Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

87 évesen is dicséretes közéleti munkát végez

Hírnevet szerzett közéleti lelkesedésével Fertőhomokon a 87 éves Kotányi László, aki a falunapokon immár tizenegy esztendeje szervez sokrétű vetélkedőt a fiatalok számára.

A fertőhomoki Kotányi László állítja, a fiatalsággal való foglalkozás, a nemes hagyományok és értékek felmutatása az újabb és újabb generációk előtt, a szabadidő hasznos és mások javára való eltöltése igenis visszahat az ember lelkére. Az örömteli szív pedig a test egészséges karbantartásához is nagyban hozzájárul.

Kotányi László: Az ifjúságnak kell átörökíteni a hagyományokat, ezért fogtam vetélkedők szervezésébe. Fotó: M. D.
Kotányi László: Az ifjúságnak kell átörökíteni a hagyományokat, ezért fogtam vetélkedők szervezésébe. Fotó: M. D.


– Kacskaringós pályafutás áll előttem, 1944-ben a soproni egyetemre iratkoztam be – meséli a kezdeteket a budapesti születésű Laci bácsi, akinek szikár alkata élénk gondolatvilággal és szellemi frissességgel párosul. – Végül úgy alakult, hogy öt szemeszter után inkább adminisztrációs munkát vállaltam az egyetemen. Idővel azonban egyenruhás pályát választottam, rendőr lettem.

A legutóbbi vetélkedő résztvevői boldogan mutatják a megérdemelt jutalmakat az után a verseny után, amit Kotányi László álmodott meg.
A legutóbbi vetélkedő résztvevői boldogan mutatják a megérdemelt jutalmakat az után a verseny után, amit Kotányi László álmodott meg.


A győri kapitányságról bűnüldözési vezetőként vonultam nyugdíjba rendőr őrnagyként 1980-ban. S hogy miként kerültem Fertőhomokra? Egy alkalommal Hegykőn nyaraltunk, s igen megtetszett a környék. A fertőhomoki önkormányzat épp akkor hirdetett telkeket, így aztán letelepedtünk. 1996 óta élek Fertőhomokon. Ahogy teltek-múltak az évek, rájöttem, valami hiányzik az életemből.

Amíg dolgoztam, rendre különböző szakmai vetélkedőket szerveztem, s ennek az aktivitásnak a hiánya egyre jobban arra ösztönzött, Fertőhomokon is hasznosítsam ezt a készségemet. Kezembe került egy olyan kötet, amely Fertőhomok néprajzát írja le. Elképedtem a hagyományok és a helyi szellemi értékek gazdagságán.

Akkor jutott eszembe, hogy mindezek átadása, az újabb generációkkal való megismertetése nemes feladat. Tizenegy évvel ezelőtt kitaláltam, hogy ebből a pazar hagyományvilágból és játékos feladatokból vetélkedőt szervezek a fiatalságnak.

Az önkormányzat – továbbá öt-hat önkéntes segítő – támogatta elképzelésemet, így már a tizedik falunapon vetélkedhettek a résztvevők, akik közül a legjobbak kezdetben a helyi szponzorok jóvoltából tárgyjutalomban, majd idővel az önkormányzat segítségével éremben, serlegben és oklevélben részesültek. Három kategóriát állítottam fel: a 6–10, a 11–14 és a 15–18 évesekre korosztályuknak megfelelő elméleti és gyakorlati, tréfás feladatok vártak.

Minden esztendőben újabb és újabb témakörökre fókuszáltunk, így tágítva a fiatalok helyismerettel és tradíciókkal összefüggő tudását. Legutóbb huszonhárom fiatal versengett. Igen jó érzés, hogy a helyi értékek játékos közvetítésével a hagyományőrzés céljait szolgálhatjuk, s mindez a közösség összetartozását, az egymás iránti megbecsülést is erősíti – mondta Kotányi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan vezetett Sopronban - elkapták

A soproni férfinél ittasság gyanúja merült fel, ezért vele szemben a járőrök légalkohol tesztet… Tovább olvasom