Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

50 iváni roma kertészkedni megy Angliába

Iván - Ötven iváni roma indul néhány héten belül Angliába, hogy kertészetekben dolgozzon. A helyi lakosság megosztott a kérdésben: valaki azt mondja, menjen mind, mások azt vallják: talán könnyebb lesz így a roma kisebbség sorsa.


Az utazás és az eljövendő gondtalanabb élet reménye lázában ég Iván roma kisebbsége. Mint mondják, nagy lehetőség kapujában állnak: egy megyei munkaszervező vállalkozás azt ígérte nekik, ötvenen kimehetnek Angliába. Dolgozni, hat hónapon át.

– A falu romái előtt még sosem nyílt ilyen nagyszerű alkalom, hogy csoportosan vállaljanak munkát külföldön. Tehát nem vaktában próbálnak szerencsét a nagyvilágban, hanem szervezetten utaznak – újságolta a hírt Vass Tibor, az iváni cigány önkormányzat elnöke. – Ivánban a muzsikus cigányokkal együtt mintegy háromszáz roma származású él, a felnőtt lakosság kilencven százaléka azonban munkanélküli. Iván önkormányzata, ahogyan tud, segít rajtunk. Rendszeres szociális segélyt ugyan nem kapunk, viszont idén februárban százezer forintban részesült a roma kisebbségi önkormányzat, amit el is osztottunk a cigány családok között. Most is várhatunk hetvenezer forintot, de a megélhetéshez ez nagyon kevés. Ha az utat szervező vállalkozás betartja az ígéretét, biztosan jobb életet remélhetnek majd az iváni romák. S hogy melyik ez a munkaszervező cég? Csak annyit róla, hogy megyénkbeli.

– Jómagam hét évig dolgoztam becsülettel, februárban kellett otthagynom a munkahelyemet – mondja Vajda László. – Pár hete viszont egy munkaszervező cég két képviselője kereste fel a Rózsa utcát. Volt öröm, mikor megtudtuk: vállalják, hogy busszal ötven embert kivisznek közülünk Angliába. Kertészeti munkát fogunk végezni Londontól száz kilométerre, havi 250 ezer forintnak megfelelő bérért. Ami a legjobb, hogy egy fillérbe nem kerül az útiköltség, azt majd a fizetségünkből fogják levonni. Szállást is ígértek, mi pedig reménykedünk, jobb lesz a sorsunk.

Kőszegi Tamás a feleségével iratkozott fel a listára: – Lövőn tavaly négy hónapig volt állásom, de a válság miatt elbocsátottak. Három gyerekkel így nehéz az élet. Őket itthon hagyjuk a rokonoknál. A féléves külföldi munkával kilábalhatunk a kilátástalanságból, a nincstelenségből.
– Odakint összehúzzuk magunkat, s küldünk haza a pénzből – tette hozzá Kolompár Krisztián. – Lesz tolmács is, a nyelvtudás hiánya tehát nem probléma. Higgye el, mi szeretnénk dolgozni, ha lenne hol. Ha Angliában, akkor Angliába megyünk...

Ivánban megoszlanak a vélemények a romák angliai munkavállalásáról. Egyesek szerint „Menjen mind, Isten velük." Mások kétkedőbben fogalmaztak: „Ugyan, hová kellenének? Ott komoly munkásemberekre van szükség." Megint mások viszont derűlátóbban vélekedtek: „Ha van munkájuk és megbecsülik magukat odakint, lehet, jó alap lesz ez a helyi kisebbség életkörülményeinek jobbítására. Bízzunk benne, hogy sikerül..."

Irány Anglia: Az utazás és az eljövendő gondtalanabb élet reménye lázában ég Iván roma kisebbsége.
Irány Anglia: Az utazás és az eljövendő gondtalanabb élet reménye lázában ég Iván roma kisebbsége.


