Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A bank megnyitná a mélygarázst

Sopron - A mélygarázs kivitelezését finanszírozó bank vezérigazgatója nem érti, miért nem nyílhat meg a Petőfi téri parkoló, holott ingyenes üzemeltetésre is tettek javaslatot. Thomas Radil szerint a soproniakat éri a legnagyobb veszteség.
– Igen, tettünk olyan javaslatot a soproni városvezetés felé, hogy nyissák meg a mélygarázst, felajánlottuk azt is, hogy a nyári átmeneti időszakban nem kell fizetni – erősítette meg a Kisalföld információit Thomas Radil, a mélygarázs építését finanszírozó Sopron Bank Burgenland vezérigazgatója, aki érthetetlennek tartja, hogy az egy éve elkészült építmény még mindig nem áll az autósok rendelkezésére. – Az időhúzással a soproniakat éri a legnagyobb kár, s ez teljesen független attól a vitától, hogy ténylegesen mennyibe kerül egy ilyen építkezés. A mélygarázs elkészült – ez tény. Úgy tudom, a holding is felkészült az üzemeltetésre. Nem értem, mire kell akkor még várni. Részünkről hajlandók vagyunk a kompromisszumra is, ezért már több javaslattal éltünk.

– Két-három hete küldtem egy megkeresést a polgármesternek az ingyenes, időszakos üzemeltetésről – folytatta Thomas Radil. – Ma érkezett meg a válasz, amiben a polgármester a javaslatra tulajdonképpen nem reagált, mert azt írja, csak az SPT kft. nyithatja meg a garázst – mondta el a bank vezérigazgatója.

– Mindennek ellenére én még reménykedem az okos, átgondolt döntésben. A soproniakon kívül másoknak is kárt okoznak a megnyitás halogatásával. Elsősorban persze a kivitelező SPT Mélygarázs Kft.-t sújtja az ügy, az ő káruk számításaim szerint havi 16 millió forint. Nem lenne nagy csoda, ha később ezt vissza akarná majd perelni...

Hogy tisztában legyünk a pénzügyi háttér lényegével, Thomas Radil elmagyarázta a konstrukciót. A beruházó SPT Mélygarázs Kft., amely a müncheni székhelyű GORA cégnek 90 százalékban tulajdona, kifejezetten a soproni mélygarázsprojekt megvalósítására alakult. (Információnk szerint a német cég mögött egy ismert magyar üzletember áll. A kft.-ben egyébként 10 százalékos tulajdonrésszel bír a FÉSZ Zrt. is.) Az SPT építette fel a mélygarázst, a bank finanszírozta. (Egy birtokunkba került dokumentum szerint a bank 2 milliárd 350 millió forintos hitelt nyújtott.) Az építkezés befejeztével az SPT Mélygarázs Kft. tulajdonjogát veszi át a bank, s tőlük lízingeli húsz éven keresztül a parkolóházat a Sopron Holding. Amikor ennek futamideje lejár, a kft. és ezzel együtt a mélygarázs tulajdonjoga is a holdingra száll.

A soproni mélygarázsprojekt nem egyedülálló az országban – hívta fel figyelmünket a tényre a bankigazgató. Parkolóházak épültek a fővárosban is közterületek alá, például a Szent István vagy a József nádor téren. Ott ez nem okozott problémát. Az autósok parkolnak, persze miután fizettek. Sopronban nincs hol letenni az autóikat – pedig fizetnének is érte.

Thomas Radil – mint mondta – még reménykedik az okos, átgondolt döntésben.
Thomas Radil – mint mondta – még reménykedik az okos, átgondolt döntésben.

A polgármester válaszol

Fodor Tamás a következő nyilatkozatot juttatta el lapunkhoz, miután a Kisalföld megkérdezte: miért nem nyílik meg a mélygarázs. „Thomas Radil levelére a napokban válaszolva megírtam, hogy a bank és az önkormányzat között nincs semmilyen jogi kapcsolat, így nem rendelkezhetünk még a garázs ideiglenes üzemeltetése ügyében sem. Jelenleg a garázs üzemeltetésére a tulajdonosa, az SPT kft. jogosult, amennyiben megszerzi a szükséges engedélyeket (közműnyilatkozatokat, fennmaradási és üzemeltetési engedélyeket és a végleges felszíni közlekedést kialakítja). Mi is kérjük az SPT kft.-től, hogy mielőbb nyissák meg a mélygarázst a soproniak előtt. Egyébként nagyon sajnálatos, hogy a Thomas Radil vezetése alatt álló Sopron Bank 2,3 milliárd forinttal megfinanszírozta ezt a bizonytalan kimenetelű mélygarázsépítést."

