Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A Balfi utcai macskakövek voltak a homokbányában?

Sopron - Nagy valószínűséggel a Balfi utcából eltűnt macskakövek egy részét találták meg egy Sopron környéki homokbányában. A rendőrség szakértővel vizsgáltatja, hogy valóban az eredeti köveket lelték-e meg.
Február óta nyomoz a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya a Balfi utcai macskakövek ügyében. A feljelentést a város polgármestere tette, miután a Balfi utca felújítása közben a harkai úti telephely és a belváros között eddig ismeretlen módon lába kelt mintegy negyven teherautónyi eredeti macskakőnek. A hatalmas mennyiségű kockakövet vágatni vitték a harkai úti telephelyre, de az oda szállított kőnek csak töredéke jutott vissza a Balfi utcába. Azóta sem derült ki, hogy ki, hogyan és hová szállította el az értékes anyagot.

A Balfi utcában a helyzet még mindig átmeneti: az ódon falak közé az eredeti vagy ahhoz hasonló természetes kőnek kell majd kerülnie. Fotó: Magasi
A Balfi utcában a helyzet még mindig átmeneti: az ódon falak közé az eredeti vagy ahhoz hasonló természetes kőnek kell majd kerülnie. Fotó: Magasi

– A rendőrség széles körű adatgyűjtésének köszönhetően úgy tűnik, a kövek egy részét, mintegy tizedét megtaláltuk – tudtuk meg Farkas Gábor rendőrkapitánytól. – A több raklapnyi kő egy Sopron környéki homokbányában volt. Jelenleg szakértővel vizsgáltatjuk, hogy valóban az eredeti, Balfi utcai kockaköveket leltük-e meg – adott tájékoztatást az ügyről a kapitány.

Az ügyészség már meghosszabbította a nyomozás határidejét, s körülbelül még három hét, mire a szakértő végez a bizonyítással. A nyomozás érdekébentöbbet nem árulhattak el a részletekről.
Míg a rendőrség nyomoz és bizonyítani igyekszik, addig a Balfi utcában ideiglenes aszfaltszőnyeggel pótolják a hiányzó eredeti macskaköveket. Az aszfaltozás jövő héten kezdődik. Az utca sokat próbált lakói számára ez csak átmeneti megoldás, az ódon falak közé ugyanis a műemlékvédelem az eredeti vagy annak megfelelő természetes kőburkolatot írt elő. Ám ahogy Kuslics Balázs sajtóreferens fogalmazott: „megelégelve a kialakult – méltatlan és az utcában lakók türelmét hosszú ideje próbára tevő – helyzetet, az önkormányzat úgy döntött, hogy jogi értelemben ideiglenes, de a kivitelezés műszaki tartalmát (minőségét) tekintve rendes aszfaltburkolattal látja el a Balfi utcát".

Olvasóink írták

 • 20. erik16 2008. augusztus 21. 14:15
  „de nem tudom járt valaki az "új" balfi utcán hogy lehet egy utcát így leaszfaltozni?”
 • 19. hihi 2008. augusztus 21. 09:50
  „Raklapon találták meg a köveket? Tán le is voltak fóliázva, szállítólevéllel? ezt a baromságot”
 • 18. tahiti 2008. augusztus 20. 16:47
  „A köveket ha jól tudom az önkormányzat telephelyéről lopták el. Már lrgalább fél éve, azóta 10 Balfi utcányi követ lehetett volna venni. Nincs senki aki ezt megkérdezze a T. Polgármestertől ?

  A másik. Ha én építek valamit engedély nélkül, illetve máshogyan, velem is ilyen elnéző lesz a Polgármesteri Hivatal ?
  Mostantól így megy ez? Kérem értesítsenek. Van egy-két ötletem...”
 • 17. LAZA 2008. augusztus 20. 12:14
  „A stubi környékén megint láttam valami gödröt.Pedig azt a részt is már lebetonozták.Tényleg nehéz ezt megérteni.
  Van kb.harmincféle hivatal és egyszerüen képtelenek összehangolni a munkájukat.Az egyik feltúr és hetekig nem csinál semmit aztán végez és betemet.Rövid idő múlva jön a következő és
  detto! aztán etc.etc.etc.
  A gatyánkat pedig szépen elfizetjük a közüzemü számlákra.
  Önkormányzati képviselő úrak!
  Ismernek olyant,hogy:FELELŐSÉGRE VONÁS?”
 • 16. Ötvös csöpi 2008. augusztus 19. 23:52
  „Bezzeg én megoldanám az ügyet.... :D

  viccet félretéve! :
  a kövek olyan helyen lehetnek ami a rendőrség hatáskörén vagy érdekkörén kívül lehet.....
  vagy
  ilyen balfasz a soproni rendőrség (bár gondolom a kárösszeg miatt győr vizsgál...), hogy nem képesek három - négy jólirányzott hasbarúgással megkérdezni a szállítótól, a feldarabolást végző és onnan az anyagot továbbengedő emberkéket......
  (ja, hogy ez így nem európai megoldás??)
  miért? az az, hogy 40 ismétlem NEGYVEN teherautónyi utcakövet ellopnak és a mi (itt lakók) pénzéből aszfaltoznak feleslegesen.....

  Ami pénz az aszfaltra megy azt adták volna inkább valamelyik óvódának vagy bölcsődének.... ott legalább úgysincs pénz semmire....