– A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ fontosnak tartja, hogy a külföldön dolgozni kívánók minél pontosabb információval rendelkezzenek a munkavállalás körülményeiről – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a munkaügyi központ főigazgató-helyettese. – Tanácsunk, hogy soha ne higgyenek a túl csábító ajánlatoknak. Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja, ez a nyugat-európai országokban a hazai minimálbér mintegy ötszöröse. Ha szállást vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetből levonja. Fontos, hogy előre, írásban rögzítsék a levonások mértékét. Célszerű tisztázni, hogy kell-e munkavállalási engedély az adott országban, s ha igen, hogyan lehet azt megszerezni? Kinek a feladata az engedély beszerzése? Amennyiben nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, mik a megélhetési költségek? Ha magánközvetítő révén jutnak állásajánlathoz, mindig győződjenek meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes regionális munkaügyi központoknál.

Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegyék igénybe. S még egy jó tanács: soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat. Útlevelét, lakcímkártyáját, személyi igazolványát soha ne adja át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válik. Ha ehhez a munkaadója vagy a közvetítő mégis ragaszkodna – azzal az indokkal, hogy szeretné tudni az otthoni elérhetőségét – készítsen az okmányokról fénymásolatot, és azt adja át. Ettől az eljárástól csak abban az esetben térjen el, ha a fogadó ország jogszabálya (például Angliában) előírja a felsorolt dokumentumok valamelyikének a szükségességét regisztrációs vagy egyéb célból, és a regisztrációt a munkaadója intézi.

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. dimna 2009. május 16. 09:01
  „és a következő segélyosztásra már itthon is voltak. Vagy 1 nap munkaviszony után esetleg már újra munkanélküli segély jár?”
 • 128. mitirjak 2009. május 15. 10:03
  „Remélem hoztatok a nagy rokonságnak a lopott holmiból! Most megint:Resszkessetek eeeemmbbeerrekk!!”
 • 127. sosi123 2009. május 15. 08:57
  „Rémálommá vált a kintlét, rájöttek h ott tényleg dolgozni kell :)”
 • 126. ivanbanakarunknormalisanelni 2009. május 14. 23:24
  „ez igazán nagyszerű......egy napi munka után rájöttek, hogy nem bírják a napi előírt normát....EZÉRT NEM KELLETT VOLNA TÖBB EZER KILOMÉTERT UTAZNIUK...kipróbálhatták volna Magyarországon is, de az túl egyszerű, és olcsó lett volna....így nem tudták volna még ezzel is anyagilag lehúzni a községet,....és persze, lehet én látok rosszul,de azon a képen, ami a másik cikknél van - amihez érdekes módon nem lehet hozzászólni - a hazaérkezők kezében ott a cigaretta.....de a hazautukat ki kellett fizetni......ha annyira haza szerettek volna jönni, dolgozhattak volna, hogy legalább azt tudják finanszírozni...uoooopppp: és még egy költői kérdés: mit csináltak az ott töltött 2 hét fennmaradó 13 napjában????????????????????????????????????

  micsoda balkáni körülmények uralkodhatnak Birmingham mellett....többüknek jutott egy mosdó.....huhhhhh....itthon biztos csodás higéniai állapotok közt éltek/élnek

  de persze biztos van sok olyan, aki elhiszi ezt a sok maszlagot, amit ez az újság leír....(bár remélem, hogy vészesen fogy az ilyen emberek száma)........hihetetlen hogy állandóan adják alájuk a lovat még inkább ezekkel a cikkekkel....abbahagyhatnák már, mert észrevehetnék, hogy mennyit ártanak ezzel Ivánnak....mi lenne, ha inkább semmit nem írnának róla,???????????????????????azzal is sokkal többet segítenének ezen a falun.....de úgy látszik, hogy ezzel a Tisztelt Szerkesztőség nem foglalkozik, hiába a sok levél, az előfizetések lemondása.....igazán örülnénk neki, ha nemcsak az egyik oldalról mutatnák be állandóan ugyanazt a történetet......”
 • 125. LiamDevlin 2009. május 14. 19:41
  „Csukós, szerintem a Rábakecölt egybeírják..
  De egyébként nem, miért???
  Ki akarod találni, hogy ki vagyok:):)
  Próbálkozz csak...”
 • 124. Csukós 2009. május 14. 18:55
  „Liam Devlin