Újabb feljelentés

Az SPT Mélygarázs Kft. ügyvezetése a Sopron Bank Burgenland Zrt. ellen június 12-én feljelentést tett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél a soproni mélygarázsprojekttel kapcsolatban  – kaptuk a hírt Slosár Gábortól. Az SPT Mélygarázs Kft. ügyvezető igazgatója tudatta: a Sopron Bank, valamint az SPT Mélygarázs Kft. mint szerződő partnerek között, közjegyző előtt okiratba foglalt szerződést a bank súlyosan megszegte, mivel az okiratban foglalt kötelezettségét – egy bankgaranciát – a mai napig nem teljesítette és ezzel rendkívül súlyos és hátrányos helyzetet teremtett Sopron lakosságának és a beruházónak egyaránt.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Avatar 2008. június 17. 18:16
  „Ha valami hiányos a mélygarázsban, akkor az a városvezetésnek köszönhető. Ha egyik fél szerződést rúg fel magatartásával, akkor senki ne várja el a másik féltől, hogy eme apró tény felett szemet hunyjon. Ezt mindig figyelembe kell venni lassú55”
 • 57. lassú55 2008. június 17. 18:07
  „Egyetlen kérdést szeretnék feltenni miden - a mielőbbi üzembehelyezést sürgető - hozzászólónak:
  lemenne-e autójával egy olyan mélygarázsba, ahol működésképtelen a szellőzés ?
  Többek között ezért sincsen üzemeltetési engedélye ennek az építménynek.
  Ha én lennék a Bank és is futnék a pénzem után...”
 • 56. Fertődi 2008. június 17. 17:49
  „Csak hebeg és hábog a polgármester a televizióban.Megöregedett sajnoa nem való oda. Az ö képességeit a mechanikai tanszék is meghaladta egyetlen egy csoportja volt csak. Nem kélpes súlyához képest kezelni a mély garázs üyget. le kell váltani, nem oda való. Menjen pihenni.”
 • 55. Feri 2008. június 17. 16:42
  „Soproni Lakos I.
  ebben megegyeztünk”
 • 54. Soproni Lakos I. 2008. június 17. 07:21
  „Feri-I.

  Sajnos akkor is itt Sopronban!

  EZ A BAL és JOBB OLDALI ÖNKORMÁNYZATOKRA IS VONATKOZIK:

  EGY ÖNKORMÁNYZAT ALAPVETŐ FELADATA-HOGY AZ ÁLTALA VEZETETT, IRÁNYÍTOTT TELEPÜLÉS FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLJA, TEGYE LEHETŐVÉ ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ OTT ÉLŐK MINDEN SZEMPONTBÓL EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET TUDJANAK ÉLNI!