  Érdekes egy város ez a miénk......”
 • 15. macskakövi 2008. augusztus 19. 20:40
  „A "széleskörű adatgyűjtés" minden bizonnyal annyi volt, valaki betelefonált, itt vannak a kövek. Arra egyébként én is kíváncsi vagyok, hogy a "macskakő szakértő" miért dolgozik 3 hétig. Olyan sok munkája van? Tömérdek macskakövet kell nap mint nap szakértenie? Érdekes dolog a nyomozás, csak nem árt érteni hozzá.”
 • 14. Figyelmes 2008. augusztus 19. 18:02
  „40 teherautónyi kő,és senki nem látott semmit?A harkai út elején hónapok óta van térfigyelő kamaera!Nem működött?Itt valaki sumákol de nagyon!”
 • 13. aszfaltbetyár 2008. augusztus 19. 16:39
  „Fájófej: kb.3 hete van aszfalt a Balfi úton, igaz azóta néhány szegélykö iránybatételén kívül nem sok történt. A kopórétegre várunk.....na kellemes ünnepet!”
 • 12. soproni 2008. augusztus 19. 15:54
  „1soproni! Nem mespórolnánk,hanem"megspórolhatnák" :))”
 • 11. soproni 2008. augusztus 19. 15:52
  „valakimás! Lehet,hogy a célzás nekem is szólt és nem egy szöveget értelmeztünk? :))

  "ez csak átmeneti megoldás, az ódon falak közé ugyanis a műemlékvédelem az eredeti vagy annak megfelelő természetes kőburkolatot írt elő."
  Igaz,hogy a kövek egytizedéből nem lehet utat építeni,de a műemlékvédelem ragaszkodik az eredeti állapothoz,tehát valahonnan ,valamikor pótolni KELL a hiányzó köveket!(bár még az is lehet,hogy hamarosan előkerül a többi is)”
 • 10. Fájófej 2008. augusztus 19. 15:16
  „Jelzem én már tegnap sőt tegnap előtt is láttam aszfaltot a Balfi utcán. Akkor mit fognak elkezdeni jövő héten? Nem értem.
  Az ott lakók megérdemlik már a burkolást. Ilyen határidőkkel még 2 év múlva is csak keressük a felelősöket:)”
 • 9. valakimás 2008. augusztus 19. 14:40
  „Remélem sokak szövegértési problémáján tudok javítani: a kövek egytizedét találták meg, tehát ebből nem lehet kockakőutat építeni. Milyen hülyén nézne ki az utca, ha csak minden 10. követ tennék le? Akkor meg az lenne a baj... De látom feleslegesen magyarázom”
 • 8. 1soproni 2008. augusztus 19. 13:58
  „Megspórolnánk?
  A mi pénzünkből fog menni?
  Na ott kéne pereskedni, nem a mélygarázsnál...”
 • 7. soproni 2008. augusztus 19. 13:52
  „"körülbelül még három hét, mire a szakértő végez a bizonyítással" Talán,ha kevesebb időt venne igénybe a bizonyítás,akkor megspórolhatnák az ideiglenes aszfaltozás okozta költségeket (gondolom az is lesz pár millió)de,ha inkább várnának még 1-2 hetet,akkor nem lenne szükség újabb felesleges munkálatokra.
  Most aszfaltoznak ....utána feltörik és jöhet a macskakő? Kérem magyarázza meg valaki,aki hozzáértő ,hogy is van ez?
  (Nem irigylem az ott lakókat!)”
 • 6. Macika1 2008. augusztus 19. 12:45
  „Valószinű,a sofőrökből ki lehetne húzni,hova kellett vinni a köveket! Még ennyit sem tudnak kiszedni belőlük? Ha nem mondják meg,őket kell felelőségre vonni.”
 • 5. 1soproni 2008. augusztus 19. 12:18
  „Miért nem verték még rá az egészet a kivitelező cégre? Szerezzen akárhonnan olyan követ, mint amilyet felszedett...
  Punktum.”
 • 4. Korrekt 2008. augusztus 19. 11:13
  „. 1soproni 2008.08.19 07:22

  **************************************************

  Az egész ország feket munkából és csalásból áll, tisztelet a kivételnek....
  ...mindig mélyebbre sülyed az ország:)”
 • 3. egy balfi utcai lakos 2008. augusztus 19. 11:11
  „Kicsit durva, hogy most találták meg a köveket, amikor megcsinálták az aszfaltot...Szerintem már mindnekinek elege van az állandó túrás-fúrásból!!!!!!!!!”
 • 2. 1soproni 2008. augusztus 19. 07:22
  „A 40 teherautónyi az 40 sofőrt is jelent? :)
  Vagy enyire nem lehet tudni, hogy ki vitte a köveket?
  Ha jól tudom, ennek valami menetlevélen (vagy teherfuvarlevélen)szerepelnie kellene. Azt csak lehet tudni, hogy melyik céget bízták meg a szállítással... Vagy itt is csupa feketemunkásból állt a kivitelező cég?”
 • 1. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 19. 06:04
  „Volt kő, nincs kő, mégis van kő???

  Hát ha leaszfaltozzák a Balfi utcát peszkosul ronda lesz!!!!

  Oda csak macskakő a régi műemlék v. műemlékjellegű házakhoz!

  Aszfaltot szabad, műanyag nyílászárót nem??? Hm...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újjáépített templom százéves jubileuma

Fertőendréd - Száz évvel ezelőtt a régi romos templom helyén építették fel Fertőendréden az újat. A… Tovább olvasom