érvek. Erre te azt írod, hogy ez részemről menekülés. Hát nem semmi egy fazon lehetsz, az biztos. Tudod mit /joco1-az igazi! Nem menekülök! Írjál akkor légyszi 5 érvet, hogy miért nem jó ez az egészségház a városnak. De lehetőleg ne a 49. hozzászólás stílusában. Köszi!”
 • 56. /joco1-az igazi 2008. szeptember 22. 17:57
  „55-ös
  ja és tényleg mi a hir az arcusi párosrol, tudod a vezéred magához rendelte, Tán van valami probléma?”
 • 55. /joco1-az igazi 2008. szeptember 22. 17:55
  „55-: ez a legkönnyebb menekülési "utvonal"”
 • 54. unommárahülyeséget 2008. szeptember 22. 17:51
  „54.

  Nézd /joco1-az igazi! Döntsétek el, hogy melyikőtök az igazi igazi, azután majd beszélhetünk tovább. Egyébként nem haragszom, nem szoktam könnyen megsértődni, igyekszem mindenkinek az eszéhez mérni az írásait. Érveket viszont már nem kérek, tényleg elég volt a három, akár te írtad, akár nem.”
 • 53. /joco1-az igazi 2008. szeptember 22. 17:21
  „50-es . remélem lesz válasz.
  még egyszer bocsi a ...”
 • 52. Zs 2008. szeptember 22. 15:58
  „Milyen unalmas vita ez itt. Hány gyogyszertár ment eddig tönkre ? Az Erzsébet utca egy éve nyitott és senki nem volt felháborodva , de még aláirásgyűjtés se volt ez ellen! Én nagyon félek attol, hogy az összes gyogyszertár tönkre fog menni. Szegény gyogyszerészek!!!! Hol van itt igazán a betegek érdeke???”
 • 51. Nota bene!(Jól jegyzed meg!) 2008. szeptember 22. 09:33
  „Felesleges ez a sok értelmetlen hozzászólás. Cslekedni kell. A kinyomtatott iveket a gyógyszertárakba alá kell irni és be kell
  vinni a Polgármesterhez. Még más, nem holnap 5500 aláírást.Válasz út elé kell állítani ezt az öntömjénező városvezetést. Amennyiben a népszavazás elsöpri brobálkozásukat, a hűséges város polgárainak többségi döntésének a ldemokráciában érvényt kell szerezni, ahogy a a szocialista kormány is érvényt szerzett a vízitdí eltörlésnek.
  Midőn a körülmények kedvezőtlenné válnak a városvezetés magára marad.”
 • 50. /joco1-az igazi 2008. szeptember 22. 06:08
  „"unommárahülyeséget" :
  kezdhetném a nick- neveddel mert már tényleg :
  unom már a hülyeséget,
  mert amire az 50-re reagáltál azt nem én irtam.
  Tegnap ota eddig ez a harmadik "reagálás" amit nick-nevemben tettek meg .
  Kb. 2 vagy 3 hete szintén probálkoztak -vagy tán probálkozott- kicsiny verbális tojásdobálo/k.Mivel nincs ellenérve igy probál lejáratni.
  Mégegyszer bocsi, de én a 47-ben és 38-ban - reagáltam Neked.Most itt elsösorban nem Neked reagáltam.”
 • 49. unommárahülyeséget 2008. szeptember 21. 13:08
  „49.

  /joco1-az igazi!

  Győztél Jocó, meghajlok az érveid előtt! Tudod mit? Nem kell öt, bőven elég volt ez a három.
  Azért mindettől függetlenül mindenkinek a figyelmébe ajánlom az "érveidet."”
 • 48. /joco1-az igazi 2008. szeptember 21. 12:50
  „49. Három érv kell neked, te náci faszista. 1. Nekem semmi hasznom belőlle, kettő, ezt mondta a Kránic, 3 menjetek a polkolba szélsőjobbos csürhe. Na elég volt?”
 • 47. unommárahülyeséget 2008. szeptember 21. 12:16
  „47. /joco1-azigazi!

  Én sem járok tüntetésekre és egyáltalán nem szeretem a nácikat. Igaz, a kommunistákat sem. Véleményem szerint egykutya.
  Viszont még mindig nem látom az érveket! Ezek szerint egy sincs, tehát akkor még összesen 5, azaz öt darab kellene. De ha ekkora nehézséget okoz, akkor írják kezdetben csak hármat, a semminél az is több. Azt fel sem merem tételezni, hogy nincsenek is érvek, azért nem írod őket.”
 • 46. /joco1-az igazi 2008. szeptember 21. 11:06
  „"unom..." már válaszoltam Neked és elv-társaidnak.
  Ja és ha elmentem volna felvonulni ,biztos nem egy oldalon álltunk volna.mert én biztos nem a nyilas és horogkeresztes karszalagos csuklyás náci hordalék oldalán vettem volna részt a "vonulgatáson" nem ugy mint te.és félre értetted az "érvemet" mert az nem érv hanem egy javaslat: egy nyilt forum ahol a fidesznyik csapat- arcusi vezetéssel- megvédhetné "terveit".Én -és más ellenzö- hiába iragtunk ide ellenérveket, ha akiknek szolna azok csak"kinyilatkozások" erejéig" vesznek tudomást" az ellenzökröl.lásd pluszban amit a 38-ban irtam”
 • 45. unommárahülyeséget 2008. szeptember 20. 17:38
  „42.!

  Jocó mi van? Elmentél Budapestre felvonulni? Várom az érveket! Ébresztő!”
 • 44. Hárs József 2008. szeptember 20. 17:32
  „Több hozzászólónak ajánlom figyelmébe, hogy Walter Dezső csak 1993 óta nevezhető cégvezetőnek, mert akkor alapította a cégét. 1971 és 1977 között pedig azon az egyetemen volt tanársegéd, gépészmérnöki végzettséggel, ahol Fodor Tamás. Fenti adatokat az Internetről vettem, egyszerűen a Google segítségével, csak a nevet bekattintva.”
 • 43. fc soproni 2008. szeptember 20. 15:04
  „33. hajrá vasút!. Nem az vagyok, a nevemben irkál valami eszement, már háromszor figyelmeztettem . Semmi célt nem értem el.Egyszerűen hogyan lehet, hogy itt lehet más nevével irogatni.Én az SVSE csapatát sohan nem szidtam 1960 óta azon nőttem fel. Emlékszel a Vasut - Textil ellentétre ugye?
  Bocs, hogy nem a témához szóltam, de hogyan küszöböljem ki a nevemmel való visszaélést?”
 • 42. unommárahülyeséget 2008. szeptember 20. 14:23
  „41.

  Na mi van Jocó? Hol maradnak az érvek? Szerinted az a leglényegesebb, hogy ez egy nyílt fórum. Értem. Kértem 5 érvet, ebből egyenlőre egyet írtál, a leglényegesebbet. Tehát magyarul szerinted azért nem előnyös a városnak ez az egészséghéz, mert ez egy nyílt fórum. Hát megmondom őszintén, ezzel jelenleg engem még nem győztél meg, de kíváncsiian várom a további 4 érvet is. Köszi!”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lombgyűjtés csak októbertől

Sopron - A hulladékgazdálkodási kft. október végén indítja el a falevelek, kaszálékok, nyesedékek… Tovább olvasom