  EZ NINCS ÍGY SOPRNBAN.”
 • 53. ; 2008. június 16. 18:17
  „joco!
  Még nem illatozik a pálinka, talán belöled?? Tudom nem szereted. Gondolom Te vagy a "Poltikai"-érmem.”
 • 52. joco1 2008. június 16. 05:40
  „Lehet, hogy nyithatna az ujság egy olyan "oldalt" aminek a cime "...napja nem nyitották meg a mélygarázst, mely ...forintba került a város(adozo) lakoinak"c1:hol vagy ?Vagy Te ittál pálinkát?”
 • 51. joco1 2008. június 15. 16:22
  „c1Én a Te 12:17.-re reagáltam ahol Te a 47-es 11.03.-ra reagáltál ahol a fö téma: bort isznak és vizet prédikálnak volt . Tehát nem a "pálinka" (nem is szeretem) a hibás, hanem a Te olvasatodban volt a hiba”
 • 50. c1 2008. június 15. 15:12
  „Kedves joco1!
  Ideges vagy? Talán a pálinka volt a hibás az irásod közben? Bor stb....
  Különben szép vasárnapot kivánok!”
 • 49. joco1 2008. június 15. 13:24
  „c1: miért Te voltál és Te is kaptál bort?Miért kérték a "szondázás" mentességet? miért beszélnek a nemi és családi élet tisztaságárol?(pedofil, homokos ) MIÉRT?”
 • 48. c1 2008. június 15. 12:17
  „47
  Voltál TEMPLONBAN??????”
 • 47. Philozophia 2008. június 15. 11:03
  „A várso evzetői kilóra emg lehet vásrolni. Borts isznak és vizet prédikálnak mit a plébánosok többsége.”
 • 46. Csikasz 2008. június 14. 16:25
  „danii: önnös cél - fideszes érdekeltségü jogászok zsebének kitömése perköltrségek címén. A fidesznek az állandó pereskedések a legnagyobb üzleti bevétele, és azzal nem kell részletekbe menően elszámolni, ha hideg, ha meleg...”
 • 45. c1 2008. június 14. 14:02
  „kádár rendszer** .Annyi) Voltam sajnos "benne" ; mivel nem voltam kisz tag a gimiben. Szépen csinálták, mindig én voltam a .......”
 • 44. Didi 2008. június 14. 11:46
  „Barokk!

  Mikor Én fiatal voltam, nekünk azt hangoztatták, /még a csapbol is az folyt/ hogy 56 ellenforradalom volt! Mi elhittük, mert talán kevesebb lehetöségünk volt utánna nézni, vagy nem akartunk!

  A mostani fiataloknak meg azt hangoztatták, hogy a Kádár rendszer, ilyen meg olyan volt/csak a rosszat rola/ Ök is elhiszik!”
 • 43. barokk 2008. június 14. 11:29
  „Patthelyzet!

  Visszaköszön a két nagy párt idióta csatározása. Hányinger! Az ország meg tele van naív és elfogult pártszimpatizánsal, akik elhiszik, hogy egyik oldal jobb, mint a másik!
  Emberek! Nincs olyan, hogy egy párt jót akarjon nekünk! Csak az önös érdekeik hajtják!

  Sajnos, ilyen Magyarország!”
 • 42. Didi 2008. június 14. 11:28
  „Maguk, a soproniak teszik tönkre saját városukat! Elnézik ennek a társulatnak a tevékenységét. Érdemes itt lakossági forumokat tartani, ha az önkormányzat már kész koncepcioval áll a város lakosai elé? Miért kell még mindig hülyiteni az embereket?”
 • 41. Feri 2008. június 14. 10:35
  „Soproni Lakos I.
  És számoljanak el az utolsó fillérig, ne döntsenek milliárdos tételről a város kft-je mögé bújva, ne vehessenek és adjanak el ingatlanokat finoman szólva is vitatható áron!
  Most milyen hangos lettél? Vajon az előző ciklusban hol voltál?!”
 • 40. Soproni Lakos I. 2008. június 14. 10:06
  „dani-32!

  AZ ÖNÖS CÉL - A HATALOM BIRTOKLÁSA, SŐT A HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS!!!

  HOLOTT EGY ÖNKORMÁNYZAT ALAPVETŐ FELADATA AZ ÁLTALA VEZETETT TELEPÜLÉS FELVIRÁGOZTATÁSA, OLYAN ÁLLAPOTBA HOZÁSA, MINDEN SZEMPONTBÓL, HOGY AZ OTT LAKÓK EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET ÉLHESSENEK!”
 • 39. joco1 2008. június 14. 07:33
  „intel(34): tudod a bábosokat -a bábokat mozgatokat-sem láttod a "szinházban", általában a hangjuk sem az "igazi".Tehát ne várd azt, hogy polg.mestert mozgato is "vállaná magát"Itt is lesz "betemetett" gödör? és majd fidesz hatalom idején a helyi "főbábos" fogja lerekni az uj mélygarázs alapkövét ? Hát a Pesti hasonlo fidesz tevékenység árát is mi- adofizetök- fizettük.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelemóra az emlékparkban

Sopron - Projektnap keretében emlékezett meg a Gárdonyi-iskola a Páneurópai Piknikről. A diákok… Tovább olvasom