Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

5000 teherautó menne át Fertőszéplakon

Egyelőre nem rekutiválják Fertőszéplakon a településen lévő másfél hektáros hulladéklerakót. A probléma egy évtizede tart.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sopronban, és a város térségében tizennégy településen kezdődött el a hónap elején a hulladéklerakók végleges felszámolása. A mintegy 2,6 milliárdos projektből az egyik legnagyobb, a fertőszéplaki viszont kimaradt. Így a településnek saját magának kell majd megoldania a rekultivációt. Az egy évtizedes probléma végleges megoldása tovább csúszik.

Nem szennyez a telep

- Az ÁNTSZ által elvégzett laboratóriumi víz és talajminták vizsgálatai megállapították: a káros anyag tartalom a határértéken belül található. A lerakó sem a környezetet, sem az ivóvízbázist közvetlenül nem fenyegeti - szögezte le előljáróban Kóbor Attila, a Fertő parti település polgármestere.

- A korábban, ideiglenesen működő mintavételezési kutak megsemmisültek. Szükséges új monitoring kutak fúrása és azok vízjogi engedélyének megszerzése. Mivel a 2006-ban elkészített, az ártalmatlanításra vonatkozó tervek, engedélyek időközben elévültek, azokat át kell dolgozni. Ezek kivitelezése jelenleg is folyamatban van. Fontos leszögezni, egy kezelt zöldterületről van szó. Itt nincs szemét, bűz vagy egyéb, hulladéklerakóra utaló nyom.

Rendeződtek a tulajdonviszonyok

A terület végleges ártalmatlanítására korábban is készültek tervek, de mindig volt valamilyen akadály. A terület közel másfél hektáros és sokáig az önkormányzat mellett több magánszemély is tulajdonos volt. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás emiatt nem tudta tagjai közé fogadni Fertőszéplakot a nemrég kezdődött projektjében. A település a jövőben, a rekultiváció lebonyolításában azonban továbbra is számít a konzorcium részvételére. 

A rekultiváció támogatásának ugyanis alapvető feltétele volt, hogy az érintett területek állami, vagy önkormányzati kézben legyenek. A korábban megindított kisajátítási eljárás időközben befejeződött, így a rendezett tulajdonviszonyoknak köszönhetően most már uniós forrásokra is lehet pályázni.

- Probléma volt az is, hogy korábban több település is elhelyezte Fertőszéplakon a hulladékát, viszont a rekultivációban nem voltak hajlandóak szerepet vállalni - folytatta a polgármester. - A kérdéssel szakmailag leginkább illetékes társulással a település korábbi vezetésének számos nézeteltérése volt. Ezek a vitás kérdések időközben rendeződtek.

5000 teherautó robogna át a településen

A helyzetet bonyolítja, hogy a lerakó nagysága miatt, annak lefedéséhez az előzetes számítások szerint körülbelül 5000 teherautónyi murvát, humuszt kellene a területre juttatni. Ekkora teherautó forgalmat nem lehet a településre zúdítani, hisz az végképp ellehetetlenítené az amúgy is rossz állapotú utakat.

Ezért szükségessé vált olyan áthidaló megoldás keresése, amely szintén magánszemélyek földterületét érintené.

Kóbor Atilla bízik abban, hogy az idő közben elért eredményeknek köszönhetően a fertőszéplaki volt hulladéklerakó ártalmatlanítása a következő hullámban megvalósul.

Olvasóink írták

 • 4. Kukac40 2012. május 18. 21:09
  „Ennyi autó, ennyi anyag nincs a környéken se. Éves szinten pedig nem jelent olyan nagy különbséget, főleg a régebbi időkhöz képest. A vasútállomásról hordanák rövidülne a táv, kisebb autókkal is megoldható lenne. Nagyokkal pedig kevesebb költség lenne. Vagy pont ez a baj? Valaki kimaradna egy nyereséges buliból?”
 • 3. Mankapunka 2012. május 18. 15:37
  „fulopke

  Nyugodtan. Nálunk itt van Marcal 2-n a GYSEV tolatóvágánya,és dízel mozdonnyal tolják a kocsikat fel-alá. Én már hozzászoktam.

  Kocsiban még ülve is el tudok aludni,pedig ott aztán van hangzavar.”
 • 2. fulopke 2012. május 18. 13:45
  „És ha te is ott laknál akkor is?”
 • 1. Mankapunka 2012. május 18. 12:12
  „Csak nyugodtan,én engedem,hogy menjen ennyi ott!!! Támogatom!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédelmi díj Fodor Tamás Sopron polgármesterének

Honvédelemért kitüntető címet vehetett át csütörtökön Budapesten Fodor Tamás, Sopron polgármestere. Tovább olvasom