Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Megvalósul a tízéves álom

Ha minden optimálisan alakul, akkor ősszel, de legkésőbb a következő év tavaszán már egy új, korszerű, televíziós közvetítésre is alkalmas világítással rendelkező, hatezer ülőhelyes stadion várja majd a szurkolókat a soproni Káposztás utcában.
Mindez azon a városházi sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen hivatalosan is bemutatták a leendő sportkomplexum terveit. Miközben tartott az ismertetés. „ hírnök jött pihegve ” és egy dokumentumot nyújtott át dr. Payer Erzsébet alpolgármesternek. Mint később kiderült, ez nem volt más, mint a friss építési engedély, így minden akadály elhárult, hogy a közbeszerzési pályázat kiírását és a szerződéskötéseket követően várhatóan áprilisban elkezdődjenek a munkálatok. A szakemberek szerint a beruházás – amely több mint félmilliárd forintba kerül – öt-hat hónap alatt megvalósítható. A sajtótájékoztatón megjelent dr. Szakács Imre, az Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára is.
– A Káposztás utcában tízéves álom valósulhat meg – mondotta a látványterveket bemutató Fábiánkovits Ferenc, aki Viszlai Józseffel együtt tervezte a város új stadionját, amely a számítógépes grafikákon valóban impozáns látványt nyújtott. A sportcentrum felőli oldalon 2500, míg a jelenlegi öltöző helyén kétszintes 3500 ülőhelyes lelátó épül, a szükséges kiszolgáló létesítményekkel, irodákkal és VIP-páholyokkal. Mindez 550 millió forintos költségvetésből valósulhat meg, amelyből 350 millió a központi forrás, 180 az önkormányzati támogatás, 20 millió pedig vállalkozói tőke. Dr. Szakács Imre szólt az országos stadionfejlesztési elképzelésekről, amelyhez – ütemezve – a kormány 12,7 milliárd forintot ad. Összesen harmincnyolc pálya újulhat meg. Az első, az UTE Megyeri úti arénája volt. A programot a Stadion Invest Rt. fogja össze.
A soproni stadion tervezői gondoltak a későbbi fejlesztési lehetőségekre is, ezért – ha igény és pénz is lesz – akár tíz – tizenkétezer férőhelyessé is bővíthető a létesítmény, úgy, hogy a nézőtér befedhető legyen. Fábiánkovits Ferenc kitért arra is, hogy a jelenlegi edzőpálya helyén a jövőben felépíthető lesz egy hatezer négyzetméteres edzőcsarnok, amely hatezer néző befogadására is alkalmassá tehető. Így ezen a területen kialakulhat egy olyan, sport és kulturális célokat szolgáló terület – a megfelelő létesítményekkel – amely hosszabb távon szolgálhatja a város érdekeit.
Dr. Gimesi Szabolcs ezért nem véletlenül nevezte a második világháború óta a legnagyobb sportberuházásnak az új stadion építését, amely méltó lehet a Nemzeti Sportváros címhez. Dr. Szájer József – aki egyébként az olimpia megrendezésének ötletadója volt, és sokat lobbizott a kormányzati támogatás elnyeréséért – azt hangsúlyozta, hogy az álmok egyszer megvalósulnak. A soproni sportolók megérdemlik, hogy méltó körülmények között készülhessenek és versenyezhessenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő tó tűzvédelméért

Tavaly összesen kilenc, idén eddig tizenegy alkalommal riasztották a tűzoltókat Fertő tavi… Tovább olvasom