Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A bányába omlott a szőlő Sopronban

Sopron - Döbbenetes a látvány: legalább ötven szőlőtőkét csak a feszítődrótok tartanak. Beszakadt Sopronban a Pozsonyi út melletti homokbánya Csalánkerti út felőli partfalának egy része, magával „rántva" a szomszédos kert egy részét is.
A fürtöket és a talajt vesztett többméteres gyökérzeteket szabadon lengeti a szél. A víz több ezer köbméter homokot sodort a legalább húsz méter mély kráterbe. Szüret itt már nem lesz, sőt, újabb földterületek tűnhetnek el a semmiben. A víz által kimosott hatalmas repedések ugyanis azt sejtetik: további omlások várhatók. Veszélybe került a Csalánkerti út egy része is, a szakaszt lezárták a forgalom elől.

– Szerintem mindennek az az oka, hogy az Aranyhegyről és a szomszédos utcákból az összes víz a kertekbe és a szőlőkbe folyik – mondta a helyszínen Balogh Imre, a szőlő tulajdonosa. – Már az augusztus huszadikai nagy esőzés után is állt a víz ezen a területen. Ehhez járult hozzá az elmúlt heti sok csapadék, ami után leszakadt a partfal. Döbbenet és félelem vett rajtam erőt, hiszen nem tudhatom, hogy ez a föld, ahol állunk, mikor szakad le. Egyelőre nem tudom, hogy mi lesz, és azt sem, ki fog kártalanítani.

A valamikori homokbánya egykoron a már nem létező Vegyesipari Vállalaté volt. Ezt a hathektáros területet az Interkraft Kft. vásárolta meg, amely teherfuvarozással foglalkozik. A bánya területét folyamatosan töltik fel. A város felőli része azonban Táp Lászlóé, ahol még jelenleg is bányásszák a homokot.

– Egyértelmű, hogy az önkormányzatot terheli a felelősség, mert nem oldották meg a területen az csapadékvíz-elvezetést – jelentette ki Táp László.

A múlt héten már éreztem, hogy baj lehet, akkor nagy nehezen kijött a holdingtól egy munkagép, amely egy kis árkot húzott a tavaly murvával borított út mellett. Bárki bármit is mond, mi betartottuk a bányaművelés szabályait. Nem így látja ezt Komornoki László, a Sopron Holdig Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

– Álláspontom szerint nem tartották be a bányaművelés szabályait. Például sem az út mellett, sem pedig a kertek mentén nem volt meg az előírt védősáv. Ez az egyik oka annak, hogy az esőzések hatására leomlott a homokfal. Tény az is, hogy az Aranyhegyről az összes csapadékvíz erre folyik, mert nincs csatorna. A Csalánkerti utat az elmúlt évben borították murvával a telektulajdonosok és az önkormányzat költségén, de vízelvezető árkot nem építettek. Az erőket most a további veszély elhárítására – a terület szakszerű feltöltésére – kell összpontosítani, ugyanis nemcsak az újabb esőzések okozhatnak jelentős károkat, hanem a száradás következtében is lehet újabb omlás.
Az Interkraft Kft.-t is kár érte, mert a Csalánkerti útról leömlő víz az ő területüket is megrongálta, ugyancsak jókora omlást okozva. Hanzséros István ügyvezető igazgató szerint pert fontolgatnak az önkormányzat ellen.


Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés Fertőszentmiklóson

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklósi Általános Iskola az idei tanévben új névvel és igazgatóval… Tovább olvasom