Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

99 évesen igényelte a visszahonosítást a Sopronban született Ági néni

A megpróbáltatások képezhetik a hosszú élet titkát – véli a századik évébe lépett Eigel Ági néni. A gyergyószentmiklósi öregotthon lakója, az egykori pedagógus nemrég igényelte a magyar állampolgárságot.

˝Épp egy éve nem ittam, most már ideje volt!˝ – mondta Eigel Ági néni, egy pohár pezsgőt kóstolgatva. A 99. évét töltő, a századikba lépő egykori pedagógus családja és a Szent Erzsébet Öregotthon ápolói körében ünnepelt, de csak miután vége lett a tornaórának, mert arról nem akart lemaradni - írja a honline.ro.

Eigel Ágnes Sopronban született, Borszéken volt óvónő, igazgató közel négy évtizeden át. Tanítványai még ma is eszébe jutnak.

Három gyermeknek adott életet, kettő a karjaiban halt meg, difteritiszben. Tibor, egyetlen élő gyereke anyját követte a pályán, tanár, tanfelügyelő volt. ˝Anyám imádta a munkáját, és amit nekünk mutatott, az mindig az egyenes út volt˝ – mondott köszönetet.


– Sok mindent rám mért a jó Isten. Hol rosszat, hol jót, de elviseltem. De hát nem lehet mindig csak jó, egy kis büntetés is jár néha – gondolkodik hangosan a kilencvenkilenc éves asszony. Ma is energikus, egyedi humorérzékkel szórakoztatja környezetét. Ha nem társalog az ápolókkal, lakótársakkal, akkor tévézik. – Szeretem a tévét. Olyan őszintén leadja, ami történik. Fele valóság, fele hazugság, de azért jólesik nézni - olvasható a cikkben.

Mondogatja, már csak rövid távra tervez, de ebben számára fontos szerepet játszik a magyar állampolgárság megszerzése. ˝Időn­ként elgyengülök, szúrást érzek a lábamban, kicsit baj van a hallásommal. De ne féljenek, amit akarok, meghallom. Nem gondolkodom azon, milyen lesz a századik születésnapom, csak hús­vétig tervezek. Azt ígérték, márciusban megkapom a kettős állampolgárságot.˝

Olvasóink írták

 • 12. BsBe 2011. március 15. 20:17
  „Ok. kösz, ezt nem tudtam.”
 • 11. Hozzászóló 2011. március 15. 19:18
  „#10. Az ő idejében 10 év külföldi tartózkodás után még elvesztette. Borszék (ott élt 4 évtizedig) pedig Románia. Jelenleg.”
 • 10. BsBe 2011. március 15. 18:49
  „Egy nem derült ki a cikkből. Ha ugyanis Sopronban született Ági néni, mi lett a magyar állampolgárságával. Közben miért változott? Csak a tisztán látás kedvéért.”
 • 9. muskátli 2011. március 15. 18:48
  „miért nem lehet sehova az igazat megirni? az ember a véleményét már el sem mondhatja? mindig mindenhol mindent törölnek a modik, ami nem az izlésüknek való? szörnyü ez az ország!!!!!!!!!!!!!! már lassan lybia vagy japán is szimpatikusabb mint ez a hazúg ország!!!!!!!!!!!!! töröld csak modi ha ez most boldoggá tesz. örülök hogy örömet szerezhettem neked”
 • 8. muskátli 2011. március 15. 18:13
  „nem nem vagyok piros, ha a politikára gondolsz
  utálom az összes pártot mert mind mocsok!”
 • 7. SZILAJ 2011. március 15. 17:27
  „Ez nem piros.....Veres... Nagyon veres... (És egy picit retardált..)”
 • 6. m 2011. március 15. 11:04
  „muskátli, te piros vagy, ugye? :)”
 • 5. muskátli 2011. március 15. 07:54
  „utánanéztem okoska.
  Ha a googleba beirod akkor rögtön kijavit a mai helyesirásra. TEhát ha ma igy irják, akkor nem kell az öskori formát használni. Amúgy meg majdnem mindenhol utal arra hogy keresd a diphteria szó alatt! A cikkben irt szó elavult forma, amit ma már nem használnak sehol. Orvosi szakirodalomban meg többnyire a latint használják, és nem a román-magyar mixet.
  Mindamellett alergiás vagyok a romániából hazatérö nagy magyarokra, akik sokszor nem is beszélik a magyar nyelvet. Jó a nyanyus talán kivétel de minek egy ilyen öregnek a magyar állampolgárság? Talán csak nem valamilyen támogatást akar, amiböl aztán vehet valamit? Egy ilyen öreg (elnézést, de ezt kell hogy mondjam) inkább a sírhelyére gyüjtsön és ne keverje a szart az állampolgársággal. Vagy talán ezért kell neki a zseton?”
 • 4. muskátli 2011. március 15. 07:30
  „Diphtheritis - ez van igen kedves okoskám. Difteritisz pedig nincs! Ha már okoskodni akarsz. Egy pár betü ide vagy oda, az egyeseknek tök mindegy. Te is közéük tartozol!
  Sok helyen pedig csak diphteria-ként található meg.”
 • 3. okos_jóska 2011. március 14. 21:47
  „re: 1. muskátli 2011.03.14. 09:25

  Ma már a második olyan hírbe nyitok bele, ahol a visszataszító taplóságoddal, műveletlenségeddel és érthetetlen-értelmetlen szemétkedéseddel találom szembe magamat.
  A difteritisz, drága barátom, nem magyar, nem latin, hanem görög.
  És SZÓ.
  NEM pedig BETEGSÉG, hanem annak a NEVE.
  A betegség ugyanis nem magyar vagy román vagy hottentotta, csak az a szerencsétlen az, aki szenved benne.
  A SZÓ jelentése pedig: "ragályos, lázzal lefolyó betegség, mely az esetek legnagyobb számában a torokban jelentkezik elsőlegesen" (Olvasni lexikon Pallas pl.)
  És hogy ki tudja jobban a magyart: te vagy a 99 éves gyergyói néni, arra simán tennék nagy összegű fogadást.
  Nem is értem. Mit szívsz?”
 • 2. Téglaporospaprika 2011. március 14. 13:31
  „1-es ! Ennek a szónak a latinhoz annyi köze van mint a lónak az ABC -hez ,tehát semmi !”
 • 1. muskátli 2011. március 14. 09:25
  „difteritiszben- ez akkor most román vagy magyar betegség? Illene a latin nevet alkalmazni, ha már nem tudjuk a magyart!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Salsa buli a soproni Club Mirage-ban - fotók!

Forrt a levegő a soproni szórakozóhely salsa buliján, erről árulkodnak fotósunk képei. Tovább olvasom