Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Hamlet helyett zűrzavaros éj

A várakozások és az őszi ígéretek ellenére a soproni Petőfi Színházban a Hamlet helyett Ion Luca Caragiale román szerző Zűrzavaros éjszaka című komédiáját láthatja a közönség - változatlan rendezővel.
A Zűrzavaros éjszaka színpadra állítója a Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád, ő rendezte volna a Hamletet is. I. L. Caragiale, az 1904-ben Berlinbe emigrált író, publicista viszonylag kevéssé ismert a hazai színházrajongók körében, ugyanakkor az irodalomtörténet a román kritikai realizmus legjelentősebb képviselőjeként tartja számon. Vígjátékaiban a polgári világ jellegzetes típusait és hibáit állította pellengérre. A Sopronban bemutatásra kerülő színdarab egyfelől gogoli erejű, metszően gúnyos, másrészt bohózatszerűen mulatságos.
– Mi az oka annak, hogy a soproni Petőfi Színház idei programfüzetében a március 16-ra megnevezett Shakespeare-mű, a Hamlet helyett Ion Luca Caragiale román szerző Zűrzavaros éjszaka című komédiáját mutatja be a társulat ? – kérdeztük Valló Péter művészeti vezető főrendezőt, színidirektort.
– A korábbi színiigazgató, Mikó István a szezon közepén benyújtotta lemondását, innentől kezdve pedig nagymérvű és mélyreható változások következtek be a színtársulat életében – válaszolta Valló Péter. – Ennek tükrében és javaslatomra a Pro Kultúra Sopron Kht. vezetése úgy ítélte meg, hogy a Hamlet ilyen körülmények közötti színrevitele túl nagy kihívást jelent a számunkra. Ennek ódiumát pedig – egyetértésben a rendezővel és a társulat tagjaival – már nem vállalhattuk föl. A Hamletet különben egy kassai magyar színész, Tóth Tibor játszotta volna, őt még fogjuk látni a soproni színpadon. A színházvezetés természetesen nem mond le arról, hogy a társulat lélektani megerősödése, magára találása után olyan komoly darabokat játsszon, mint a Hamlet, de ennek időpontjára most felelőtlenség lenne konkrét választ adni.
A román kritikai realizmus legjelentősebb képviselője, Caragiale Zűrzavaros éjszaka című komédiájának főszereplője a „ szabadúszó ” Papp Zoltán, akit több fővárosi színházban is láthat a közönség.
– A ZDF jóvoltából fimet már forgattam Sopronban, de a Petődi Színházban még soha nem léptem fel – említi a színművész. – Erőszakos, dölyfös fakereskedőt alakítok, aki a polgárőrség kapitánya. A román író darabját nem ismertem korábban, de azt hiszem, okkal vették elő a szerzőt: izgalmas, érdekes, egy kicsit a vásári komédiához hasonlít a Zűrzavaros éjszaka. A fakereskedő összetett alakja rendkívül nagy lehetőséget kínál számomra.
Nemcsák Károly Chiriacot, a polgárőrség őrmesterét alakítja.
– Akik a román szerző darabjában színre lépnek, azok mind játszottak volna a Hamletben – mondja. – Magam a Shakespeare-műben Claudius alakját jelenítettem volna meg. Nincs véleményem arról, hogy a Hamlet helyett Caragiale-bemutatót tartunk. Nekem az a dolgom, hogy ezúttal Chiriac figuráját elevenítsem meg teljes intenzitással. Ezt tettem volna Claudiusszal is...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemetes az ország bejárata

Sopront joggal tartják Európa kapujának, hiszen a nyugati határszakaszon itt van a második… Tovább olvasom