Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A beteg érdeke a legfontosabb

Elvben nincs akadálya annak, hogy a győri haemodinamikai laborba (szívcentrumba) küldjünk betegeket – jelentette ki dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet Oktató Kórház főigazgató főorvosa.
A soproni kórház közelmúltban kialakított kardiológiai osztálya korszerűen felszerelt, s minden feltétel adott, hogy a betegeket eredményesen kezeljék, gyógyítsák. Az osztályon öt kardiológus dolgozik a szeptember 1-jétől megbízott osztályvezető főorvos, dr. Juhász Attila irányításával, aki belgyógyász, kardiológus és klinikai farmakológus minősített szakorvos.

Azokat a betegeket azonban, akiknek például szívkatéterezésre van szükségük – állapotuk stabilizálása után – más kórházba szállítják, eddig Zalaegerszegre, Pécsre és Budapestre. Miért ilyen távolra, amikor már Győrben is működik a szívcentrum? A kérdés a közelmúltban ismét felmerült, amikor B. Jánost, aki egy kispályás focimérkőzés után összeesett, másnap Budapestre vitték. Ezt követően nyilatkozott a Kisalföldnek dr. Dézsi Csaba András, a győri szívcentrum vezetője, hogy minden beteget fogadnak, annak ellenére, hogy őket is sújtja a volumenkorlátozás (Kisalföld, 2006. augusztus 26. A szívcentrum minden beteget fogad).

„ Természetesen nincs semmi akadálya, hogy adott esetben a Sopronhoz legközelebb lévő haemodinamikai központba küldjük a beteget."
– De, hogy hová küldik kardiológusaink, azt elsősorban a beteg érdeke határozza meg – mondotta dr. Baranyai Tibor. – Számunkra a legfontosabb a biztonságuk. Amennyiben szívsebészeti hátteret feltételez állapota, akkor továbbra is – a kialakult és eredményesen működő szakmai kapcsolatoknak megfelelően – Zalaegerszeg, Pécs, vagy Budapest jöhet számításba. Abban az esetben, ha szívkoszorúér-tágítás, vagy úgynevezett stent beépítése (amely állandóan nyitva tartja az ereket) szükséges, akkor a győri haemodinamikai labor is szóba jöhet, amennyiben tudja fogadni a beteget. Az együttműködésünknek tehát nincs semmilyen elvi akadálya. Az más kérdés, hogy eddig a pillanatig csak a sajtóból értesültünk a szívcentrum létéről. Örömmel várjuk dr. Dézsi Csaba Andrást, hogy Sopronban tájékoztasson bennünket a lehetőségekről.

A főigazgató-főorvos elmondta még, az uniós regionalitás keretében felmerült a kismartoni (Eisenstadt) kórházzal való együttműködés is, mert a szomszédos – alig tíz kilométerre fekvő – kórházban is működik egy modern haemodinamikai laboratórium. Cserébe Sopronban különböző speciális kardiológiai CT- és MR-vizsgálatokat végeznének, hiszen ilyen beavatkozásokra Burgenlandban nincs lehetőség. Ez azonban még a (közel)jövő kérdése, mert államközi megállapodás szükséges a kapcsolat érdemi kialakításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibák ismét vannak, felelős nincs

Kerül, amibe kerül, a Magyar Közút Kht. saját költségén javíttatja ki a a 85-ös számú főút Pereszteg–Fertőszentmiklós közötti szakaszát. A tervek szerint még ebben az évben, amint lehűl a hőmérséklet, újra munkagépek jelennek meg az úton, és pótolják a jelenleg hiányzó útfelületet. A garanciális útjavítás hibáit kell tehát kijavítani. Egy év alatt másodszor Tovább olvasom