  Rába Kecöli Paraszt gyerek vagy?”
 • 123. Filtec 2009. május 14. 17:41
  „Re: #115. kisfroccs


  "Es kedves magyarok tessek mar vegre megbekelni es egymast szeretni. Multat elfelejteni es a jovore koncetralni, TV-t kikapcsolni."

  Ugye nem arra gondoltál, hogy szeressük a cigányokat?

  Ha melléd is beköltöznek, 2 nap alatt más véleményen leszel.
  ----

  Vicc:
  Melyek az a 3 szó, amit nem szívesen hallasz egy cigánytól?
  Jó napot szomszéd! :)”
 • 122. elemér 2009. május 14. 17:28
  „Lehet dolgozni kint és jóformán minden itt van a net-n.

  http://eumunka.lap.hu/#b18439310

  Angolul viszont jobban lehet tájékozódni. Körül kell nézni és érdeklödni, mert akik kint vannak vagy voltak, azok többet tudnak. Itt van például Ivány József nyugdijszakértö. Régóta hirdeti magát az Amerikai Magyar Népszavában. Mutassa pofáját ez a 90 éves mumia mint fiatalember. Specialitása naiv nök, akikkel leszoptatja magát a kocsijában. Aztán megijeszti öket, és szükség esetén fizet. Egyébként kuncsaftjait jól megfeji. Jó ilyesmit tudni, és nemkell hirdetéseknek beugrani.”
 • 121. Löw 2009. május 14. 17:11
  „tehát nem volt bodzaszedési akció?
  Ergo: hazajöttek.”
 • 120. kisfroccs 2009. május 14. 16:32
  „Arra kerek mindenkit, valogassa meg a szavait es ne keltsen gyuloletet, mert azzal pont azt a reteget szolgalja, akinek az az erdeke, hogy megosszak allampolgarokat. OSZD MEG ES URALKODJ! ez a jelszavuk.
  A problemak mar nagyon regrol fakadnak, nehez elhinni, de mi egy gyarmat vagyunk, emberek ideje felebredni. Mindenki szalljon magaba egy kicsit, a fejenel buzlik a hal. A gyulolet egy betegseg, ideje kigyogyulni belole. Koszonom”
 • 119. Löw 2009. május 14. 16:23
  „hát ahol munka van,s meg kellene fogni, ott kevés romát fogsz találni. Tiszteletem a kivételnek(attól tartok nagyon kevés).
  1 nap után lelógni a meseország kapujából, - nem szép dolog.
  Alighanem jobb sorba állni a segélyekért,...legalább is egyszerűbb.”
 • 118. szekist 2009. május 14. 16:12
  „Kisfrocs ebben teljesen egyet ertek es igazat adok. VAlamenyire en i stisztaban vagyok hogy megy angliaban a dolog. Az eljaras meg jogos lenne meghozza az a ceg utan aki ezt az egeszet intezte mert tuti van benen lenyulas nem is keves es ez tisztessegtelen.

  LiamDevlin magyarok kozt is van ilyen nyugi nem is keves de ez fel sem tunik mert tul nagy a gyulolet de sebaj igy lettel es lettek egyesek nevelve amit sajnalok.

