Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

A 750 éves Csapod ünnepel

Első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepli Csapod. A település az ünnepi évet több rendezvénnyel teszi emlékezetessé.
Az ünnepséget augusztus 19-én rendezi a helyi faluházban a tavasszal megalakult – a község jeles szülöttéről, a kiváló pedagógusról, Tarr Istvánról elnevezett – Közösségfejlesztő és Faluépítő Egyesület. Ez a közösség vállalta fel az évforduló méltó megünneplését. A község lakói, illetve a közelben élő elszármazott csapodiak egyaránt tagjai ennek a civil szervezetnek.


A 750. évfordulóra megírták és kiadták az óvoda és az iskola történetét, a község egykori paraszt (naiv) költőjének, Nagy Kálmánnak verses füzetét. Elkészült a plébánián a község tárgyi emlékeit összegyűjtő emlékszoba, a templomkertben pedig emlékkövet állítottak. Az iskolatörténet érdekessége, hogy bemutatja a csapodi iskolából indult, s az elmúlt ötven évben végzett diplomások névsorát.

Ünnepi programok

Az ünnepi program vasárnap 10 órakor kiállítás megnyitóval kezdődik a Faluházban. Délután kettőkor ünnepi szentmise lesz, háromkor a jubileumi emlékkő megáldása, majd a megyezászló átadása, a csapodi emlékszoba avatása a plébánián, azt követően a Tisztelgés őseink előtt című fotókiállítás megnyitója az iskolában. Négy órakor emlékműsor kezdődik a sátorban, ahol többek között fellép Kováts Adél Jászai Mari-díjas színművész. Este hat órakor kezdődik a vacsora, nyolckor pedig a bál.
Az egyesület tagjai összegyűjtötték a községben található régi fényképeket – közel félezer gyűlt össze –, amelyeket Kovács Péter, a bécsi műegyetem hallgatója – aki maga is amatőr fotós – a község lakója digitalizált és alakított kiállítási méretű fotókká. A válogatást és tematizálást követően 260 fotót, és több tucat dokumentumot mutatnak be az augusztus 19-én délután nyíló kiállításon. A tárlatot Vigné Kovács Margit, a soproni Corvinus Rádió igazgatója nyitja meg.


Az Országos Levéltárból megszerezték IV. Béla király levelének másolatát, amely az ünnep apropóját adja és amelyet szintén láthat a kiállításon a közönség. Elkészült a csapodi újság is, amely a történelmi visszatekintés mellett, a község mindennapjaiból nyújt ízelítőt tizenkét oldalon keresztül. A helyi lap 400 példányban jelent meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Cseresznye soron

Elgázoltak egy kismotor-kerékpárral közlekedő nyugdíjas asszonyt Sopronban a Cseresznye sor és a… Tovább olvasom