Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

54 nádszállító csónakot vittek el

Ötvennégy speciális nádszállító csónakot vittek el ismeretlenek a Fertő tó fertőhomoki és a hidegségi csatornájából.
– Valószínű, hogy színesfémtolvajlással állunk szemben, hiszen mind az ötvennégy – egyenként hat méter hosszú, 1,2 méter széles és mintegy 150 kilós – csónak alumíniumból készült. Így több mint nyolc tonna fémre tettek szert az elkövetők – tudtuk meg Szalai Sándortól, a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. kerületvezetőjétől, aki fölfedezte és a rendőrségnek jelentette az esetet.

– Legutóbb egy hete kedden tartottunk szemlét, akkor még nem tűnt fel, hogy akár csak egy is hiányozna a csónakok közül – folytatta Szalai Sándor. – A nádbálák biztonságba helyezése után, e hét elején akartuk megkezdeni a csónakok depóba való szállítását. Nagy megdöbbenésünkre csak a csatorna vizének puszta látványa, meg a levágott kötelek sokasága fogadott bennünket.

– A Fertő tó történetében ilyenre még nem volt példa, hogy a gazdaság teljes nádszállító csónakparkjának a felét ellopják – vette át a szót dr. Merkei Attila, a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. vezérigazgatója. – A kárunk megközelíti a hatmillió forintot. Szinte bizonyosra vesszük, hogy mivel ezek a csónakok – pontosan alumínium voltuk miatt – eladhatatlanok, szétvágás lesz a sorsuk és végül színesfémgyűjtő helyen fognak landolni. A pótlásról való gondoskodás sem lesz egyszerű feladat, hiszen fel kell keresnünk azokat a cégeket, amelyek szóba jöhetnek nádszállító csónakok gyártására. Egy-egy ilyen új vízi eszköz ára megközelíti a 130–140 ezer forintot.

A nagyságrend miatt közbeszerzési eljárást kell lefolytatnunk, ami további egy-két hónapos procedúrát jelent. Ami pedig a lopás körülményeit illeti, feltételezzük, hogy a csónakok nagy súlya miatt darus kocsit alkalmazhattak a tolvajok, akik minden jel szerint szervezettek és céltudatosak voltak. Összevetésül: logisztikailag két-három teherautó három-négy napos munkáját jelenti ennyi csónak depóba szállítása. Ilyen vonatkozásban a mi esetünk nagyon hasonlít a néhány nappal ezelőtti emlékmű- és szoborlopásokra, amikor szintén nagy tömegű színesfémet vittek el ismeretlenek.

A rendőrség jelentős értékre elkövetett lopás miatt indított büntetőeljárást. A bűnügyi osztály munkatársai a Fertő falvaiban információkat gyűjtenek, továbbá nem zárják ki azt sem, hogy az 54 csónak ellopásának ötletgazdája bennfentes lehetett. A rendőrség kéri mindazokat, akik bármilyen érdemi információval szolgálhatnak a csónakok ügyében, hívják az ingyenes 107-es telefonszámot, vagy jelentkezzenek személyesen a kapitányságon. A bejelentő személyét diszkréten kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőskert utca: várják az utat

Több évtizede harcolnak aszfaltos útért a soproni Szőlőskert utcaiak. Tavaly befizették a… Tovább olvasom