  Amugy nyelvtudas nelkul is lehet munkat talalni meg bortonviselten is szoval ez nem kifogas. aki jo munkas es nem valogat annak mindig is lesz munkaja nem ugy mint a legtobb magyarnak akik meg erdemlik hogy ehezzenek!”
 • 117. LiamDevlin 2009. május 14. 16:01
  „0 munkatapasztalattal, 0 nyelvtudással, börtönviselt, priuszos múlttal mit vártatok?????????????????
  Azt, hogy majd otthon meg az utcán fekve -mint itthon- majd eltart benneteket az állam?????????????
  Az volt egy barom aki hazahozatott benneteket!!!
  Egy rosszindulatú daganat vagytok Magyarország testén, mind a 800ezren, olyan aki fel akarja falni az egészséges szervezetet!!! Ezek vagytok: véglények!!!
  öltök, loptok, zsaroltok, hordában jártok mint az állatok, büdösek vagytok, bicska van nálatok mint ahogy 200 éve.
  ez a 21-ik század,tűnjetek el!!!
  Vagy épüljetek be a társadalomba, mint a svábok,vagy a rutének, vendek.
  Csak sajnos erre képtelenek vagytok.....”
 • 116. LiamDevlin 2009. május 14. 15:47
  „1 nap tetvek??? 1 napig bírtátok???
  Ráadásul hazudtok!!! Miféle munkavállalási engedély?? Angliába nem is kell!!!!!!!!!!
  National Insurance Numbert kell igényelni, amit 2-4 héten belül megküldenek, addig is pedig teljesen törvényesen lehet dolgozni!! Ez így van, mert én dolgoztam a UK-ban, és tudom, hogy működik!
  Iváni cigányok, tehát megint hazudtatok....
  1 zuhany 10 emberre?! Miért egy munkásszállótól mit vártatok? Meg úgy egyébként is, itthon annyit fürödtök, hogy kinnt már az is baj ha várni kell kicsit??? Ne röhögtessetek.... Állítom néhányótokhoz itthon még a víz sincs bevezetve...
  Én egy vidéki pubban dolgoztam, és ott is 1 zuhany volt 8 emberre, de összeszorítottam a fogam és azt mondtam: fél évig kibírom, utána pedig -majd lesz elegendő pénzem- és kiveszek valahol egy lakást, vagy szobát! és úgy is lett!!!!!
  Ti erre miért nem vagytok képesek??? Miért???
  1 nap... Az emberiség szégyene vagytok!!!
  Középkori gondolkodással és életvitellel bíró véglények!!! Ezek vagytok!!!”
 • 115. kisfroccs 2009. május 14. 14:26
  „Igazad van Szekist, en is kint voltam 2 evet. Csak annyit szeretnek hozzafuzni, hogy nem ertem milyen "munkavallalasi engedelyrol" beszelnek a masik cikkben, hiszen olyan nincsen, csak regisztralni kell az angol munkaugyiben, amit nekem a munkaadom elintezett, ott ugyanis korrektek, nem ugy mint Osztrak sogoraink. UK-ben nem szamit, hogy fekete vagy vagy feher, ott a roma fel sem tunik a sokfele nemzetiseg kozott. Vagy a munkajukkal volt baj vagy a "munkakozvetito" egy csalo lehet felvett allami tamogatasokat, meg jol osszejatszott az onkormanyzattal vagy megjobbat mondok a Ciganyok kepviselojevel, esetleg baratok es jot akasztottak a szerencsetleneken. Vizsgalatot kell inditani az ugyben, rengeteg ilyen "Vallalkozo" el kis hazankban. A romaknak uzenem ne bizzanak meg a sajat vezetoikben sem, ha ki akarnak menni azt maguk is megtehetik. A www.ryanair.com honlapon Budapestrol, Pozsonybol 10ezer korol mar lehet repjegyet venni Angliaba. A hivatalos angol munkaugyi www.jobcentreplus.gov.uk
  Sok sikert! Es kedves magyarok tessek mar vegre megbekelni es egymast szeretni. Multat elfelejteni es a jovore koncetralni, TV-t kikapcsolni.”
 • 114. szekist 2009. május 14. 13:05
  „A masik peddig nefelejtsuk el h mi igaz es mi nem a tortenetbol:) Kitudja mi tortent kint es h mi is a valos oka az egesznek mert ugye ez nem derul ki.”
