Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A Bécsi utca 3. továbbra is balesetveszélyes

Sopron - A lehullott törmeléket, téglákat és cserepeket eltakarították, de továbbra is balesetveszélyes a Bécsi út 3. alatti ház, melyre három hete ráomlott a szomszéd tűzfal.

Már több mint három hét múlt el a Sopronban heves széllökéseket okozó vihar óta, a Bécsi utca 3. számú házban még mindig nem hárították el a balesetveszélyt. Akkor a szomszéd tűzfalat bontotta meg a szél, a téglák a házra omlottak és nagy kárt tettek a tetőszerkezetben. A tetőn szinte alig maradtak cserepek, a nejlonfóliát lengeti a szél. Az örökségvédelmi hivatal levélben kötelezi a lakókat, hogy szüntessék meg az életveszélyt.

– A vihar utáni napokban kijött egy konténeres autó, mellyel elszállították a törmeléket és fóliát húztak a gerendázatra – mondta el Harkai László, az épület egyik lakásának tulajdonosa. – Három hét alatt ennyi történt mindössze, a balesetveszély pedig továbbra is fennáll. A napokban érkezett egy levél a kulturális örökségvédelmi hivataltól, melyben köteleznek bennünket lakókat, hogy szüntessük meg a veszélyt, különben százezer forintos pénzbírságra számíthatunk. A helyreállítás közel félmilliós költségét az itt élők azonban nem tudják vállalni.

Harkai Lászlóék házának tetején szinte alig maradtak cserepek. Fotó: M. D.


A lakások többsége rendelkezik biztosítással, az októberben alakult társasház azonban nem, emiatt – segítség híján – a lakóknak kellene fedezni a helyreállítás költségeit. – Anyagi helyzetük nem engedte meg, hogy társasház-biztosítást kössünk – mondta el Gergátz Józsefné közös képviselő, aki hozzátette, saját erőből a megmaradt tűzfal visszabontását és a tető helyreállítását sem tudják kiviteleztetni. – Az egyik lakás biztosítója fedezi a tető egy részének rekonstrukcióját is, a többit azonban nem. A városházához fordultunk, kérve, hogy segítsenek a kár enyhítésében és a balesetveszély elhárításában, de elutasították kérésünket.

Mint a városházán megtudtuk, a ház elenyésző része áll önkormányzati tulajdonban. A helyreállítás költségeit is csak ugyanekkora hányadban fedezik. 

Olvasóink írták

 • 5. Hozzászóló 2008. február 26. 15:54
  „Nem vagyok statikus, sem építész, úgyhogy nem vitatkozom. Én úgy láttam, hogy a ledőlt fal a telekhatáron innen van. Ha mégsem, akkor nyilván meg lehet tenni a megfelelő jogi lépéseket.
  A biztosításhoz ha Ön nem, akkor én sem tudok bővebben hozzászólni, pedig nyilván ezzel megelőzhető lett volna a kialakult erősen kellemetlen helyzet.
  Nem védeni akartam az önkormányzatot, pusztán a cikk néplázító hangvételével nem értettem egyet. Egyszerűbb ugyanis mindig másban keresni a hibát és mástól várni a segítséget, de ez a hozzáállás szerintem nem visz előbbre.
  Sok sikert kívánok a helyreállításhoz, remélem sikerül valami elfogadható megoldást találni.”
 • 4. egy "hanyag, trehány lakó" 2008. február 26. 09:03
  „Nos kedves hozzáértő hozzászóló!
  A tűzfal kihez tartozását több statikus is megnézte, de egyikük sem tudott konkrét választ adni a kérdésre. De ha ön ennyire ért hozzá, akkor megkérném, hogy az erről készült dokumentumokat juttassa már el valamilyen illetékeshez!
  Köszönöm!

  Mindössze tavaly szeptember óta van közös képviselője az udvarnak. Azóta tudtommal mindenki fizeti a közös költséget, ami havonta összesen úgy kb 20.000Ft. Az, hogy ebből a pénzből miért nem sikerült biztosítást kötni azt sajnos én sem értem!

  Más:
  Az önkormányzatnak van egy 33 négyzetméteres tulajdonában álló ingatlana ami már több mint 2 éve összeomlott és azzal sem csinálnak semmit. Na ennyit az önkormányzatról... ezek után hogy várhatnánk el, hogy segítsenek amikor még a saját ingatlanukat sem képesek rendbe hozni ("a mi pénzünkből!")”
 • 3. Hozzászóló 2008. február 24. 13:24
  „Érdekes cikk, érdekes hozzászólásokkal. Kíváncsiságból megnéztem ezt az udvart. Az a szomszédos tűzfal nem is annyira szomszédos, inkább saját.
  Én is társasházban lakom, fizetek tömbházbiztosítást és ingóság biztosítást is. A tömbházbiztosítás költsége párszáz forint havonta. A szélviharról nyilván nem a lakók tehetnek, de arról igen, ha elhanyagolják a házukat, ráadásul minimálisnak mondható költségen sem kötnek biztosítást. Miért rohanna bárki a segítségükre, miért fizetne helyettük az önkormányzat az én pénzemen? Miért kerüljön egy hanyag, trehány lakókból álló társasház előnybe azokhoz képest, akik rendben tartják a portájukat és fizetik a biztosítást? Nem tennék fel akkor mások, köztük pl. a mi társasházunk a kérdést, hogy akkor mi miért fizetünk? Szerintem inkább ez lenne a felháborító. Előbb kellett volna talán gondolkodni.”
 • 2. csabazs 2008. február 24. 09:36
  „A Kulturális Örökségvédelmi és a PM Hivatal nak a legegyszerübb mindent áthárítani a lakókra!

  Az én olvasatomba a lakók tehetnek a szélviharról, a szomszédos tűzfalról rájuk eső téglákról! felháborító!!!

  És ki a szomszédos tűzfal tulajdonosa, ők miért nem vállalnak anyagi felelősséget a károkért, erről a cikk egy sort sem írt!”
 • 1. judit 2008. február 23. 17:10
  „Hát..igen ..sajnos a mi városunk nem a bajbajutottak segitésére jellemző...ez igy volt...és ahogy látom..sajnos így is marad:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakókertet terveznek a Virágvölgybe

Sopron - Lakókertet terveznek a Virágvölgyben, mintegy kéthektáros területen. Az ingatlanfejlesztő… Tovább olvasom