Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A befektetői bizalom visszaszerzése a cél

A külföldi befektetői bizalom visszaszerzésének egyik alappillére lenne az IMF-fel való megállapodás – állítja dr. Tóth Gergely, az egyik brókerház vezető elemzője.

A hazai gazdasági fejlődés fő hajtóerői címmel rendeztek konferenciát a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara szervezésében. Az előadók között volt a kar egykori hallgatója, dr. Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője, aki a magyar gazdaság kilátásairól szólt: segítheti-e a felépülést az IMF-megállapodás?

Hazánkban szó sincs államcsődről, a magyar állampapír is jól teljesít, a finanszírozhatóság biztosítottnak tűnik - mondja dr. Tóth Gergely vezető elemző
Hazánkban szó sincs államcsődről, a magyar állampapír is jól teljesít, a finanszírozhatóság biztosítottnak tűnik - mondja dr. Tóth Gergely vezető elemző


– Néhány nap múlva egy éve lesz annak, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette, az IMF-hez fordulunk pénzügyi védőhálóért. Ez adta az apropót, hogy e témában tartsak előadást – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Tóth Gergely.

– A magyar gazdaság recesszióban van, immár a második egymást követő negyedév is mutatja a gazdaság zsugorodását. Ennek oka egyrészt a világgazdaság és az eurózóna válsága, hiszen exportvezérelt nyitott és kicsi piac vagyunk, másrészt az elmúlt két és fél év kormány zati intézkedések sora, a nem szokványos gazdaságpolitika is belejátszott abba, hogy megingott hazánk iránt a külföldi befektetői bizalom. Márpedig a beruházások nagyban épülnek a külföldi tőkére. A befektetői bizalom visszaállításának egyik alappillére lenne az IMF-megállapodás tető alá hozása.

Az IMF-hez többnyire államcsőd veszélye vagy pénzügyi védőháló miatt fordulnak. Hazánkban szó sincs semmilyen szinten államcsődről, s a magyar állampapír is jól teljesít, az ország finanszírozhatósága biztosítottnak tűnik. Számunkra az IMF-fel való megegyezés azért lenne fontos, mert megnyugtathatná a külföldi befektetőket, hogy innentől kezdve egyfajta fordulat következett be a gazdaságpolitikában: garanciát látnának arra, nem alkalmazunk olyan eszközöket, amelyek a nagy multicégek érdekeit erőteljesen sértenék. Az IMF különben sokkal konstruktívabb, mint volt 4–10 évvel ezelőtt, hiszen az ő érdekük is, hogy alkalmazkodjanak a válsághoz.

Ugyanakkor eddig sem a hitel típusáról, sem annak mértékéről még nem esett szó. Ami kiüthette náluk a biztosítékot – hogy a tárgyalások újrakezdésének jelenleg semmiféle konkrét időpontja nincs –, az bizonyára a kormány IMF-ellenes médiakampánya lehetett. Pedig mi fordultunk hozzájuk, nem ők hozzánk, s így egyfajta szereptévesztésben vagyunk a kommunikációt illetően. Innentől kezdve nehéz megjósolni, mikor ülhetnek a felek ismét tárgyalóasztalhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffer Péter: Sztárokkal dobol és iskolát vezet

Négyévesen már dobfelszerelése volt, mire leérettségizett, ismert zenésszé vált. Hoffer Péter még csak 38 éves, de az ország egyik legelismertebb rockdobosa. Tovább olvasom