Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

60 ezer forintos büntetés a MÁV-tól - Soproni olvasónk esete a bérlettel - Reagált a vasút

A levelező tagozatos hallgatók nem vehetnének tanuló bérletet. Soproni olvasónk mégis kapott, végül jól megbüntették.

Megkeresésünkre reagált a vasúttársaság:

A 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről 3. § (1) bekezdés b) pont bb) és bd) alpontja tartalmazza a levelező oktatás munkarendje szerint felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatói jogviszony alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket.

A vasúttársaság honlapján elérhető Díjszabás és Jogszabály 5.1.4 pontja tartalmazza a tanulói és hallgatói jogviszony alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket, többek között a felsőoktatási intézmények levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő hallgató lakóhely és az oktatási intézmény között igénybe vehető kedvezményét.
 
A levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban a középiskolai tanuló, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgató a tanintézmény és lakóhely közötti viszonylatban korlátlan számú, 50 százalékos kedvezményű menetjegy váltásra jogosult, de kedvezményes bérlet váltására nem.

Tanulóbérlet váltására kizárólag a nappali és esti tanrendben tanuló diákok jogosultak.
 
A pénztáros munkatársak nem ajánlanak fel kedvezményes bérlet- vagy menetjegyváltási lehetőséget a jogosultságra vonatkozó, előzetes információ nélkül.

Viszont a szolgálatot teljesítő dolgozó nem köteles elkérni a kedvezményre jogosító okmányt, amennyiben az utas kedvezményes bérletet, menetjegyet kér.

A kedvezményre való jogosultságról minden esetben az utasnak kell meggyőződnie, előzetesen tájékozódnia. A tájékozódásban, az utas kérése esetén, az illetékes vasúti személyzet minden esetben készséggel áll rendelkezésre.

Előzmény:

Olvasónk levelezős hallgató és Sopronban él, dolgozik. Vizsgaidőszakok alkalmával heti körülbelül négy alkalommal utazik Sopron-Budapest-Keleti szakaszon.

˝Már az első vizsgaidőszakban kiderült, hogy nem a legjobb megoldás minden utazás alkalmával jegyért sorban állni hajnal hatkor, így megkérdeztem egy pénztárost, van-e javaslata a problémára. Készséggel ajánlotta, hogy persze van tanuló havi/félhavi bérlet, félhavi 8050 forint, olcsóbb is, jobb is. Szuper, éltem vele 1., 2. vizsgaidőszakban gond nélkül utazgattam˝ - írta olvasónk.

A szerkesztőségünknek küldött levél így folytatódik: "Mígnem idén január 5-én megint beálltam a sorba: levelezős félhavi bérletet kérek Sopron-Keleti között, a jegypénztáros néni már készséggel nyomtatta is. Nagyszerű! - gondoltam a 15-én történt, ötödik felutazásomig.

A GySEV szakaszon gond nélkül kezelték is a bérletet, majd átszálltam Győrbe a RailJet-re. Kár volt. A kedves jegyellenőr, mint az évszázad fogását, közölte a jó hírt: érvénytelen a bérlet, jogtalanul használtam, visszaéltem az okmánnyal. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, fel se fogtam, hogy mi van. Gyors google, üzletszabályzat, és valóban, csak nappalis és estis hallgatóknak lehet bérletet váltani, mivel a kedvezmény itt 90 százalék és nem 50.

Nem sejtettem, hogy nagy baj lesz, elvégre már ötödik alkalommal megyek fel. Minden fel és le úton 2-2 ellenőr ellenőriz (egy MÁV-os, egy GySEV-es) így összesen csak ezt a bérletet már 17 ellenőr átengedte, meg ugye a kedves jegypénztáros. Kalauz gyorsan kalkulál, meg is van a végösszeg: 81.080 Ft. Mennyi???

A pótdíj a következőkből áll: 8.000 forint a büntetés pluszban minden napra a diákomtól függetlenül menettérti teljes árú Budapest-Győr távra. Köpni-nyelni nem tudtam, kalauz elment, én még próbáltam feldolgozni a történteket, illetve az utastársak szúrós-kérdő tekintetét, akik érdeklődően követték a kalauz nagy kapásának történéseit.

Hazamentem, számolgatok, eltekintve attól, hogy jogos vagy nem jogos az, hogy buta utasként hallgattam a jegypénztárosra, ezért megbírságoltak - a számok sem stimmelnek. Innen már csak az események sorát vázolnám.

A nyitókép illusztráció! Fotó: kisalfold.hu archívum
A nyitókép illusztráció! Fotó: kisalfold.hu archívum


1. Bírság 81.080 forint, január 15. Még aznap e-mailon panasz levelet írtam a MÁV-nak.

2. Január 26. Köszönjük megkeresését, 90 nap múlva válaszolunk rá, - jött az értesítő email.

3. Január 26. Jött egy ajánlott levél a MÁV-tól, melyben tájékoztattak, hogy 60.920 forintot kell fizetni. (Megjegyzem, hogy a nevemet elírták.)

4. Január 26. ismét levél ment MÁV-nak, intézzék inkább a panaszomat. Még aznap megjött válasz: kivizsgálás folyamatban, ez csak számügyi ellenőrzés volt, sajnálják, hogy nem tudják leírni a nevem, többiről majd tájékoztatnak.

5. Várok türelemmel, február 27. hivatalos válasz: elutasítanak, mert a pénztáros nem ismerte el hibáját (pedig azt gondoltam, hogy majd sorba áll a pofonért). A 17 ellenőrről semmi hír, pedig a bírság számítási módja szerint minden nappal nyertem volna 5.000 forintot, ha hamarabb bírságolnak meg. Fizessek most 8.000 forintot, a többiből meg majd egyeztetünk, lehetséges kedvezmény/részletfizetés, ha együttműködök.

6. Újabb válaszlevél MÁV-nak, amelyben köszönöm a nagyszerű „ügyintézést", üdvözlöm a 18 kollégát, aki 60 ezer forinttal megkárosított, és fordulok feljebbviteli szervekhez.

A dolog pikantériája az, hogy a minap hazafelé, immáron jeggyel utazva fültanúja voltam ismét egy túlbuzgó jegyellenőr akciójának, mely során ő is tetten ért egy bérlettel utazó levelezős hallgatót, aki ugyan csak két napja használja (Mázli, hogy nem 10 múlva kap napi plusz 5000 forintos bírságot), de szintén jogtalanul, szintén jegypénztáros ajánlásával. A kalauz úgy beszélt szerencsétlennel, mint a ronggyal, és hangosan, pökhendien számolgatta, hogy mennyibe fog fájni a szabálysértése.

A fejem a falba, hogy Call Centeres létemre bedőltem egy személyesen, igazolhatatlan módon elhangzott túl jól csengő ajánlatnak. Soha többet" - zárul olvasónk levele.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földön fekvő férfin segítettek a rendőrök Sopronban

A csepregi 60 éves férfi azt mondta, hogy nem tud lábra állni, mert a bal oldala lezsibbadt. Tovább olvasom