Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Három év mérlege

Az elmúlt három évben összesen 938 ingatlant értékesített Sopron önkormányzata – derül ki abból az összefoglalóból, amit a tulajdonosi bizottság kezdeményezésére készített el a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztálya.
Az elidegenített ingatlanok közül 115 üzlet, tíz garázs, 653 lakás volt, 160 pedig telek vagy mezőgazdasági terület. Eladásukkal a költségvetés több mint 2,6 milliárd forint bevételhez jutott a három év alatt. Az évek során befolyt összeg egy része a lakásalapba került, ami új ingatlanok felépítéséhez, illetve felújításához adott lehetőséget.
Három évvel ezelőtt, 1999-ben 261 ingatlant értékesített az önkormányzat. Az eladásokból származó bevételt valamivel több mint egymilliárd forintra tervezték, ám ennek csupán 57 százaléka teljesült. Ennek egyik oka az volt, hogy a lakások és helyiségek esetében az elidegenítésükről szóló helyi rendeletet a vártnál később fogadta el a közgyűlés.
Ráadásul a bérlők 80–90 százaléka élt a rendelet adta hat hónapos türelmi idővel, ezért az 1999-re tervezett bevételek jelentős hányada csak 2000-ben realizálódott. Harmadik ok volt, hogy Brennbergbányán a telekmegosztások földhivatali bejegyzése hosszú időt vett igénybe...
Sopron képviselő-testülete 1999 áprilisában alkotta meg azt a rendeletét, amely pontosan tartalmazza, mely lakásokat és helyiségeket akarja eladni az önkormányzat. A listán 954 lakás volt és 302 különböző célú helyiség.

2000: A terv túlteljesítése

Négyszáz ingatlant értékesített az önkormányzat 2000-ben. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek, garázsok és egyéb ingatlanok eladásából több mint 435 millió forintot tervezett a költségvetési rendelet, ugyanakkor csaknem 476 millió folyt be. Ebben az esztendőben 45 üzlet, egy garázs és egy garázsterület, valamint három lakóház, illetve tulajdoni hányad is magánkézbe került. 2000-ben az összes tervezett bevétel meghaladta az 1,3 milliárdot, ám a valóság ezúttal túlszárnyalta az elképzeléseket: a terv 100,9 százalékban teljesült.

2001: Újabb többlet

Tavaly 277 ingatlanját adta el a város. Harmincnégy üzletet, két garázst és egy garázsterületet értékesítettek. Az összes tervezett bevétel 714 millió volt, amit jócskán túlteljesítettek: több mint 765 millió forint folyt be a város kasszájába. Több lakást és beépítetlen területet licit útján, illetve pályázatokon értékesítettek, mely 99,5 millió forint többletbevételt eredményezett.
Sopron közgyűlése legutóbbi ülésén tűzte napirendjére az elmúlt három év ingatlaneladásait összefoglaló beszámolót, melyet a képviselők három tartózkodó kivételével el is fogadtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati bringatúra

A soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület egyre több tagot számláló Bringa Köre fölöttébb… Tovább olvasom