Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A baloldal nem nyújt békejobbot

Nemet mondott a jobboldal kérésére a soproni városvezetés, s nem hívják meg Orbán Viktor exminiszterelnököt a Hűségkút pénteki átadására. A polgári oldal azzal érvel: az emlékművet az előző kormány adományozta a városnak.
A Polgári Összefogás a sajtóval üzent: fájlalják, amiért a szocialista-liberális városvezetés kihagyta őket a Hűségkút ünnepélyes átadásának előkészítéséből, viszont ezek után jó néven vennék, ha magából a ceremóniából nem maradnának ki. Kérték – mivel a kutat az Orbán-kormány adományozta és finanszírozta –, hívják meg a volt miniszterelnököt az avatásra. Szájer Józsefnek pedig mint Sopron egyéni országgyűlési képviselőjének ott a helye az ünnepi szónokok között. A jobboldal többszöri kérése, felszólítása és üzenete ellenére sem hívják meg az exminiszterelnököt.

Sopron és a hűség fogalma összeforrt

– Nem tartom európai politizálásnak azt az eljárást, hogy a városvezetésnek a sajtóval üzenget a jobboldal. Meg lehetett volna ezt beszélni normálisan, kulturáltan – mondja erről Kránitz László szocialista országgyűlési képviselő, a polgármester tanácsadója. A kérés kategorikus elutasítására aztán ennél több okot is sorol: – Egyrészt az elmúlt négy évben sem volt jellemző a közös ünneplés. Ott volt például az ipari park. Baloldali kezdeményezésre indult, jobboldali volt az átadás. Másrészt a Hűségkút nem kizárólag az Orbán-kormány ajándéka. Valóban adtak rá 30 milliót, a Medgyessy-kormány viszont 36 millió forinttal támogatta. Úgy gondoljuk, a Hűségkút a mindenkori kormány ajándéka.
Kalmár István alpolgármester sommáz: – A hűséget nem tőlük kaptuk! Sopron és a hűség fogalma évszázadok óta összeforrt, ezt nem sajátíthatja ki a jobboldal.

Példamutató lehetne...

Toleráns, európai és példamutató lehetne – ráadásul kampányígéretének is megfelelne –, ha Sopron vezetése mégis kezet nyújtana a jobboldalnak, s közösen állna az ünneplők elé. Ezzel a felvetéssel Kránitz László nem ért egyet:
– Mi európai módon politizálunk. Békésen dolgozunk a városért, nincsenek konfliktusok. Tévedés, hogy nem hívtunk meg jobboldali politikusokat: ott lesz Szájer József és minden országgyűlési, valamint önkormányzati képviselő.
Kalmár István is tiltakozik: – Kirekesztésről szó sincs! – Az alpolgármester inkább a másik oldalt nem érti: – Ideje lenne, ha a Fidesz új soproni elnöke egyeztetne pártja országos vezetésével. Míg a Fidesz nemzetközi és hazai szinten rágalmazza a baloldalt, ő a helyi megbékélésről beszél. Ez így nem megy...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísérleti mobilposták

Kísérleti jelleggel már július elsejétől üzemel a mobilposta Répceszemere, Csáfordjánosfa és Csér… Tovább olvasom