Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

A 700 éves Sarród a művésztábor fő témája

Ausztriából, Németországból, Ukrajnából, illetve hazánk több városából érkeznek a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztáborba. Előzetes jelentkezéseket július 23-ig még elfogadnak.

– Édesapám, a Fertő-táj elismert festője, Ferenczi József húsz éve hunyt el, július 8-án. A nevét viselő tábor a július 28-i emlékkiállítással tiszteleg előtte: édesapám válogatott festményeinek nagyított és időjárásálló másolata a fertőszéplaki Látkép Szabadtéri Galéria jóvoltából egy éven át látható éjjel-nappal, éjszakai kivilágítással az iskola kerítésére rögzítve – mondta Rujavecné Ferenczi Katalin, a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor vezetője.

Fotó az előző táborból: Vessző Kata, Szászi Fekete Mária festőművészek és Fejér Zoltán művész-tanár alkotómunka közben.
Fotó az előző táborból: Vessző Kata, Szászi Fekete Mária festőművészek és Fejér Zoltán művész-tanár alkotómunka közben.


 – Jelentkezéseket július 23-ig fogadunk a +36-20/355-0052-es telefonszámon. Idén Sarród 700 éves, ez lesz a fő tematika, a tábor programkínálata pedig az ünnepi év nyilvános része.


Igazából sokkal régebbi a település, de a levéltári oklevelek alapján 1313-ban fordul elő először, különböző változatokban: Sarold, Sarud, Soruld, Sorud, a XVII. századtól pedig Sarród néven, amely ma a Fertő–Hanság Nemzeti Park központja, a világörökség része.

A tábor képzőművészeti képzése sokszínű: a színes, jobb agyféltekés rajzolás, festés, akvarell-, akril-, pasztell-, vegyes technika, tempera, grafika mind szerepet kap.

– Vezető művész- tanárunk idén is Fejér Zoltán fes- tőművész, a foglalkozások Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész, Terdik Szilvia, Borbély Károly, Rozmán Zoltán festőművészek irányításával zajlanak majd – folytatta Rujavecné Ferenczi Katalin.

– A programban a kreativitás fejlesztése és a hagyományőrzés egységet képez: értékőrző nap lesz Hidegségen, ahol a fafaragás, a korongozás, a fazekasság, az asztali, ajtó- és kapudíszek, lábtörlők készítése a régi sarródi háziipart eleveníti fel. Újdonság, hogy az augusztus 3-i falunapon utcagalériát rendezünk a Fő utcán, míg délután 2-kor a Ferenczi művelődési házban nyitjuk meg a tábor zárókiállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótkocsistól gurult a jármű a Fertő tóba - a sofőr döbbenten nézte

A Tour Ausztria egyik, őrizetlenül hagyott járműszerelvénye gurult be a Fertő tóba Ausztriában. A… Tovább olvasom