Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

45 ezres számlát kapott a mentésről a Fertőbe szakadt férfi

Közel negyvenötezer forintos számlát kapott a Concorde speciális mentőktől az a fiatalember, aki alatt beszakadt a Fertő jege. Az önkéntesektől forró teát és száraz ruhát kapott csak, menteni nem kellett.
Az ÁNTSZ szerint a Concorde-nak nincs működési engedélye, az alapítvány vezetője viszont állítja: minden szabályos.

Több száz korcsolyázó számára jelentett megnyugvást, hogy a hétvégi napokon ott állt a Fertő partján a Concorde speciális mentőcsoport autója. Ha baj van, lesz segítség – gondolhatták. Így volt ezzel Krisztián is – egy ideig.

– Én voltam az a fiatalember, aki alatt – a Kisalföld is megírta – az egyik vasárnap beszakadt a jég. Kicsit talán beljebb mentem, mint kellett volna, s én is belecsúsztam, ahogy egy 11 éves fiú is, egy lékbe. Mellkasig elmerültem a hideg vízben, de sikerült egyedül viszonylag gyorsan kimásznom és a jégen térdelve kiabáltam segítségért – meséli Krisztián. – Egy szánkós férfi sietett oda és az ő támogatásával mentem ki a partra. Ő kísért oda a Concorde-os autóhoz – mondja a fiatalember, aki a speciális mentők önkéntesétől száraz ruhát kapott és egy bögre forró teát.

– Míg kiért a mentő, beszélgettünk, elkérték a címemet is, azt hittem, a ruhákért jönnek majd, és az adataimat is megmondtam, gondolván, a statisztikájukhoz kell. Pénzről egy szó sem esett, ezért is ért igazi hideg zuhanyként, amikor már másnap megjelent nálunk Sztojka András, a mentőcsapat vezetője és átadott egy határozatot, valamint a 44.800 forintról szóló számlát. A pecsétes, nagyon hivatalosnak látszó irat szerint én megszegtem a szabad vizeken tartózkodás szabályait, ezért kötelez az összeg megfizetésére. De kérdem én, milyen alapon? Egy alapítvány nem büntethet és ilyen drága segítségről sem igen hallottam még – mutatja a papírokat Krisztián.

Sztojka András, a speciális mentők vezetője nem tart következményektől, szerinte jogosan küldték ki a számlát.
Sztojka András, a speciális mentők vezetője nem tart következményektől, szerinte jogosan küldték ki a számlát.

A határozat valóban nagyon hasonlít egy hivatalos irathoz. A fejlécben adószám, engedélyszám, azonosító számsorok. Van „indokolás", különböző joghelyek felsorolása, aláírás és pecsét, sőt, még a szokásos hivatali szigorúság sem hiányzik: „Jelen határozatom ellen fellebbezésnek helye nincsen!"

Sztojka András mentésvezető, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint minden szabályos. – A 44.800 forint mentéstechnikai költség, ami az ügyeleti díjból, a személyzet díjából és az egészségügyi feladat ellátásából tevődik össze. Huszonhét concorde-os van, a vízimentő-szolgálat tagjai megfelelő képesítéssel is rendelkeznek. Nem értem, mi a probléma? Évek óta így működünk, nemcsak mi, a vitorlás szakosztály mentői is – nyilatkozta a Kisalföldnek Sztojka András, aki többszöri kérdésünkre is leszögezte: szabályosan, jogszerűen működnek és a számlaadás is rendben van.


Ezzel szemben az ÁNTSZ regionális szervezete már vizsgálja a Concorde ügyét. A soproni speciális mentőknek ugyanis nincs működési engedélyük, tudtuk meg a szervezetnél. A határozaton szereplő szám valódi ugyan, 2005-ben kérték – és még abban az évben le is járt.

– Az alapítvány hatósági ügyben nem hozhat határozatot – erősítette meg Krisztián sejtését dr. Tölli Katalin aljegyző is. – A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló BM-rendelet szerint, vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabály megszegése esetén azonban csak a rendőrség vagy a közterület-felügyelet szabhat ki helyszíni bírságot, illetve a szabálysértési hatóság hozhat pénzbüntetésről szóló határozatot. Ha a mentéssel kapcsolatban az alapítványnak költsége merül fel, akkor megtérítését polgári peres úton kezdeményezheti – mondta el az aljegyző.

Sztojka András a jogásszal is vitába szállna – de csak velünk tud. Véleménye szerint a Fertő tó jegére tilos rámenni, ha nincs korcsolyázásra kijelölt hely. – Hangsúlyozom, mi nem bírságról állítottuk ki a számlát, hanem a mentés költségeiről – mondja, és nem tart következményektől.

Tilos vagy sem?

A Fertő jegén való korcsolyázással kapcsolatban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok is napvilágot láttak. Kiderült, már 2001-ben hatályát vesztette az a jogszabály, amely alapján a korcsolyázásra alkalmas helyet a jegyző jelölheti ki. A hatályos rendelet szerint a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Tilos éjszaka és rossz látási viszonyok között, járművel, folyóvizeken és kikötőkben. A Fertőn tehát nem tilos a korcsolyázás, mindenki ráléphet a jégre nappal – de csak a saját felelősségére! 

 

 

 

 

 

 Eldurvult, személyeskedő hangnem miatt átmenetileg felfüggesztettük a kommentelési lehetőséget.

 hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önmagát raboltatta ki a soproni autókereskedő

Sopron - Bebizonyosodott, mint azt sokan sejtették, saját magát raboltatta ki a hét elején az a… Tovább olvasom