Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Szemetes az ország bejárata

Sopront joggal tartják Európa kapujának, hiszen a nyugati határszakaszon itt van a második legnagyobb átkelőhely. Nem mindegy, milyen kép tárul az országba lépők elé, milyenek az első benyomások. Jelenleg sajnos "szemetesek"...
Aki az útra szegezi a tekintetét, netán megáll a határkilépőtől néhány száz méterre lévő parkolóban, nyomban elfelejti a látképet. A Bécsi országút melletti fákon, cserjéken – a határtól a várost jelző tábláig – nejlontáskákat, zacskókat, rongydarabokat lenget a szél, szemetesek az árkok, a parkolóban pedig egyre csak gyűlik a magyar és az osztrák háztartási hulladék, de akad ott törött műanyag és irodai szék, rossz akkumulátor, autó motorházának fedele és még ki tudja, mi minden. A város gyakorlatilag tehetetlen, illetve nem tehet mást, mint meghatározott időpontokban tisztára takaríttatja a parkolót és az út menti árkokat, de – úgy tűnik – mindhiába. Különösen feltűnő a szemét látványa ilyenkor, tavasszal. Sokan az Ausztriából hazatérő lomtalanítókat okolják az áldatlan állapotokért, mondván, az út menti parkolóban szabadulnak meg felesleges, eladhatatlan holmijaiktól. Másképp látja ezt Cseh István pénzügyőr százados, a Soproni Vámhivatal parancsnoka.
– Mi úgy tapasztaljuk, hogy a parkolóban időről időre felhalmozódó szemét csak kis részben származik a lomtalanítóktól. Már csak azért is, mert esetenként súlyos ezreket fizetnek vámként a behozott árukért. Olyant azért nem nagyon hoznak be, amit később eldobnak. Egyébként az áru értékének 25 százaléka a vámtétel. Sajnos előfordul, hogy osztrák szomszédaink hozzák át feleslegessé vált háztartási berendezéseiket, megunt bútoraikat vagy más hulladékot, amelynek elhelyezéséért otthon fizetniük kellene. A parkolóban felhalmozódó szemetet a városüzemeltetési kft. hordja el, egy, a várossal történt megállapodásunk alapján.
Gyuga Ottó, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa megerősítette a parancsnok szavait.
– Valóban, az elmúlt évben a VPOP mintegy hétmillió forintot biztosított a határátkelő üzemeltetésére. Ennek az összegnek egy részét fordítjuk, meghatározott ütemezésben, a parkoló és az út melletti árkok tisztán tartására.
Gergácz Gyula, a városüzemeltetési kft. főmérnöke elmondta, korábban konténer is volt a parkolóban, de elszállították, mert valóban egy kis illegális szemétlerakóvá vált a pihenőhely. Az elmúlt évi szerződés alapján – hiszen ők megrendelésre dolgoznak – az árkokat május elseje és szeptember 30. között kétszer tisztítják meg, az út melletti parkolóból pedig januártól április végéig és októbertől december 31-ig havonta kétszer szállítják el a szemetet, a nyári hónapokban pedig hetente kétszer. Mint megtudtuk, az idei szerződést még nem írták alá, de a cég az elmúlt évi ütemezés szerint végzi feladatait.
A jelek szerint azonban ez kevés. Ilyenkor, a tavaszi időszakban – most kezdődik a lomtalanítás Ausztriában – két hét alatt hatalmas mennyiségű hulladék halmozódhat fel, rossz képet festve Sopronról, de Magyarországról is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi határszemle

A Soproni Földhivatal rövidesen megkezdi a tavaszi határszemlét, amely egészen június elejéig eltart… Tovább olvasom