Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Laklóth Aladár: ˝A vélemény szabad!˝

Sopron - Laklóth Aladár két évad alatt vált kedvelt, vezető színésszé Sopronban. Nemcsak sármjával, nyilatkozataival is felhívta magára a figyelmet. Őszintén elmondta a véleményét, amikor kérdezték, s most úgy tűnik, félreértették.

Véget ért a színházi évad, a vasfüggöny mögött csönd van, a nézőtér üres. A színfalak mögött azonban – és itt most a nyilvánosságot kell érteni – lázas tervezés és készülődés folyik. Bár a művészek egy része pihen vagy nyári, fesztiváli feladatainak tesz eleget, esetleg már a következő szezonra készül, a színházvezetők a kulisszák mögött keresik a jövő évad kedvenceit. Ki, kivel van, hová és mire szerződik – ez itt a kérdés. Meg néha még más is. A Muzsika hangja Von Trapp kapitánya, a Szabin nők elrablásának Bányai Márton főgimnáziumi történelemtanára, Laklóth Aladár számára például kényes kérdés is adódik.

– Több nyilatkozatában is említette mostanában, hogy Sopronnal az a baj, nem itt élnek a színészek. Ez így ismételt kritikának tűnt, annak vették? – kérdeztük a soproni színházban az elmúlt két évben sokat foglalkoztatott és közönségkedvenccé vált színművészt.

– Sajnos igen, pedig nem annak szántam. Újságírók kérdezték a véleményemet általában és konkrétan a színházról, Sopronról. Őszintén válaszoltam. Sok vidéki városnak van önálló színháza – igazán önálló színháza, letelepített színészekkel –, semmi újat nem találtam ki ezzel. És ez úgyis a városvezetés szándékán múlik, nem csak a szakmai vezetőn.
– Kiforrott véleménye van. Sokan tudják, hogy évekkel ezelőtt pályázott a soproni színidirektori székre. Ha lehetősége nyílna rá, megpróbálná újra?

Laklóth Aladár úgy érzi, félreértették, pedig nem szánta kritikának nyilatkozatait.
Laklóth Aladár úgy érzi, félreértették, pedig nem szánta kritikának nyilatkozatait.

– Nézze! Van egy elképzelésem a színházról, lehet, hogy nem egyezik másokéval, de ez nem ok arra, hogy ha megkérdeznek, véka alá rejtsem a véleményem. Máskor sem tettem, ezután sem fogom. Ami azt a kérdést illeti, hogy lennék-e színházigazgató, azt válaszolom: igen, van ilyen ambícióm. De! Nem törekszem senki helyére, nem vagyok senki embere, szolgája és ebben a vonatkozásban tanítványa sem. Aki mást állít, nem mond igazat. Színész vagyok, aki ott teszi a dolgát, ahol lehet, ahol kell és ahova hívják. Mindig lelkiismeretesen, felkészülten és a megadatott tehetséggel – azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyi –, de mindig a maximumon teljesítve. Tehát ha ambícióm van is, csak akkor jelentkeznék igazgatónak, ha ilyen pályázatot írnak ki vagy erre a feladatra felkérnek.

– Azt venni ki a szavaiból, hogy alaposan megsértődtek önre a nyilatkozatai miatt... Félreértették?

– Ezt szeretném tisztázni. Én úgy érzem, büszkén vállalhatom az elmúlt két évadbeli alakításaimat. Több színházban is játszottam már, néhány igazgató és még több rendező keze alatt dolgoztam. Közben természetesen formálódott bennem, hogy mi is az én álmom. Lehet egyet nem érteni velem, de teljesen felesleges ördögöt kiáltani egy vélemény miatt, ami meglehet, csak az én gondolatom és nem is találkozik a város, a városvezetés elképzeléseivel. Vallom, a vélemény szabad – Sopronban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadvány a helyiek nagyobb biztonságáért

Sopron - Éljünk még nagyobb biztonságban címmel kiadványt jelentetett meg a Soproni… Tovább olvasom