Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

„Megnyitották” az Ilona-aknát

Vasárnap ismét megnyitották a határt az ausztriai Ritzing (Récény) és Brennbergbánya között, hogy minél többen vehessenek részt az osztrák település által rendezett bányászünnepségen.
Az egykori Ilona-akna közelében felépített bányalejárat mását az elmúlt évben építették fel szomszédaink. A récényiek itt tartották meg hagyományos szentmiséjüket és ünnepségüket, amelyre meghívták a brennbergieket és a soproniakat is.
A brennbergiek vagy a hermesiek igazán elmondhatják, hogy csak egy lépés a határ. A sok évtizedig elzárt terület kis átkelőhelye, amelyet vasárnap csak ideiglenesen – reggel nyolctól délután négy óráig – tartottak nyitva, még napjainkban is egzotikumnak számít. A hegyek közt megbúvó határszakaszhoz földút vezet és egy sorompó jelzi, hogy a túloldal már osztrák felségterület. A határok ugyan nem változtak, de a régebbi korokban – a vasfüggöny leeresztéséig – szabadon mozoghattak a két település lakói. Erre szükség is volt, hiszen a hegyi falvak lakóinak a bánya adott munkát. A récényiek Brennbergben, míg a brennbergiek esetleg a récényi aknákban szálltak a föld alá. A bánya legnyugatibb tárnája és bejárata a legendás Ilona-akna egyébként éppen a szomszédos falucskában volt. A bányászhagyományokat ezért a récényiek is ápolják. Az egykori Ilona-akna bejáratát – igaz nem az eredeti helyén, hanem közvetlenül a határ mellett – újraépítették. Ott, ahol ma már tehetős bécsi polgárok vásároltak maguknak üdülőtelkeket és építettek rájuk tetszetős alpesi gerendaházakat. A bányalejáróban az érdeklődők egykori bányászruhákat és eredeti csillét is láthatnak.
A szentmisét követően Nikole Wessely, a helyi faluszépítő egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Herbert Gmeiner polgármester idézte fel a település történetének legfontosabb momentumait, kiemelve a bányászat szerepét.
Dr. Payer Erzsébet soproni alpolgármester arról beszélt, hogy közös múltunk napjainkban is át- és átszövi életünket. Erre példa az Ilona-akna jelképes újranyitása. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a hegyi határátkelő hamarosan ismét összeköt és nem elválaszt bennünket egymástól.
A hivatalos ceremóniát követően a brennbergbányai Borbála Kórus műsorában – amelynek végén németül és magyarul is felhangzott a bányászok himnusza – gyönyörködhettek a szép számban megjelent osztrák és magyar vendégek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvhét Sopronban

Június 5-én, szerdán délután 5 órakor a B. W. Pannonia Med Hotelben tartják az ünnepi könyvhét… Tovább olvasom