 • 113. szekist 2009. május 14. 12:58
  „:) Cigany ember dolgozik kezdjuk ott. Viszont egyet nem szabad elfelejteni mindegy mien szarmazasu vagy vagy hova tartozol mindnek ket oldala van van jo es rosz eppugy a ciganyoknal is es a romanoknal is vagy a magyaroknal. nem altalanosittani kell enyire. Igenis en tisztelem a nepet. Ismerek ciganyokat akik dolgoznak es jol elnek belolle es ismerek magyarokat akik a ciganyoknak dolgoznak merta cigany megtudja fizetni de van ez forditva is. Azt nefelejtsd el hogy altalaban magyarorszagon van aza velemeny hogy elobb a ciganyt vagy a romant gyanusitjak. En oszinten szolva az eletem elobb biznam egy arabra torokre romanra kinaira mint egy magyara. Tapasztalom hogy itt hogy bannak az idegenekkel itt is megvan az a problema ami othon sot ami mindenutt. csak itt Torokoknek hivak oket vagy araboknak avgy lengyeleknek de erdekes modon nincs akkora eloitelet mint a magyarban. Sajnos errol nem tehetnek mert belejuk neveltek vagyis a magyarokba. Valaki irta hogy a kozvetito ceg karat senki sem nezi hat ez meg jo hogy nem es az onkormanyzat helyeben nem adtam volna penzt a haza utra hanem a kozvetitto cegre szabtam volna at a teljes koltsegteritest es meg jol be is perelnem es remelem ezt megteszik a romak is bar azok hulyek ehez es penzuk sincsen. Az hogy a romak nem dolgoznak egy tenyleges problema de errol az allam tehet es a nep. a romak kihasznaljak azt amit kilehet es ha az allamnak enyi eszevan akkor szivjon is. idekint 3 max 6 honap a munkanelkuli segely utanna vege es ha nem dolgozik nincs penz alap. gyerekek utan is max 6 honap van amig othon maradhat valaki utanna vege a gyesnek vagy hogyhivjaknak. nezzetek meg nallunk meddig ulhetsz ezzel othon. Jol is teszik h kihasznaljak. Elobb korbe kene itt nezni es nem egybol az ingyen elo ciganyokra menni. ugyan igy van ingyenelo magyar is de az senkinek nem tunik fel. Nem vedek en senkit es nem is tamadok csak nem latom a valos okat a gyuloletnek.”
 • 112. santiago 2009. május 14. 12:40
  „Phobos!
  Igazad van, van olyan aki dolgozik, de ő nem is az etnikumba nőtt fel, és nem a mi környékünkön van...Nem lenne semmi bajom a cigányokkal, ha a munkát keresnék, nem pedig a bűncselekményeket, meg a helyzettel való visszaélést.Rohadék, mocskos egy népség.Én meg egész nap gürizek azért a pénzért, amit ők a segéllyel megkapnak a semmiért...”
 • 111. piskóta 2009. május 14. 11:48
  „szekist nek. nem szekust akartál irni? a román félcigányok miatt tartják a magyarokat tolvajnak ausztriába pl. mert minden román félcigány magyarnak mondja magát. román testvéreid szurkodják a kocsikerekeket a határ közelében és a saját honfitársaikat fosztják ki. sajna több ilyen ismerőseim is van ennyit az összetartozásról. az igaz hogy benünket sem kedvelnek sokhelyen , én is megértem, de románok sincsenek előrébb az érzelmi listájukon abban biszti lehetsz. ui: aki még hisz a roma csodádában az vizsgáltassa meg magát minnél előbb mert nagyon rossz az itélő képesége”
 • 110. piskóta 2009. május 14. 11:38
  „szerinted? szólás szabadság van csak nem a kisalföldnél:)))) akkor meg minek ez”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidrogénhajtású buszok közlekednének

Sopron - Az önkormányzat tervei szerint hidrogénhajtású buszok állnának forgalomba a soproni… Tovább olvasom