Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

600 év: A soproni színjátszás kezdetei

Közel hatszáz évvel ezelőtt, 1412-ből vannak adatok a soproni színjátszás kezdeteiről.

1769-ben már színházépület, az ország második kőszínháza állt a városban - olvasható a prokultura.hu-n.

Jeles bécsi színigazgatók váltották egymást, akik a császárváros kiváló színészeit hozták magukkal.

1792 mérföldkő a helyi színházhistóriában: magyar nyelvű darab került színre, Lakos János Hunyadi László című drámája.

Az 1830-as években a város vezetői új színházépület létrehozá-sára pályázatot írtak ki. Franz Lössl bécsi építész kapott megbí-zást.

Lössl gyönyörű klasszicista épületet tervezett, mely a céljához illő méltósággal uralta a neki kiválasztott teret. Az 1841-42-ben felé-pített színházban megkezdődött az állandó társulatok korszaka. 1903-ban megjelent a Magyar Színház című soproni színházi új-ság. 1905-től már magyar színházi társulaté volt a soproni fősze-zon: az első teljes magyar nyelvű, hat hónapos évad, ebben az évben 169 előadást mutattak be.

A városi közgyűlés 1909-ben megszavazta a színház felújítását és úgy döntött, hogy a tervezéssel Medgyaszay Istvánt bízza meg. Elkészült egy harsányan új stílusú, szerkezeti, épületgépé-szeti, világítási, akusztikai szempontból szokatlan modernségű, a magyar népművészet jegyeit magán hordozó, mégis meghökken-tő ornametikájú szecessziós épület.

Az írás itt folytatódik >>

Olvasóink írták

  • 2. Kuvasz 2011. október 17. 17:03
    „Kár, hogy a premier bérlet előadásán Huszti Péter csak az elmúlt 20 évről emlékezett és csak az utolsó 5 évet emelte ki. Így teljesebb lett volna a megemlékezés.”
  • 1. matuskaszilveszter 2011. október 17. 11:11
    „Így már OK.! így teljes lett volna az előző cikk.talán fordítva kellett volna kezdeni, de legalább végre egy (valószínűleg külsős) ujságíró szép kerek cikket kerekített ebből a hírből. CSAK ÍGY TOVÁBB!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oxigénpalack nélkül a Lhoce csúcsán - élménybeszámoló a NYME-n - galéria

A Mount Everest közvetlen közelében járt Gál László hegymászó. Október 18-án élménybeszámolót tart a Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai aulájában. Tovább olvasom