Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

45 nyertes a 39 településről

Az októberben megtartott LEADER döntéshozó testületi ülésen az elnökség 24 projektet támogatott. Két célterület maradt még hátra, ahol 4 pályázat vár a döntéshozatalra

2009-ben, a Sopron-fertődi térség területén alakult, Alpokalja-Ikva mente elnevezést felvett Leader térségben számos civil, vállalkozó és önkormányzat közös munkája lett a térségi stratégia 15 pályázati kiírása, amelynek összefoglaló elnevezése a LEADER alap, azaz a Vidékfejlesztési Program IV. tengelye.

A térség 39 települése 274,7 millió forinttal gazdálkodhat 2013-ig.

2009. november végén 63 pályázat érkezett be a Fertőszentmiklóson működő munkaszervezeti irodába. Eddig 45 nyertes pályázatról adhatunk számot, közel 82 millió forintnyi támogatási igénnyel.

Nem véletlenül nevezik a Leader programot „civil" alapnak. 23 non-profit szervezet, 13 önkormányzat, 8 vállalkozás és 1 plébánia nyert támogatást programjának, fejlesztési elképzelésének megvalósítására.

A rendelkezésre álló keret 30 százalékos lekötését jelenti a 45 nyertes. A minisztériumi közlemények szerint 2010. év tavaszán számíthatunk a LEADER kiírások ismételt megjelenésére.

A kiírás előtt azonban a 2009. évi pályázati kiírások értékelése, felülvizsgálata történik meg, és a térség ismét lehetőséget kap arra, hogy maga szerkessze meg a 2010-es tavaszi kiírásait saját igényei figyelembe vételével. Ebben a munkában számítanak minden térségben élő magánszemély, civil szervezet, vállalkozó, egyház, önkormányzat véleményére, elképzelésére, álmaira.

Térségünk nem csak a Leader alappal gazdálkodhat.

A III. tengely alapban (falu fejlesztése, turizmus fejlesztése, vidéki örökség megőrzése, mikrovállalkozások támogatása) 960 millió forinttal rendelkezik.
Az I. fordulóban, 2009. év őszén 17 pályázat 171 millió forint támogatási összeggel került jóváhagyásra.

A fejlesztések megvalósítása elindult, többen már megvalósították projektjüket: kópházi Fő tér, zsirai, szakonyi vendégházak, harkai, lövői játszóterek. A nyerteseknek 3 év áll rendelkezésükre, beruházásaik megvalósítására.

A II. fordulóban, 2009. karácsonyán benyújtott 38 pályázat feldolgozása folyamatban van, a pályázók – akik nem kerültek elutasításra – befogadó nyilatkozatot kaptak, amely azt jelenti, hogy megkezdhetik saját felelősségre pályázataik megvalósítását. Döntés a tervek szerint 1-1,5 hónapon belül születik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra pincemozi Fertőszentmiklóson

Immáron harmadik alkalommal jelentkezik az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület a pincemozijával. Tovább olvasom